Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 29 Μαρτίου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Ενώ η Ελλάδα φέρεται να έχει αποδεχθεί την εκκένωση της Μικράς Ασίας από τα ελληνικά στρατεύματα, οι πληροφορίες που έρχονται από τη Γένουα θέλουν τον Κεμάλ έτοιμο να ζητήσει ‘’σοβαράν τροποποίησιν των συμμαχικών προτάσεων περιλαμβάνουσαν όχι μόνον την επιστροφήν της Θράκης μετά της Αδριανουπόλεως υπό την τουρκικήν κυριαρχίαν, αλλά και την διατύπωσιν όρων δι’ ων καθορίζεται το καθεστώς των Στενών’’»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 29 Μαρτίου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • Η ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ κ. Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

«Τι προτείνει λοιπόν ο πρώην υπουργός των Εξωτερικών κ. Αλ. Καραπάνος; Διότι δεν είνε πρότασις σοβαρού ανθρώπου να ζητή ‘’άδειαν’’ υπέρ τρίτου, όπως αναμιχθή εξ ιδίας πρωτοβουλίας εις τας υποθέσεις της πατρίδος. Ούτε είπε τις ποτέ ότι διά των εκλογών της 1ης Νοεμβρίου εστερήθη των πολιτικών αυτού και μάλιστα των Ελληνικών αυτού δικαιωμάτων ο κ. Ε. Βενιζέλος […] Πρόκειται λοιπόν περί άλλης σκέψεως […] Διότι ως διετυπώθη αύτη είνε το κάτω της γραφής αναξία της αξιοπρεπείας και του πολιτικού ανδρός υπέρ ου ‘’ζητείται άδεια, ίνα εργασθή υπέρ πατρίδος’’

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 29 Μαρτίου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • Η ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

«Τ’ αποτελέσματα της Διασκέψως είνε ακόμη αμφίβολα. Διότι υπάρχουν οι φιλοδοξούντες να εξωθήσουν την συμμαχικήν νίκην εις εξόντωσιν των αντιπάλων. Εάν επικρατήσουν, η ειρήνη του κόσμου θα διακινδυνεύση και πάλιν, το έργον της αποκαταστάσεως θα ναυαγήση […] Η ανάγκη της ειρήνης είνε γενική δι’ όλην την μαρτυρήσασαν και ταλαιπωρουμένην ανθρωπότητα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 29 Μαρτίου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • ΚΑΙ ΦΙΜΩΤΡΟΝ !

«Ζητείται να φιμωθή ο Τύπος. Να του απαγορευθή να εκφράζη την αγωνίαν της Κοινής Γνώμης διά τον τρελλόν δρόμον της εθνικής υποθέσεως προς το βάραθρον […] Όλοι οφείλουν να φορούν τα ροζ ματογυάλια της Κυβερνήσεως και να βλέπουν την κατάστασιν υπό την πλέον ευχάριστον όψιν […] Κατ’ αυτόν τον τρόπον νομίζει η κυβερνώσα φατρία, ότι θα ενισχύση την θέσιν της εις την Αρχήν, όπου μόνον κατ’ ανοχήν μένει… Αφού η τρομοκράτησις απεδείχθη ανεπαρκής, απαγορεύεται η ελευθερία του λόγου. Μετά το περίστροφον και την μαγκούραν έρχεται και το φίμωτρον διά να συμπληρώση τα εμβλήματα της ‘’ελευθερίας’’…»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 29 Μαρτίου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • Η ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΕΙΣ ΤΑΣ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ – ΘΑ ΑΞΙΟΥΤΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΗ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ

«Κατά τας αυτάς πληροφορίας οι εν Κωνσταντινουπόλει Ύπατοι Αρμοσταί των Συμμάχων θα επιδώσουν εντός της εβδομάδος εις τον αυτόθι αντιπρόσωπον της Αγκύρας συλλογικήν διακοίνωσιν, διά της οποίας θ’ ανακοινούται εις την Κεμαλικήν Κυβέρνησιν, ότι προ της ενάρξεως της εκκενώσεως της Μικράς Ασίας οφείλει προηγουμένως ν’ αποδεχθή επισήμως τους κυρίους όρους των επιδοθεισών υπό της Διασκέψεως προτάσεων περί ειρήνης»

  • ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΘΕΣΙΝ ΤΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 29 Μαρτίου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΠΩΣ ΕΛΥΘΗ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΙΩΝ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΥΠΗΚΟΩΝ
  • ΤΟ ΨΗΦΙΣΘΕΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΝ ΔΑΝΕΙΟΝ – ΑΙ ΜΕΓΑΛΑΙ ΔΥΣΧΕΡΕΙΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ – Η ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ ΤΩΝ ΠΕΡΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 29 Μαρτίου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • Η ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΚΕΜΑΛ

«Επομένως πάντες οι όροι, τους οποίους προβάλλει περί εκκενω΄σεως των εδαφών διά να δεχθή την ανακωχήν, δεν είνε δυνατόν να γείνουν αποδεκτοί. Δεν είνε δυνατόν να τους δεχθή ο Ελληνικός λαός. Δεν είνε δυνατόν ο νικητής να υπαχθή εις τα αυθάδη κελεύσματα του ηττημένου, και μάλιστα όταν ομιλή περί βιαιοτήτων, ο διαπράξας τα αιματηρά αίσχη εν Πόντω και εν Αρμενία, ο χθες ακόμη δι’ εγκυκλίου ριφθείσης δι’ αεροπλάνου απειλών να σφάξη όλους τους θράκας και Μικρασιάτας, τους αγωνιζομένους υπέρ της ελευθερίας των, αν δεν σπεύσουν να παραδοθούν εις αυτόν, αν δεν σπεύσουν ν’ αυτομολήσουν προς τον τύραννον ως δούλοι και δοριάλωτοι»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 29 Μαρτίου 1922

ΕΣΤΙΑ

  • ΕΣΠΑΣΕΝ !

«Όχι! Να κτυπηθή η συνθήκη των Σεβρών, διότι την έκαμεν ο τύραννος. Και εκτυπήθη μίαν, δύο, τρεις, δέκα, εκατόν φοράς. Και έσπασεν. Η Σμύρνη με την περιοχήν της χάνεται. Η Θράκη μας θρυμματίζεται, διαιρείται. Κάθε δικαίωμά μας εις την Κωνσταντινούπολιν καταργείται. Υποχρεώσεις τεράστιαι μας επιβάλλονται. Και ημείς, αφού εκάμαμεν ό,τι ήτο δυνατόν διά να την καταστρέψωμεν, διά να θρυμματίσωμεν το ανεκτίμητον αριστοτέχνημά μας, ιστάμεθα προ των θρυμμάτων έκπληκτοι, αγανακτισμένοι και διερωτώμεθα : ‘’Διατί έσπασε;’’ Και απευθυνόμεθα προς την Ευρώπην και με παράπονον και με οργήν ερωτώμεν : ‘’Διατί μας το εκάματε αυτό;’’»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 29 Μαρτίου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • ΟΔΗΓΙΑΙ ΔΙΑ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟΝ
  • ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΤΟΥ – ΤΟ ΛΑΧΕΙΟΝ – ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΩΝΤΑΙ ΑΙ ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΘΑ ΕΙΝΕ ΤΑ ΠΟΣΑ ΤΩΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΛΗΡΩΣΕΩΝ – ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 29 Μαρτίου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • ΟΧΙ ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΜΟΝΟΝ

«Ομιλούν τινες εν Αγγλία περί αυξήσεως των προστατευτικών εγγυήσεων διά τους Χριστιανικούς πληθυσμούς της Μικράς Ασίας, ωσανεί τοιαύτη αύξησις ή βελτίωσις των εγγυήσεων, θα ηδύνατο να λύση το πρόβλημα της Μικράς Ασίας […] Οι αγώνες, οίος ο υπό της Ελλάδος δεξαχθείς εν Μικρά Ασία δεν ικανοποιούνται με τοιαύτα αθύρματα, αλλλά με αποδόσεις ανταξίας των πραγματικών δικαιωμάτων των»

  • Η ΕΙΡΗΝΕΥΣΙΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 29 Μαρτίου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΤΟ ΜΕΤΩΠΟΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΨΥΧΗΣ

«Αλλ’ επέστη η ώρα, καθ’ ην όλοι οι Έλληνες, πταίσαντες και μη πταίσαντες, παθόντες και μη παθόντες, υποχρεούμεθα να συγκεντρώσωμεν όλας ημών τας δυνάμεις και ν’ αντιπαρατάξωμεν ενιαίον εθνικόν μέτωπον προ των κινδύνων, τους οποίους και ο μάλλον απαισιόδοξος δεν δύναται παρά να τους βλέπη απειλητικούς. Οι κυβερνώντες είτε αυτοί, οι οποίοι είνε σήμερον, είτε άλλοι, οι οποίοι θα τους διαδεχθούν αύριον υποχρέωσιν έχουν προς επιτυχίαν του αγώνος, να μη αποβλέψουν μόνον προς το υλικόν του γενναίου ημών στρατοπέδου εν τω Μετώπω, αλλά να παρασκευάσουν διά του ταχυτέρου αλλά και ασφαλεστέρου τρόπου, το ΕΝΙΑΙΟΝ ΜΕΤΩΠΟΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΨΥΧΗΣ»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 29 Μαρτίου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • Η ΠΡΑΚΤΙΚΩΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αι διασκέψεις και αι ανταλλαγαί εγγράφων –προτάσεων, απαντήσεων και ανταπαντήσεων- είναι τοι μάταιον και κενόν, όταν δεν ανταποκρίνωνται εις απτάς πραγματικότητας. Και η εθνικωτέρα και πρακτικωτέρα συνάμα πολιτική είναι η εμφάνισις των πραγματικοτήτων αυτών. Τοιαύτη είναι δι’ ημάς η ισχύς του μετώπου. Κραταιούντες αυτήν διά παντός τρόπου, δυνάμεθα να παρακολουθώμεν μετά μετρίας περιεργείας την εξέλιξιν της μεταξύ Αγκύρας και των Συμμάχων ανταλλαγής απαντήσεων και ανταπαντήσεων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 29 Μαρτίου 1922

ΠΡΩΪΝΗ

  • ΣΟΒΑΡΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ ΔΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΙΝ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ
  • Η ΔΗΘΕΝ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

«Το κατ’ εξοχήν μισελληνικόν όργανον, ο ‘’Χρόνος’’ των Παρισίων, πληροφορείται, ότι σχεδιάζεται συμμαχία μεταξύ του Κεμάλ, της Ρωσσίας και της Βουλγαρίας –προσθέτει και την Ουγγαρίαν- κατά της Ελλάδος και της Ρουμανίας και γενικώτερον κατά της Μικράς Αντάντ, όπως προκληθή νέα σύρραξις εις τον Αίμον. […] Μόνον με καγχασμούς θα ηδύνατό τις να υποδεχθή την πληροφορίαν, αν δεν εγνώριζεν ότι όπισθεν ταύτης κρύπτεται η προσπάθεια της υποστηρίξεως της Τουρκίας διά να αποσοβηθή δήθεν η έκρηξις νέου πολέμου εις τον Αίμον!”

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 29 Μαρτίου 1922

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΤΟ ΕΣΧΑΤΟΝ ΟΡΙΟΝ

«Με τας προτάσεις των Παρισίων ειρήνη δεν δύναται να επιτευχθή. Η δε Ελλάς ευρούσα εν εαυτή τας οικονομικάς δυνάμεις του αγώνος δεν θα καταθέση τα όπλα πριν ή δημιουργήση όρους ανεκτής διαβιώσεως διά τους Χριστιανικούς πληθυσμούς της Μ. Ασίας. Η αυτονόμησις, η πραγματική όχι θεωρητική αυτονόμησις της Ιωνίας ιδού το έσχατον όριον των ημετέρων υποχωρήσεων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 29 Μαρτίου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΙΣ !

«Ο σκοπός της διατάξεως ταύτης και της σκοπίμου παραβάσεως παντός δικαίου και παντός νόμου είνε φανερός. Είνε σκοπός πολιτικός. Εν τη αποσυνθέσει των πάντων το Κράτος κομματίζει διά των οργάνων του, η αστική τάξις προσπαθεί να εξοντώση τους εργάτας διά του κράτους. Κάθε σχόλιον επί της καταστάσεως ταύτης θα είνε μάταιον. Η πρωτοφανής αύτη συνενοχή αρχών και αστών κατά της υπάρξεως πλέον κατά της ζωής των εργατών είνε αχαρακτήριστος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 29 Μαρτίου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ Η ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΔΙΑ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟΝ
  • Η ΗΡΩΔΙΑΣ

«Η Κυβέρνησις έχει καθήκον να επαναφέρη την γαλήνην εις την λαϊκήν ψυχήν, εντείνουσα την λογοκρισίαν, εφαρμοζομένην κατά τρόπον ουδέν αποτέλεσμα επιφέροντα. Δεν θα θλιβώμεν εάν στερηθώμεν των βενιζελικών πατριωτικών δακρύων. […] Ρίπτομεν τα δώρα κατά πρόσωπον των Δαναών. Θέτομεν φίμωτρον εις την κραυγάζουσαν Ηρωδιάδα»

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΕΙΣ ΤΟΝ ΣΥΜΜΑΧΙΚΟΝ ΑΓΩΝΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 29 Μαρτίου 1922

ΣΦΑΙΡΑ

  • Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

«Έν από τα μάλλον δυσεπίλυτα μεταπολεμικά προβλήματα καλείται να συζητήση η Διάσκεψις της Γενούης. Πώς ν’ ανορθωθούν τα ερείπια, τα οποία συνεσώρευσεν ο μακρός και άγριος Πανευρωπαϊκός πόλεμος […] Απαιτείται πρό πάντων μία έμπνευσις αλληλεγγύης μεταξύ των διαφόρων λαών της Ευρωπαϊκής οικογενείας, αλληλεγγύης, ήτις πολλά θα ηδύνατο να επιτελέση και κατά πολύ ν’ ανακουφίση όλους τους πάσχοντας λαούς»

  • ΕΙΣ ΤΑΣ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος