Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 29 Ιουνίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

”Η επίθεσις ήρχισεν! Από τέσσαρα διαφορετικά σημεία της εκτεταμένης παρατάξεως ο Ελληνικός στρατός επέρχεται κατά του εχθρού με την συνειθισμένην του ορμήν, κεραυνοβόλος, πτερωτός, ασυγκράτητος, ακατάσχετος”. Ο λαός ενημερώνεται με αρκετή καθυστέρηση για την πολυαναμενόμενη εξέλιξη…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 29 Ιουνίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • Η ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΕΩΣ

«Από τριών ημερών το Ουσάκ σείεται από τον συνεχή κανονιοβολισμό. […] Είναι η διά πυροβολικού προπαρασκευή της μεγάλης επιθέσεως του στρατού μας»

  • ΤΡΙΤΗ ΕΚΔΟΣΙΣ – ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΞΕΚΕΝΩΣΑΝ ΤΟ ΚΙΟΠΡΟΥΚ-ΧΙΣΑΡ. ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΕΚΚΕΝΩΣΙΣ ΤΟΥ ΜΠΙΛΕΤΖΙΚ ΚΑΙ ΠΑΖΑΡΤΖΙΚ. ΑΔΥΝΑΤΟΣ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΙΣ ΤΟ ΜΟΥΡΑΤ-ΝΤΑΓ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 29 Ιουνίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΕΙΝΕ ΜΟΙΡΑΙΟΝ

«Μάχεται εν Μικρασία η νέα Ελλάς επί των ιδίων γραμμών εφ’ ων διεξήγεν άλλοτε τους μεγάλους επικούς αγώνας της η προγονική Ελλάς. Και καθώς εκείνη εμάχετο μόνη περιάγουσα θριαμβευτικώς την ακμήν της και τον πολιτισμόν της ούτω και η σημερινή Ελλάς αγωνίζεται μόνη, από του πρώτου μέχρι του τελευταίου, χάριν των ιδίων σκοπών και εμπνεομένη από τα ίδια υψηλά ιδεώση. Όλου του Έθνους αι ευχαί συνοδεύουν τα ηρωικά στρατεύματα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 29 Ιουνίου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΝΙΚΗΝ

«Από τεσσάρων σημείων εξαπελύθη χθες ο Ελληνικός κεραυνός και σφυροκοπεί την εχθρικήν παράταξιν. […] Μετά τον μάταιον θόρυβον, τον οποίον απεπειράθη να δημιουργήση η διπλωματία, τείνουσα να καταπνίξη τα δίκαια της Φυλής, τον λόγον λαμβάνει πάλιν η φωνή των όπλων και υψούται στεντορεία και επιβλητική, διά να διακηρύξη εις όλον τον κόσμον, ότι η Ελλάς εννοεί να ζήση μεγάλη, ένδοξος, ισχυρά, επαξίως της ιστορίας και της αποστολής της, ως πρώτης δυνάμεως της Ανατολής»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 29 Ιουνίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • Ο ΥΨΙΣΤΟΣ ΑΣ ΕΥΛΟΓΗ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ
  • Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΗΡΧΙΣΕ ΧΘΕΣ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΙΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ
  • ΒΟΡΕΙΟΣ ΤΟΜΕΥΣ – ΚΑΤΕΛΑΒΟΜΕΝ ΤΟ ΓΕΝΗ-ΣΕΧΗΡ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΣΑΝ-ΠΑΣΣΑ ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ
  • ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΥΣΣΑΚ – ΠΡΟΗΛΑΣΑΜΕΝ ΜΕΧΡΙ ΓΕΝΗ-ΚΙΟΪ ΑΝΕΥ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ
  • ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΝΙΚΗ

«Η Ελλάς, αδιαίρετος, ενιαία, συμπαγής, αποτελεί όπισθεν των γενναίων μαχητών της ψυχικόν πύργον ακατάλυτον επί του οποίου κυματίζουν αι σημαίαι του θάρρους και της ελπίδος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 29 Ιουνίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΤΟ ΠΡΩΤΟΝ ΧΑΡΜΟΣΥΝΟΝ ΑΓΓΕΛΜΑ. ΗΡΧΙΣΕΝ Η ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΛΑΣΙΣ. ΚΑΤΑΛΗΨΙΣ ΤΟΥ ΓΕΝΗ-ΣΕΧΗΡ ΚΑΙ ΧΑΣΑΝ-ΠΑΣΑ. ΠΡΟΧΩΡΗΣΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΟΥΣΑΚ
  • ΤΟ ΠΡΩΤΟΝ ΑΓΓΕΛΜΑ

«Ελύθησαν λοιπόν αι αλύσσεις και οι λέοντες του Ελληνικού Μετώπου εξώρμησαν βρυχώμενοι και ακάθεκτοι κατά του εχθρού με την ωραίαν χαίτην λάμπουσαν εις τον ήλιον. […] Το χαλύβδινον Ελληνικόν Μέτωπον, εις το πρώτον σύνθημα εκινήθη προς τα εμπρός τρομερόν, ηφαιστειώδες, σεισμικόν, προκαλούν το θάμβος του κόσμου, υπό την ένθεον άσβεστον φλόγα της ψυχής ενός Έθνους, το οποίον καθιστούν αήττητον η πίστις επί το δίκαιον του αγώνος του και τα ωραία ιδανικά του. Ποίος δεν θα συντριβή υπό τον σιδηρούν πόδα του;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 29 Ιουνίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ

«Ο Ελληνισμός σύμπας χαιρετίζει σήμερον χαρμοσύνως τας πρώτας μάχας και τας πρώτας νίκας, και ο Ελληνισμός σύμπας στρέφει ήδη τα βλέμματα προς τας πεδιάδας και τα εδάφη της Μικράς Ασίας, όπου Βασιλεύς γενναίος και στοργικός του Λαού Του Πατήρ και Λαός ανδρείος και υπερήφανος, ρίπτονται ακράτητοι κατά του εχθρού, όστις απετέλεσεν από αιώνων τον εφιάλτην της Φυλής μας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 29 Ιουνίου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • Η ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΙΩΝΙΑ – ΚΑΙ Η ΣΜΥΡΝΗ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΛΟΓΟΝ

«Δεν πρόκειται μόνον περί του ζητήματος ότι η Σμύρνη μετά της ενδοχώρας της είνε ο απαραίτητος πνεύμων της Ελλάδος. Ούτε περί κρατικού γοήτρου, ούτε περί δυναστικής γαλήνης, ούτε περί Κυβερνητικής μηχανής. Αυτά όλα είνε ζητήματα αδιάγνωστα, μοιραία, τρομακτικά, αλλά περί των οποίων θα έχη να φροντίση ο κυρίαρχος Ελληνικός λαός. Αλλά η απάντησις της Ελληνικής Κυβερνήσεως απήλλαξε την Ανατολήν και του εφιάλτου ενός μη μελετηθέντος ακόμη επακριβώς εσωτερικού αλληλοσπαραγμού»

  • Ο ΘΕΟΣ ΜΑΖΗ ΤΩΝ !

«Από την αυγήν της Κυριακής όχι η Ελλάς αλλά ο Ελληνισμός παίζει την τύχην του, το παρόν του, το μέλλον του μέχρι του απωτάτου χρονικού σημείου. […] Το καθεστώς, το οποίον θα εξέλθη απ’ αυτήν την πάλην, θα αποκρυσταλλωθή διά μεγάλην χρονικήν περίοδον. Είνε επομένως ανάγκη το καθεστώς ν’ αποβή υπέρ ημών»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 29 Ιουνίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • Η ΕΠΙΘΕΣΙΣ ΔΕΝ ΗΡΧΙΣΕΝ ΑΚΟΜΗ. ΟΙ ΚΕΜΑΛΙΚΟΙ ΛΕΓΟΥΝ Θ’ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΠΡΩΤΟΙ ΔΡΩΝΤΕΣ. ΚΕΜΑΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΣ ΤΗΣ ΚΩΝ/ΠΟΛΕΩΣ

«Εξ υπευθύνου πηγής παρέχεται η πληροφορία, ότι δεν είναι ακριβές το γραφέν περί ενάρξεως της επιθέσεως. Άλλως τε, προσετέθη, η επίθεσις η οποία σημαίνει σύγκρουσιν δύο αντιπάλων στρατών, δεν είναι πράγμα το οποίον δύναται να αποκρυβή και δι’ αυτό ακριβώς θα καταστή εγκαίρως γνωστή δι’ επισήμου ανακοινωθέντος»

  • ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΘΡΑΚΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ. ΔΕΚΑΤΗ – ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΚΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 29 Ιουνίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΗΡΧΙΣΕΝ Η ΕΠΙΘΕΣΙΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΑΣ ΕΚ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΕΙΣ ΤΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΝ ΜΕΤΩΠΟΝ. ΚΑΤΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΤΟ ΓΕΝΙ-ΣΕΧΙΡ, ΧΑΣΑΝ-ΠΑΣΑ, ΓΕΝΙΚΙΟΪ. Ο ΕΧΘΡΟΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΙΕΣΙΝ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΑΣ ΥΠΟΧΩΡΕΙ – ΤΟ ΠΡΩΤΟΝ ΕΠΙΣΗΜΟΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΠΑΠΟΥΛΑ

«Η γενική επίθεσις του στρατού μας εις το Μικρασιατικόν μέτωπον, ήρχισε την πρωίαν της Κυριακής υπό τας αρίστας συνθήκας. […] Τα αποτελέσματα των πρώτω ν κινήσεων του στρατού μας αι οποίαι αποτελούν τον πρόλογον των επιχειρήσεων, υπήρξαν πλήρως ικανοποιητικά»

  • ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΙΣ
  • ΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 29 Ιουνίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΗΡΧΙΣΕΝ Η ΕΠΙΘΕΣΙΣ ΑΠΟ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ
  • Η ΕΘΝΙΚΗ ΔΟΞΑ

«Η ώρα της νίκης εσήμανε. Γνωρίζομεν πόσον σκληρός είναι ο αγών, και πόσας θυσίας απήτησε και θα απαιτήση ακόμη. […] Παρακολουθούν τους ηρωικούς μαχητάς αι ευχαί μας και η πίστις μας εις το έργον των. Ιδική των η σήμερον, ιδική των η αύριον. Εις χείρας των η τύχη και η τιμή της φυλής! […] Ευτυχής όστις θα επιζήση, ευτυχέστερος όστις θα βάψη με το ηρωϊκόν αίμα του τα μικρασιατικά εδάφη. Η μεγάλη χαρά αναμένει όλους. Η χαρά της εθνικής δόξης»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 29 Ιουνίου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΕΛΛΑΣ-ΡΩΣΙΑ

«Η κατασύντριψις της Αγγλικής επιρροής, η ματαίωσις της Ευρωπαϊκής διεισδύσεως, η απειλή κατά των Αγγλικών Ινδιών, αυτοί είνε οι σκοποί της πολιτικής των Σοβιέτ εις την Ανατολήν, προς εξυπηρέτησιν των οποίων είχαν ανάγκην ταύτα να συγκεντρώσουν εις χείρας των την απόλυτον διεύθυνσιν της πολιτικής των λαών της Ανατολής, ως προς τας εξωτερικάς των ιδίως σχέσεις, πράγμα που επέτυχαν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 29 Ιουνίου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • ΗΡΧΙΣΕΝ ΑΠΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Η ΕΠΙΘΕΣΙΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΑΣ. ΚΑΤΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΤΟ ΓΕΝΗ-ΣΕΧΗΡ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΣΑΝ-ΠΑΣΣΑ. Ο κ. ΜΑΞΙΜΟΣ ΑΝΕΧΩΡΗΣΕΝ ΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗΝ
  • ΕΜΠΡΟΣ! ΣΑΣ ΕΥΛΟΓΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

«Τους αγώνας του ενδόξου Στρατού παρακολουθεί ο παλμός του Έθνους. Την οδόν του φωτίζει ως πολικός Αστήρ το άσβεστον κανδήλι της Αγίας Σοφίας! Και το νικηφόρον τέρμα του ευλογεί ο Μέγας Θεός της Ελευθερίας! Ο Θεός του Ελληνισμού! Ο Θεός της Ορθοδοξίας!»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 29 Ιουνίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΖΗΤΩΣΑΝ ΟΙ ΓΕΝΝΑΙΟΙ ! ΖΗΤΩ Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ

«Η προέλασις του στρατού μας εγένετο από τεσσάρων ταυτοχρόνως σημείων, μία προέλασις ραγδαία και κεραυνοβόλος, ομοία της οποίας δεν αναφέρουν τα πολεμικά χρονικά. […] Το Έθνος σύσσωμον και με έναν παλμόν συγκινήσεως και υπερηφανάς παρακολουθεί τα θριαμβευτικά των βήματα. Ζήτωσαν οι γενναίοι μαχηταί μας! Ζήτω ο Στρατηλάτης Βασιλεύς μας!»

  • ΤΟ ΚΑΙ ΝΤ’ ΟΡΣΑΙ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος