Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 3 Μαΐου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Εν αναμονή της ορκωμοσίας της κυβέρνησης Στράτου το απόγευμα, ‘’ η πρόσκλησις των πληρεξουσίων εις συνεδρίασιν την ιδίαν ώραν καθ’ ην θα ορκίζεται η νέα κυβέρνησις ενώπιον του Βασιλέως επροκάλεσε την χειρίστην εντύπωσιν’’. Μία ακόμη κίνηση του Δ. Γούναρη να καθυστερήσει την πρωθυπουργοποίηση Στράτου. Και ενώ στην ελληνική πολιτική σκηνή το ενδιαφέρον μονοπωλεί η κατάκτηση της εξουσίας, οι Σϋμμαχοι συζητούν τη σύγκληση νέας Διάσκεψης επί του Ανατολικού…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 3 Μαΐου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • Η ΠΑΡΕΛΑΣΙΣ ΤΩΝ ΜΕΤΗΜΦΙΕΣΜΕΝΩΝ

«Οι μετημφιεσμένοι εις υπουργούς θα ζητήσωσιν αναβολήν και θα αντικρύσωσι ζήτημα εμπιστοσύνης. Έπειτα δε κάτωχροι εκ της αισχύνης και κάθιδροι εκ της αγωνίας θα παρελάσωσι τον καρνάβαλλόν των διά των αυτών οδών της εμφανίσεώς των, ίνα επανερχόμενοι ενωρίτατα εις τας οικίας των αποβάλωσι την στολήν της μεταμφιέσεως και αποδυθώσιν εις τας συνήθεις επαγγελματικάς των ασχολίας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 3 Μαΐου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΙΝ

«Αλλ’ η Εθνοσυνέλευσις, και ιδία το Λαϊκόν κόμμα, οφείλει να σκεφθή πριν αποφασίση να παρακολουθήση τον εκ Πατρών πολιτικόν εις τας απονενοημένας πράξεις, τας οποίας σχεδιάζει. Οφείλουν να σκεφθούν οι αποτελούντες αυτό, οι οποίοι δεν εξελέγησαν υπό την Γουναρικήν σημαίαν, αλλ’ υπό την σημαίν του αγωνιζομένου υπέρ της ελευθερίας του λαού, ότι συμμετέχοντες εις το σχεδιαζόμενον πραξικόπημα διακινδυνεύουν την έννομον τάξιν εις στιγμάς υψίστων κινδύνων διά την πατρίδα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 3 Μαΐου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • ΤΟ ΘΕΑΜΑ

«Ας ελπίσωμεν, ότι σήμερον θα τερματισθή τέλος πάντων η κυβερνητική κρίσις, η παριστώσα την Ελλάδα ως μη απασχολουμένην ή από τα χαμηλώτατα των κομματικών παθών. […] Ο Ελληνικός λαός δεν υπεβλήθη εις τοσαύτας θυσίας αίματος και χρήματος, ίνα παρίσταται νυν προ τοιαύτης αποσυνθέσεως! Δεν έχυσε τόσον αίμα, ίνα είνε αφθονώτερα τα έπαθλα των μικροκομματικών αγώνων! […] Ας σιγήσουν τα κομματικά πάθη και τα μίση, ας πρυτανεύση δε ο πόθος της σωτηρίας του τόπου»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 3 Μαΐου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ ΕΞΩΓΚΩΘΗ ΕΙΣ ΕΠΙΦΟΒΟΝ ΒΑΘΜΟΝ. ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΩΝΤΕΣ ΕΙΣ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΑ
  • ΕΝΩ Η ΕΛΛΑΣ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΕΙΣ ΤΟ ΒΑΡΑΘΡΟΝ

«Ο κ. Γούναρης, εξαντλήσας όλα τα μέσα όπως συγκρατήση την εξουσίαν και το κόμμα του, απειλεί τώρα δι’ επαναστάσεως […] Διότι τι άλλο σημαίνουν αι απειλαί, η επιμονή του εις την γνώμην, ότι, μόλις η Κυβέρνησις ορκισθή, αυτός και οι φίλοι του θα συγκαλέσουν την Εθνοσυνέλευσιν εις συνεδρίασιν και θα προκαλέσουν ζήτημα εμπιστοσύνης, εν απουσία έστω της νέας Κυβερνήσεως; Τι άλλο θ’ απετέλει αυτό, εάν διεπράττετο, παρά πραξικόπημε εντελώς αναρχικόν, αληθινήν επανάστασιν;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 3 Μαΐου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΤΟΥ κ. ΣΤΡΑΤΟΥ ΟΡΚΙΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΟΝ
  • Ο κ. ΓΟΥΝΑΡΗΣ ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΟΣ ΘΑ ΜΕΤΑΒΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΝ
  • ΚΡΙΣΙΜΟΣ ΗΜΕΡΑ

«Και ο κ. Γούναρης επαναλέγει σαφώς τονίζων το σχέδιόν του : ‘’Άμα τη ορκωμοσία θα καλέσητε ΑΜΕΣΩΣ την Συνέλευσιν’’. Και ο Πρόεδρος απαντά : Μάλιστα! Πλήρης αρμονία και πλήρης συμπαιγνία. Αλλά προτού είπη το ‘’Μάλιστα’’ ο Πρόεδρος της Συνελεύσεως, ηρώτησεν, ως ώφειλε, την Συνέλευσιν, αν δέχεται την πρότασιν περί διακοπής μέχρι της στιγμής της ορκωμοσίας; Όχι! […] Ανατρέψατε αν δύνασθε τον κ. Στράτον αύριον εμφανιζόμενον εις την Συνέλευσιν. Αλλά σεβασθήτε σήμερον το πολίτευμα, την ησυχίαν και τα ύψιστα συμφέροντα της χώρας»

  • ΕΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΝ ΕΓΓΡΑΦΟΝ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΟΒΙΕΤ

Η ΕΙΡΗΝΕΥΣΙΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΣ. Η ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 3 Μαΐου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΤΟ ΑΠΟΤΡΟΠΑΙΟΝ ΕΡΓΟΝ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΠΑΔΩΝ ΤΟΥ

«Η Ελλάς, λοιπόν, κατά τον Βενιζελισμόν, φέρεται ακρατήτως προς την άβυσσον και προς το βάραθρον της καταστροφής! Και θα σωθή μόνον εάν καλέση τον Τύραννον εις την Κυβέρνησιν της Χώρας. […[ Διατί ο Ελευθέριος Βενιζέλος δεν καθιστά φανεράν απέναντι του κόσμου όλου την στάσιν του; Διατί καταφεύγει εις ανευθύνους προκηρύξεις και δεν θέτει κάτωθι αυτών την υπογραφήν του; […] Ο Ελευθέριος Βενιζέλος οφείλει εις τους φίλους του και τους εχθρούς του, εις τους θαυμαστάς και τους αντιπάλους του, και τέλος οφείλει εις την πατρίδα του να καθορίση την στάσιν του κατά την σημερινήν ιδίως περίστασιν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 3 Μαΐου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • ΠΡΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΡΙΣΕΩΣ

«Το Λαϊκόν Κόμμα υπήρξε ατυχές καθ’ όλην την γραμμήν, αλλ’ υπήρξε κυρίως ασθενές εις απιβολήν. Παρ’ όλην την ευμενή συνδρομήν των περιστάσεων το Λαϊκόν Κόμμα δεν ηδυνήθη να επιβληθή ισχυρώς εν τη Εθνοσυνελεύσει. Της ασθενείας δε αυτού ταύτης της συνεπείας υφιστάμεθα σήμερον. […] Αλλ’ οπωσδήποτε και αν έχωσι τα πράγματα, το μόνον βέβαιον είνε ότι η Εθνοσυνέλευσις είνε ανίκανος να παράσχη Κυβέρνησιν εις την χώραν. Αι δημιουργούμεναι κρίσεις είνε λοιπόν ανωφελείς πρό τοιούτου αμεταβλήτου δεδομένου»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 3 Μαΐου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΙΣ ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΟΣ ΑΚΟΜΗ
  • ΤΟ ΗΘΙΚΟΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 3 Μαΐου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟΝ ΤΗΣ ΞΑΦΝΙΚΗΣ ΕΜΠΛΟΚΗΣ

«Εάν ο κ. Γούναρης εκρημνίσθη διά δευτέραν φοράν εκ της Αρχής, εκρημνίσθη, διότι έπρεπε να κρημνισθή. […] Εάν ο κ. Στράτος δεν είνε δυνατόν να σχηματίση βιώσιμον Κυβέρνησιν, δεν έπεται εκ τούτου ότι η Ελλάς πρέπει να μείνη ακυβέρνητος. Είτε Κυβέρνησις του κ. Στράτου. Είτε Κυβέρνησις συνασπισμού. Είτε Κυβέρνησις οικουμενική, είνε ανάγκη τέλος πάντων να υπάρξη μία Κυβέρνησις ικανή να παρακολουθήση τα ζητήματα της χειμαζομένης Ελλάδος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 3 Μαΐου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • Ο κ. ΣΤΕΦ. ΣΚΟΥΛΟΥΔΗΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ

ΑΙ ΤΡΕΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΙΜΟΙ ΛΥΣΕΙΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΘΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΣΥΝΑΣΠΙΜΟΥ. ΝΑ ΧΑΡΑΧΘΗ ΣΤΑΘΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑ ΤΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΝ. Ο ΙΔΙΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΗΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΔΕΧΘΗ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 3 Μαΐου 1922

ΠΡΩΪΝΗ

  • ΑΙ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

ΧΥΔΑΙΑΙ ΥΒΡΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΣΩΦΡΟΝΙΣΘΗΤΕ ΟΙ ΑΛΛΗΛΟΤΡΟΓΩΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΕΝΩΘΗΤΕ

«Μη σας παραπλανά ο βενιζελισμός με την νομιμοφροσύνην την οποίαν υποκρίνεται η δημοσιογραφία του, των Αθηνών και της λοιπής Ελλάδος. Αι προθέσεις του και τα σχέδιά του είνε εκείνα που περιέχονται εις τας προκηρύξεις που εκυκλοφόρησεν ενταύθα ο βενιζελισμός μίαν εβδομάδα προ της εξ Αμερικής αναχωρήσεως του τυράννου Βενιζέλου»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 3 Μαΐου 1922

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΑΠΛΩΣ ΧΑΡΙΝ ΤΟΥ ΥΦΟΥΣ

«Αν η κυβέρνησις του συναπσισμού των καθεστωτικών ομάδων περί το Λαϊκόν κόμμα είνε η μόνη δυνατή λύσις όπως πιστεύουν οι κ.κ. Γούναρης, Μπούσιος και ο σεβαστός ημών φίλος κ. Σκουλούδης, αν η κυβέρνησις του συνασπισμού είνε κατά το παρόν η μόνη βιώσιμος θα έπρεπε να γίνη χωρίς την παράταν της σήμερον, χωρίς περιττάς ορκωμοσίας και παρατάσεις και χωρίς αναστατώσεις της ιματιοθήκης μερικών αξιολόγων ανθρώπων και φίλων μας τους οποίους ο κ. Στράτος έπεισε να ‘’προσποιηθούν’’ τον υπουργόν μίαν μόνον εσπέραν εις την Συνέλευσιν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 3 Μαΐου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • Η ΚΡΙΣΙΣ ΤΗΣ ‘’ΗΝΩΜΕΝΗΣ’’

«Η παλιμβουλία του κ. Γούναρη, η προπετής του στάσις, η κωμική ολίγον σειρά διαπραγματεύσεων του κ. Στράτου προς στήριξίν του, η αρνητική στάσις του κ. Μουσίου, φοβουμένου ευθύνας, δι’ ας δεν είναι ικανός, η περίεργος στάσις των Μουσουλμάνων, πάντα ταύτα είναι αποτελέσματα της κρίσεως, εις ην ευρίσκεται ο Παλαιοκομματισμός. Εφάνη ούτω ότι η νίκη του ήτο στιγμιαία και αποτέλεσμα απλής αρνήσεως του λαού κατά του κόμματος των Φιλελευθέρων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 3 Μαΐου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • ΣΗΜΕΡΟΝ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΟΡΚΙΖΕΤΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΤΟΥ κ. ΣΤΡΑΤΟΥ
  • ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΔΙΕΞΟΔΟΥ…

«Είναι ανάγκη οι συνταγματικοί παράγοντες εν τω Κράτει να ανακτήσουν την ικανότητα και την δύναμιν της διαλύσεως του σώματος αυτής. Μόνον η δύναμις αύτη θα χαλιναγωγήση τας προώρους φιλοδοξίας των επισήμων ασημοτήτων, θα κατευνάση τας εκρήξεις της μεγαλομανίας, θα αναχαιτίση το ρεύμα των υπουργισίμων και θα επαναφέρη εις την λογικην και το καθήκον όλους εκείνους, οίτινες ελησμόνησαν και ότι είναι Έλληνες ακόμη, εκτός των άλλων στοιχειωδών καθηκόντων αυτών»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 3 Μαΐου 1922

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΕΩΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΥΗΣ

«Εις την διαγραφομένην ταύτην νέαν ζύμωσιν των Ευρωπαϊκών Κρατών είνε περιττόν, βέβαια, να τονισθή ποία είνε η θέσις της Ελλάδος. Η ταυτότης των συμφερόντων της μετά της Μικράς Αντάντ και οι δεσμοί της φιλίας και της ευγνωμοσύνης της προς την κραταιάν Αλβιόνα καθορίζουν σαφώς ήδη την θέσιν της, ώστε να μη χρειάζεται Δευτέρα σκέψις»

  • ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΕΩΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΕΙΤΕΡΩΝ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΛΙΜΕΝΩΝ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος