Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 1921   

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Το ενδιαφέρον στρέφεται στην επερχόμενη Διάσκεψη των Καννών ‘’όπου το Ανώτατον Συμμαχικόν Συμβούλιον πρόκειται να κρίνη την τύχην των εθνικών μας ζητημάτων’’.  Στη γαλλική πόλη θα μεταβεί και η ελληνική κυβερνητική αντιπροσωπεία μετά τις επαφές στη Ρώμη. Ο πρωθυπουργός, Δ. Γούναρης, προσπαθεί να συντηρήσει την ελπίδα για μια δίκαιη λύση του Ανατολικού. Ίσως γιατί μόνο στην ελπίδα μπορεί να στηριχθεί…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 1921   

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΤΡΙΤΗ ΕΚΔΟΣΙΣ

ΒΑΔΙΖΟΜΕΝ ΑΣΦΑΛΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗΝ

Η ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ ΔΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΣΙΝ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ. ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΖΗΜΙΩΝ ΔΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΖΗΤΗΜΑΤΑ. Η ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ Η ΙΤΑΛΙΑ ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

«Ο κ. Γούναρης δυσφορεί διά την στάσιν του Ελληνικού Τύπου, όστις τελευταίως παριστάνει την Ελλάδα εν εσωτερική αναστατώσει. Το γεγονός τούτο φαίνεται ότι θλίβει ιδιαιτέρως τον Έλληνα Πρωθυπουργόν, διότι ευρίσκεται συχνάκις εις την ανάγκην να δίδη εις τους ξένους εξηγήσεις. Ιδιαιτέρας σημασίας δι’ αυτόν είνε ουχί πλέον η αρθρογραφία του βενιζελικού Τύπου, αλλά του αντιβενιζελικού τοιούτου. Θεωρεί δε ότι αι προσωπικαί φιλοδοξίαι ενίων πολιτευτών εκ του στρατοπέδου της Ηνωμένης ζημιούν το έργον της Κυβερνήσεως κατά τρόπον σοβαρώτατον»

  • ΝΑ ΑΡΜΟΝΙΣΗ ΤΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΤΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 1921   

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΑΟΡΙΣΤΟΣ ΔΗΛΩΣΙΣ

«Η αόριστος δήλωσις περί της εφαρμογής της γαλλοκεμαλικής συμφωνίας εις τους όρους της γενικής ειρήνης είνε τόσον ελαστική και τοσούτον αχρωμάτιστος ώστε επαυξάνει περισσότερον την τηρούσαν αβεβαιότητα. Όλαι αι ενδείξεις πείθουν μάλλον ότι εις τας Κάννας, κατά την περί του Ανατολικού συζήτησιν θα συγκρουσθούν διϊστάμεναι αντιλήψεις μετ’ αποφασιστικότητος, ίσως προς την έννοιαν αυτήν δεν είνε άσχετοι αι δηλώσεις του κ. Μπριάν, αποτελούσαι οιωνεί προειδοποίησιν περί της σταθερότητος, ην θα επιδείξη κατά την διάσκεψιν η γαλλική πολιτική»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 1921   

ΕΘΝΟΣ

  • ΠΕΡΙ ΤΑΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ…

«Ο κ. Γούναρης ωμίλησεν εις δύο μακροτάτας στήλας, ουδέν απολύτως αναγγέλλων, απλώς δ’ εκφράζων την αιωνίαν αισιοδοξίαν […] Απόλυτος η αοριστολογία, θαυμαστός ο τρόπος της αποφυγής πάσης ανακοινώσεως, σιβυλλιακαί αποστροφαί και πομφολυγώδεις υπαινιγμοί. Ουδέν δ’ έτερον. Μόνον σαφής έκκλησις προς την κοινήν γνώμην να έχη πλήρη εμπιστοσύνην εις την κυβέρνησιν. Αληθώς, πώς να μην έχη; Οι τόσοι θρίαμβοι εις το 1915, εις το 1916 και ήδη επί δεκατετράμηνον δεν επιβάλουν ν’ακολουθή τις με τυφλά όμματα τον κ. Γούναρην και τους σύν αυτώ; […] Ας αισιοδοξήσωμεν μαζύ με τον κ. Γούναρην. Ο Θεός της Ελλάδος ας προστατεύση την ιεράν υπόθεσίν της κατά το κρίσιμον αυτό δεκαπενθήμερον, όπερ έρχεται»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 1921   

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΕΠΙΒΕΒΑΙΟΥΤΑΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ Ο ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ. ΝΕΑΙ ΩΜΟΤΗΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ
  • ΕΙΣ ΤΑΣ ΠΑΡΑΜΟΝΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΙΑΣΚΕΨΕΩΣ

«Πρό των νεφών, άτινα απειλούσι νέον κατακλυσμόν, άτινα απειλούσι νέον κατακλυσμόν, περιδεής η Ευρώπη συνενούται όπως τον αποτρέψη, ως οι μεμακρυσμένοι προϊστορικοί πρόγονοι, οίτινες, ενώ ήσαν έτοιμοι να σπαράξωσιν αλλήλους, όταν εβρόντα ο κεραυνός, ευρίσκοντο ηνωμένοι εις το μητρικόν του σπηλαίου άσυλον. Την έννοιαν ταύτην έχει το ευρύ, το μεγαλοπρεπές αγγλικόν σχέδιον της ‘’ευρωπαϊκής ανοικοδομήσεως’’. Δεν είνε πολιτικόν πρόγραμμα. Είνε απεγνωσμένη προσπάθεια ανθρωπίνης αμύνης, υστάτη προσπάθεια ομαδικής διασώσεως. Και εις την προσπάθειαν ταύτην φοβούμεθα ότι θα θυσιασθώσιν αδυσωπήτως οι μικροί… Πώς να ελπίσωμεν διά την Ελλάδα, όταν βλέπομεν τους συμμάχους διατεθειμένους να θυσιάσωσι το Βέλγιον;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 1921   

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΑΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΟΝ ΕΝ ΡΩΜΗ
  • Ο ΜΙΛΕΡΑΝ ΚΑΙ ΑΙ ΣΥΝΘΗΚΑΙ

«Αλλά δεν δύναται να επιτευχθή μόνιμος ειρήνη αν δεν στηριχθή επί της δικαιοσύνης και των ηθικών και φιλελευθέρων εκείνων αρχών, υπέρ των οποίων επολέμησαν και ενίκησαν οι Σύμμαχοι και η Ελλάς, σύμμαχος των Συμμάχων, και υπό των οποίων ενεπνεύσθησαν όλαι αι Συνθήκαι –εν αις και η Συνθήκη των Σεβρών- εκ των οποίων απέρρευσεν η νέα τάξις πραγμάτων, υπέρ της οποίας ο κ. Μιλλεράν εδήλωσεν ότι θα αφιερωθή η ειρηνευτική δράσις της Γαλλίας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 1921   

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΣΟΒΑΡΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΙ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΧΘΗΣΟΜΕΝΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ
  • ΔΙΑΤΙ ΘΑ ΕΙΣΕΛΘΩΜΕΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΝ

«Και εδώ ακριβώς έγκειται το μέγα ζήτημα και αυτή η μετά της Αγγλίας διάστασις της Γαλλίας είνε εκείνη, η οποία θα φέρη εις την Κωνσταντινούπολιν τον εληνικόν στρατόν, προς τερματισμόν της ανωμάλου καταστάσεως, ήν έχουν δικαίωμα να τερματίσουν μόνον οι νόμιμοι κληρονόμοι της βασιλίδος των πόλεων. Διότι άνευ της υπό της Ελλάδος καταλήψεως της Κωνσταντινουπόλεως ουδέποτε θα λυθή το Ανατολικόν ζήτημα»

  • ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΣΤΡΕΦΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΜΑΣ. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 1921   

ΕΣΤΙΑ

  • ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ

«Αι επιφυλάξεις, επομένως, τας οποίας είχαμεν από την πρώτην ημέραν της αναγγελίας του δανείου, δεν υπεχώρησαν. Εις τας επιφυλάξεις δε δίδει το σύνθημα αυτός ο κ. Γούναρης, βεβαιών ότι ‘’θα διαπραγματευθώμεν το δάνειον’’, και επομένως ότι το δάνειον δεν έγινεν ακόμη. Ας ελπίσωμεν ότι η υπόδειξις, την οποίαν κάμνει ο κ. Γούναρης προς τους φίλους και συνεργάτας και δημοσιογραφικούς του υποστηρικτάς, δεν θα μείνη άνευ αποτελέσματος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 1921   

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΙΣ ΓΟΥΝΑΡΗ-ΝΤΕΛΑΤΟΡΕΤΤΑ

Ο κ. ΓΟΥΝΑΡΗΣ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΔΙΑ ΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗΝ ΘΑ ΜΕΤΑΒΗ ΕΙΣ ΤΑΣ ΚΑΝΝΑΣ

  • ΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΟΤΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ;
  • ΣΥΝΕΠΛΗΡΩΘΗ Η ΑΝΟΜΙΑ ΤΟΥ

ΑΚΥΡΟΣ Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΜΕΛΕΤΙΟΥ!! ΘΑ ΔΙΕΝΕΡΓΗΣΟΥΝ ΕΝ ΚΩΝ/ΠΟΛΕΙ ΝΕΑΝ ΕΚΛΟΓΗΝ!!!

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 1921   

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • ΤΑ ΝΕΩΤΕΡΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ

«Ιδιωτικόν τηλεγράφημα, ληφθέν χθες εκ Λονδίνου, ανέφερεν ότι υπεγράφη το προσύμφωνον του ελληνικού δανείου των 15 εκατομμυρίων λιρών στερλινών και ότι η Εθνική Τράπεζα της Αγγλίας εδέχθη να συμμετάσχη εις το μείζον μέρος αυτού. Έχομεν την έγκυρον πληροφορίαν ότι η ανωτέρω είδησις είναι απολύτως πρόωρος […] Δέον να προστεθή ότι διά την τελικήν διαπραγμάτευσιν του δανείου θ’ απαιτηθή απαραιτήτως η παρουσία της Ελληνικής Αποστολής εν Λονδίνω, ή τουλάχιστον η ειδική αντιπροσώπευσις αυτής»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 1921   

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

«Ο διπλωματικός συνεργάτης των Κυριακάτικων ‘’Τάϊμς’’ γράφει. […] Οι Έλληνες είνε εις θέσιν να δώσουν επαρκείς εγγυήσεις διά δάνειον, είνε δε άξιον απορίας, πώς η παραχώρησις αύτη ανεβλήθη επί τόσον καιρόν. Η σχετική Γαλλική επίκρισις θα ανασκευασθή εκ του γεγονότος, ότι η απόφασις της Αγγλικής Κυβερνήσεως ανταποκρίνεται αυστηρώς προς τας Συμμαχικάς συμφωνίας και ότι αυτοί οι Γάλλοι επωφελήθησαν πρό τινος εκ της προμηθείας πυρομαχικών εις την Ελλάδα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 1921   

ΠΑΤΡΙΣ

  • Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ

«Αλλ’ έχουν δίκαιον οι υποστηρίζοντες ότι έχει και πολιτικήν σημασίαν το δάνειον. Επιμηκύνει πράγματι επ’ ολίγον ακόμη τον βίον της Κυβερνήσεως Γούναρη, ενώ αφαιρεί από τους μέλλοντας διαδόχους αυτής το δικαίωμα να ελπίσουν ότι ημπορούσαν να εργασθούν υπέρ της άρσεως του αποκλεισμού, τον οποίον ενομιμοποίησε καθ’ όλας τας συνεπείας του η συμφωνία του κ. Πρωθυπουργού»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 1921   

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΕΘΝΙΚΩΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΩΣ

«Εν πρώτοις, την πανεπιστημιακήν εκκαθάρισιν θα την ηθέλομεν όσον το δυνατόν απηλλαγμένην πολιτικού χαρακτήρος. […] Έχομεν την υποχρέωσιν ηθικήν και εθνικήν, να παραδόσωμεν εις τους διαδόχους ημών μίαν Ελλάδα εσωτερικώς, ουχί ασθενεστέραν, πενιχροτέραν, πλέον διεφθαρμένην εκείνης, ήν παρελάβομεν από τους προκατόχους ημών, αλλ’ ισχυροτέραν, υγιεστέραν, καθαράν, ωργανωμένην, σύγχρονον. Πώς θα κατορθωθη τούτο; Διά μιάς στενής και επιπολαίας πολιτικής; Ουχί βεβαίως. Απ’ εναντίας, πνεύμα ευρύ και ψύχραιμον οφείλει να διέπη τας πράξεις ημών, και να καθοδηγή τα αισθήματά μας»

  • Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ ΕΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

Ο νέος πρωθυπουργός της Αντιβασιλείας. Βρυώνης ο δεύτερος. Άλλη Κυβέρνησις εις Ελβασάν. Η Επιτροπή της Κοινωνίας

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 1921   

ΠΡΩΙΝΗ

  • ΤΙ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΛΑΟΣ

«Βλέπει ο Ελληνικός Λαός, ότι αι εθνικαί του υποθέσεις, είνε εμπεπιστευμέναι εις καλάς χείρας και ότι διά της εμμονής του εις το δίκαιον και διά της θεληματικότητος αυτού εις τους τιμίους αγώνάς του επέτυχε πολλά και σπουδαίαν και φθάνει ήδη νικητής και υπερήφανος προς το τέρμα των αιματηροτάτων και δαπανηροτάτων αγώνων του. […] Εκείνοι οίτινες αρνούνται την αλήθειαν ταύτην και εκείνοι οίτινες αγωνίζονται να την μειώσουν, αγωνίζονται αγώνα μάταιον. Τόσον το χειρότερον δι’ αυτούς»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 1921   

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • Ο κ. ΓΟΥΝΑΡΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΡΧΙΔΑΙ

«Αλλ’ είνε άπορον ότι ανήρ εγνωσμένης ευφυΐας, όστις ανήλθεν εις υψηλά αξιώματα, και όστις ενδεχομένως θ’ ανέλθη και εις υψηλότερα, του οποίου αι γνώσεις και τα κοινοβουλευτικά χαρίσματα παρ’ ουδενός εξ ημών υποτιμώνται, επιτίθεται κατά του κ. Γούναρη ως αποτυχόντος εις στιγμήν καθ’ ην γίνεται φανερόν ότι αι προσπάθειαι της Ελληνικής αποστολής εν τη Αγγλική πρωτευούση εκαρποφόρησαν και ότι ο σιδηρούς κλοιός εις τον οποίον περισφιγγόμεθα (και ημείς και ο κ. Στράτος) καταλύεται»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 1921   

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΕΡΓΑΤΑΙ, ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΠΑΡΑΠΗΓΜΑΤΩΝ, ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΣΥΓΓΡΟΥ, ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΒΟΛΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΚΛΕΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΑΙ ΣΑΣ. ΒΟΗΘΑΤΕ ΤΟΥΣ
  • ΤΟ ΝΕΟΝ ΔΑΝΕΙΟΝ

«Η χορήγησις του δανείου, υφ’ ούς όρους γίνεται, είνε δέσμευσις σκληρά. […] Και ενώ τόσον τραγική διά τον Ελληνικόν λαόν είνε η σημασία του δανείου, οι λαοπλάνοι της Κυβερνήσεως πανηγυρίζουν, ονομάζουν τούτο άρσιν του οικονομικού αποκλεισμού, ευοίωνον γεγονός διά την αναγνώρισιν του Βασιλέως, εν γνώσει ότι ψεύδονται πρό του ελληνικού λαού. […] Ενώ η μορφή του κ. Γούναρη αρχίζει να συμβολίζη διά την Ελλάδα τον κρύον Χάρον του θανάτου και της καταστροφής, η αδιαντροπία των πολιτικών μας ανδρών, φθάνει μέχρι του σημείου να ορχούνται εορτάζοντες επί των ερειπίων της ατυχούς ταύτης χώρας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 1921   

ΣΚΡΙΠ

  • ΣΗΜΕΡΟΝ ΦΘΑΝΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ
  • ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟΝ Ο ΑΛΛΕΜΠΥ ΕΣΧΗΜΑΤΙΣΕΝ ΑΓΓΛΙΚΟΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΝ

ΤΡΙΤΗ ΕΚΔΟΣΙΣ – Ο ΣΤΡΑΤΑΡΧΗΣ ΑΛΛΕΜΠΥ ΕΣΧΗΜΑΤΙΣΕΝ ΕΙΣ ΑΙΓΥΠΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΝ ΕΞ ΑΓΓΛΩΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΩΝ

  • ΝΕΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

«Αν θέλη ο βενιζελισμός της Αμερικής ας δοκιμάση να εφαρμόση εν Ελλάδι τας αρχάς του. Θα πεισθή πολύ ταχέως, ότι εις το Ελληνικόν έδαφος δεν ριζοβολούν, αλλά θάπτονται σήμερον ψευδοϊδέαι και πολιτικαί αγυρτείαι, κρύπτουσαι υπονομευτικά κατά της δυναστείας και του θρόνου σχέδια, οι δε γεννήτορες αυτών λιθοβολούνται δημοκρατικώτατα, ήτοι παρ’ ολοκλήρου του λαού. Άς δοκιμάση»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 1921   

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΕΑΝ Ο ΚΕΜΑΛ ΔΕΝ ΔΕΧΘΗ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ

«Αλλ’ ιδού, ότι η φορά των πραγμάτων και τα ύψιστα εθνικά συμφέροντα καταλήγουν ακριβώς εις το να ζητηθούν μερικαί ακόμη –ασφαλώς ολιγοχρόνιοι- θυσίαι παρά του Ελληνικού λαού. Και οι Έλληνες, εν πλήρει επιγνώσει των κρισίμων τούτων περιστάσεων δεν θα διστάσουν ουδ’ επί στιγμήν να φανούν αντάξιοι των περιστάσεων και πρόθυμοι εις την φωνήν της Πατρίδος»

  • ΕΙΣ ΚΑΝΝΑΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος