Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 27 Απριλίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Η ‘’εκδηλωθείσα φρενοπάθεια εις την αγορά του συναλλάγματος’’,  οδηγεί σε φρενοπάθεια την οικονομία, την κοινωνία, την αρθρογραφία. Η επίρριψη ευθυνών στη ‘’βενιζελική τυραννία’’ αποτελεί προσφιλή πρακτική του φιλο-γουναρικού Τύπου ως εκφραστή της κυβέρνησης. Λησμονώντας προφανώς ότι το βενιζελικό καθεστώς αποτελεί παρελθόν εδώ και έξι μήνες… Η διαχείριση της κρίσης επικρίνεται και από στελέχη ”περί την Κυβέρνησιν και πλησίον της Κυβερνήσεως και εντός αυτής”,  καθώς ”το κακόν δεν θεραπεύεται πλέον διά μεθόδων κομπογιαννιτικών”.

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 27 Απριλίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΙΝ

«Η Εθνοσυνέλευσις έχει υπερτάτην υποχρέωσιν κατά τας κρισιμωτάτας αυτάς ώρας να λησμονήση τους κομματικούς δεσμούς και τας προσωπικάς συμπαθείας και να ζητήση ευθύνας από τους κυβερνώντας διά τα λάθη τα οποία διεπράχθησαν, διά τας μωρίας, διά την αδράνειαν επί τέλους και την αναισθησίαν, την οποίαν επέδειξαν και εις τα κεφαλαιωδέστερα ακόμη ζητήματα. Και να μην αρκεσθή εις τούτο. Αλλά να δώση εις τον ακυβέρνητον αυτόν τόπον μίαν κυβέρνησιν σθεναράν»

  • ΜΕ ΛΙΡΑ 85 ΔΡΑΧΜΑΣ

«Ο κόσμος από χθες το απόγευμα, είνε ανάστατος. Η απότομος ύψωσις της Αγγλικής λίρας στας 85 δραχμάς τον έχει κάμει να μη μπορή να εννοήση τίποτε πλέον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 27 Απριλίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΜΕΤΡΑ ΡΙΖΙΚΑ

«Η κυβέρνησις οφείλει να λάβη μετά γοργότητος μέτρα περιστολής της εκδηλωθείσης φρενοπαθείας εις την αγοράν του συναλλάγματος. Αλλά παραλλήλως προς αυτά, άτινα δύνανται μόνον ν’ ανακουφίσουν μέχρι τινός βαθμού την ακολασταίνουσαν συμπτωματικήν κερδοσκοπίαν, έχει υποχρέωσιν να λάβη ριζικά μέτρα θεραπείας εμποδίζουσα την εκροήν εσωτερικού συναλλάγματος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 27 Απριλίου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ !

«Όπως όμως δεν σας έδωκε και κανένας νόμος, ουδέ γραπτός, ουδέ άγραφος, να φυλακίζετε αξιωματικούς και πολίτας, να ξυλοκοπήτε εις τα αστυνομικά κρατητήρια και εις τους δρόμους, να καταστρέφετε τα μαγαζειά φιλησύχων ανθρώπων, μόνον και μόνον διότι ήτοι είνε Βενιζελικοί. Αυτές είνε οι ελευθερίες σας, σας εβοήθησαν για να τις ξεφουρνίσετε από τους φούρνους των ελευθεριών σας και πολλοί μωρόπιστοι, οι οποίοι δεν έπαθαν τίποτε άλλο από την τυραννίαν, από το να ιδούν εργαζόμενοι την ευτυχία να ξεχειλίζη στα σπίτια των. Και οι οποίοι τώρα που βλέπουν την ευτυχία να φεύγη από παράθυρα και τρύπες υπό την πίεσιν της τρομοκρατίας των ‘’ελευθεριών’’ σας, αρχίζουν να τραβούν τα μαλλιά τους από απελπισίαν»

  • Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ – ΤΟ ΠΡΩΤΟΝ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 27 Απριλίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΠΟΙΟΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αγόρευσις του κ. ΑΘ. ΕΥΤΑΞΙΟΥ πληρεξουσίου Φθιωτιδοφωκίδος κατά την Συνεδρίασιν της Εθνοσυνελεύσεως της 9 Απριλίου ε.ε.

  • ΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ ΜΙΑΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΕΩΣ
  • Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΩΝ ΒΕΡΣΑΛΛΙΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 27 Απριλίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΜΕΤΡΑ ΔΙΑ ΤΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ
  • ΖΩΗΡΟΙ ΦΟΒΟΙ ΜΗ ΚΑΤΕΛΗΦΘΗ ΥΠΟ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ Η ΧΕΙΜΑΡΡΑ
  • ΑΓΡΙΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΕΙΣ ΑΓΓΛΙΚΟΝ ΑΤΜΟΠΛΟΙΟΝ
  • Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ
  • ΟΡΓΑΝΩΣΑΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΝ ! Η ΣΜΥΡΝΗ ΤΟ ΠΡΩΤΟΝ ΚΕΝΤΡΟΝ

ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟΝ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΝ ΜΕΤΩΠΟΝ. ΠΩΣ Θ’ ΑΝΑΚΟΨΩΜΕΝ ΤΟ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΡΕΥΜΑ

«Κάθε στιγμή που χάνεται εις το εξωτερικόν, ισοδυναμεί με χιλιομετρικήν οπισθοχώρησιν των διπλωματικών μας ζητημάτων. Το δε ζήτημα της προπαγάνδας, διά κάθε γνωρίζοντα τα πράγματα είνε διπλούν : Υπάρχει η και βεβαίως σκοπιμωτέρα προπαγάνδα, η μακράς διαρκείας και φυσιολογικώς οργανουμένη και διακλαδουμένη, επάνω εις ένα έδαφος πρόσφορον, και γόνιμον. Περί αυτής σήμερον δεν ημπορεί να υπάρχη άμεσος ελπίς. Υπάρχει όμως και η άλλη, η μεμονωμένη προπαγάνδα, ήτις περιορίζεται εις ένα και μόνον αντικειμενικόν σκοπόν. Την ταχείαν και σύντονον παροχήν πληροφοριών και εξασφάλισιν της δημοσιεύσεώς των. Και τοιαύτη προπαγάνδα οργανούται από μιας ημέρας εις την άλλην»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 27 Απριλίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΕΙΣ ΣΥΝΤΡΙΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΡΕΙΠΙΑ

«Ο Ελληνικός Λαός, είνε αποφασισμένος αυτήν την φοράν, το παν να μεταβάλη εις συντρίμματα και ερείπια παρά να επανέλθη άλλην μίαν φοράν εν μέσω αυτού ο Βενιζέλος, τον οποίον τόσον πολύ μισεί και βδελύσσεται η Λαϊκή ψυχή»

  • ΣΕΙΣ ΗΝΟΙΞΑΤΕ ΤΗΝ ΠΛΗΓΗΝ !

«Η Κυβέρνησις στέκεται θαυμάσια εις τα πόδια της. Διότι ο Λαός αντιλαμβάνεται ότι η σημερινή πληγή δεν είνε άλλη, παρά η ΠΑΛΑΙΑ, την οποίαν ήνοιξαν αυτοί διά μυρίων τρόπων, και δεν είνε τόσον εύκολον να την κλείση το σημερινόν καθεστώς, εφ’ όσον η κατάστασις είνε ανώμαλος και διεξάγομεν πόλεμον δεινόν»

  • ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΑΤΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 27 Απριλίου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • ΤΙΝΑ ΧΡΕΙΑΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΕΧΟΜΕΝ ;

«Επηκολούθησεν η διακοίνωσις των Δυνάμεων, διά της οποίας εκηρύσσετο οικονομικός αποκλεισμός κατά της Ελλάδος. […] Και το συνάλλαγμα επροχώρησε προς τα ύψη. Εάν η Κυβέρνησις ελάμβανε σοβαρώς υπ’ όψιν την ανακοίνωσιν εκείνην και προσεπάθει να εφαρμόση κάποια μέτρα υποδειχθέντα τότε, ήτο ενδεχόμενον να περιωρίζετο κάπως το κακόν.[…] Το κακόν δεν θεραπεύεται πλέον διά μεθόδων κομπογιαννιτικών […] Ψιθυρίζεται ότι και άλλοι περί την Κυβέρνησιν και πλησίον της Κυβερνήσεως και εντός αυτής ήρχισαν να βλέπουν καθαρώτερα. Αλλά, εφ’ όσον δεν εκδηλούνται, δεν έχομεν ανάγκην να στηριχθώμεν εις διαδόσεις»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 27 Απριλίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΑΝΟΙΞΑΤΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟΝ…

«Οι αρχηγοί της κατά την 1ην Νοεμβρίου Αντιπολιτεύσεως έχουν υποχρέωσιν να ομιλήσουν ΠΑΡΡΗΣΙΑ προς τον λαόν. […] Έχουν την υποχρέωσιν ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟΝ, διά του οποίου ο λαός, οδηγούμενος, να εξέλθη της φρικώδους θέσεως εις την οποίαν ευρίσκεται σήμερον ΟΔΗΓΗΘΕΙΣ ΥΠ’ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ. Να τον επανοδηγήσουν εκεί όπου θα εύρη προθύμως συναρρωγούς εις την εκπολιτιστικήν του δράσιν, τους φίλους συμμάχους»

  • Η ΑΛΜΑΤΩΔΗΣ ΥΨΩΣΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Ο κ. ΓΟΥΝΑΡΗΣ ΕΚΗΡΥΧΘΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ. ΔΥΟ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΖΗΤΗΣΑΝ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 27 Απριλίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΟΣ

«Και όμως πρέπει με κάθε θυσίαν ν’ αποφύγωμεν την οικονομικήν καταστροφήν. Πρέπει με κάθε τρόπον να λύσωμεν τον οικονομικόν αποκλεισμόν. […] Λύσατε την διπλωματικήν απομόνωσιν της Ελλάδος, εύρετε τρόπον άρσεως του αποκλεισμού. […] Σώσατε την Ελλάδα ΜΕ ΚΑΘΕ ΘΥΣΙΑΝ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟΝ. […] Κρατείτε εις χείρας σας την ζωήν της Ελλάδος, ΝΗ ΓΙΝΕΤΕ ΝΕΚΡΟΘΑΠΤΑΙ ΤΗΣ. Φιλοτημηθήτε. Φανήτε άξιοι της εμπιστοσύνης, με την οποίαν εις μίαν ώραν παραζάλης σας περιέβαλεν ο εύπιστος Λαός της»

  • ΜΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΓΓΛΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟΝ ΤΩΝ

ΑΠΟΙΚΙΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 27 Απριλίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΡΙΖΙΚΩΤΕΡΑΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

«Ουδεμίαν έχομεν αμφιβολίαν περί της νίκης του στρατού μας και συνεπώς έχομεν την απόλυτον βεβαιότητα, ότι και αν ακόμη η παρούσα ανατίμησις ήθελεν εξακολουθήσει, δεν θα ήτο διαρκείας μακράς αλλ’ ότι, απ’ εναντίας, ταχέως η τιμή του ξένου συναλλάγματος θα κατήρχετο εις λογικά επίπεδα, λόγω των μελλουσών να προκύψωσιν εκ της νίκης σημαντικωτάτων συνεπειών»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 27 Απριλίου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΤΟ ΚΥΡΙΩΤΕΡΟΝ ΑΙΤΙΟΝ

«Αυτήν είναι η πραγματικότης της οικονομικής της χώρας μας καταστάσεως, της οποίας βαρόμετρον αποτελεί η πτώσις του νομίσματός μας. […] Της καταστάσεως ταύτης απλώς επωφελούνται εκείνοι, οι οποίοι έχουν ως έργον να εκμεταλλεύωνται χρηματιζόμενοι κάθε δυστυχίαν του Έθνους, καθιστώντες ολοέν δυσκολώτερον τον βίον εις τον πτωχόν λαόν.

  • Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΝ ΘΕΣΣ/ΝΙΚΗ – ΤΑ ΑΙΣΧΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 27 Απριλίου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΑΠΕΦΑΣΙΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗΝ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

  • ΤΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ

«Ας μη αποπειράται η Βενιζελική αντίδρασις να πολιτικοποιήση και τούτο, την ύψωσιν δηλαδή του συναλλάγματος το οποίον δεν είναι ειμή αι συνέπειαι της πρωτοφανούς Βενιζελικής σπατάλης και της απρονοησίας προς λήψιν στοιχειωδεστέρων μέτρων τα οποία πάντα ανεξαιρέτως τα κράτη έλαβαν»

  • ΜΕΓΑ ΠΟΛΕΜΙΚΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑΝ ΕΠΙ ΤΗ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ ΤΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΕΩΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 27 Απριλίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΔΙΑ ΤΩΝ ΔΟΚΙΜΑΣΙΩΝ

«Δεν διέφυγε την αντίληψιν κανενός ότι ο αγών αυτός εις τον οποίον εξετέθημεν κατόπιν ποταπής προκλήσεως εκ μέρους των Κεμαλικών εθνικοφρόνων και των συμπραττόντων μετ’ αυτών Τούρκων της Κωνσταντινουπόλεως, είνε αγών μέγας και αγών υπέρ των όλων. […] Εις τον κυκεώνα των ειδήσεων αι οποίαι φθάνουν μέχρις ημών, το μοναδικόν θετικόν συμπέρασμα το οποίον απομένει είνε ότι θα κατακτήσωμεν τα δικαιώματά μας και αυτήν την φοράν. […] Διά των δοκιμασιών αναδεικνύονται οι λαοί και τα έθνη»

  • Η ΚΟΙΛΑΣ ΤΟΥ ΡΟΥΡ – ΤΑ ΟΡΥΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΕΙΑ ΤΗΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος