Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Έντονη η αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών παρατάξεων μέσω των φιλικών τους εφημερίδων. Οι εξελίξεις στο μικρασιατικό Μέτωπο δεν γεμίζουν τα πρωτσέλιδα, ενώ αντικείμενο γενικής συζήτησης είναι το ζήτημα της μεσολάβησης τρίτων προς ειρηνική διευθέτηση της ελληνοτουρκικής διαφοράς. ‘’Αλλ’ εις την αμηχανίαν εις την οποίαν περιήλθεν η υπό τον κ. Γούναρην κυβέρνησις, δεν είναι εκπληκτικόν αν προβλέπη προς την Κοινωνίαν των Εθνών ως εις σανίδα σωτηρίας’’, σχολιάζεται…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΝΑ ΚΛΗΘΗ Η ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

«Και η γενομένη παρά της Κυβερνήσεως διαχείρισις και των πολιτικών και των στρατιωτικών ζητημάτων κατά το μακρόν τούτο διάστημα οφείλει να υποστή την έρευναν και τον έλεγχον των αντιπροσώπων του λαού προς καθορισμόν των ευθυνών και διαπίστωσιν της υπαρχούσης εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνησιν. […] Φυγομαχούσα προ του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αποδεικνύεται ανευλαβής προς το πολίτευμα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΠΟΥ ΤΕΙΝΕΙ Ο ΑΓΩΝ ΤΩΝ ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΩΝ

«Πρέπει να εννοηθή από τον λαόν. Πρέπει να μπη βαθειά μέσα στο κεφάλι του, ποίον είνε το σχέδιον και ποίος ο σκοπός των βενιζελικών. Πού τείνει δε ο αγών τον οποίον διεξάγουν. […] Οι Βενιζελικοί οι εντός και εκτός της ελλάδος, όπως καθαρά και απεριφράστως το τονίζουν και οι ίδιοι, θέλουν να εκδιώξουν τον Βασιλέα […] Κατ’ ακολουθίαν δέον να εννοήση ο λαός, ότι οι βενιζελικοί δεν επιδιώκουν απλήν Κυβερνητικήν μεταβολήν εκ της οποίας τίποτε δεν θα είχαν να ωφεληθούν»

  • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΞΕΝΗ ΤΕΧΝΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΚΟΜΠΟΓΙΑΝΝΙΤΙΣΜΟΣ

«Πάντως η εμπόλεμος κατάστασις δεν ημπορεί να παραταθή επ’ άπειρον, εξ αιτίας ενός στρατιωτικού τυχοδιώκτου, συνεχίοζντος την περιπέτειάν του. Τοιουτοτρόπς απειλείται να δημιουργηθή μία νόθος κατάστασις, εξ ης η Ελλάς θα υποφέρη όσον και η Τουρκία. Προς θεραπείαν της καταστάσεως αυτής προτείνονται υπό της Κυβερνήσεως αι μέθοδοι του πολιτικού κομπογιαννιτισμού. Δυστυχώς με δημοκοπικά τερτίπια δεν λύονται ζητήματα τεραστίας διεθνούς σημασίας, προς α συνδέονται κεφαλαιώδη συμφέροντα των Ισχυρών της Γης»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΑΙ ΑΝΑΚΡΙΣΕΙΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΝ. Η ΕΝΟΧΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ. ΕΝΟΧΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ
  • Ο ΔΙΩΓΜΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ
  • ΤΟ ΤΡΙΤΟΝ ΚΟΜΜΑ
  • ΤΟ ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΟΝ ΣΥΝΕΔΡΙΟΝ
  • ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • Η ΝΥΚΤΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΙΣ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΥΣΣΑΝ
  • ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΝ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ
  • Ο ΜΑΓΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΕΣΚΗ ΣΕΧΗΡ

«Αι επανειλημμέναι απόπειραι του εχθρού όπως διαβή τον Σαγγάριον, αποδεικνύουν τας προθέσεις αυτού […]  Αλλ’ άπασαι έως τώρα αι απόπειραι διαβάσεως του ποταμού, εκ των οποίων η τελευταία ήτο σοβαρωτέρα απεκρούσθησαν διά λαμπρών αντεπιθέσεων των ημετέρων στρατευμάτων […] Τον Κεμάλ ελκύει ακαταμαχήτως ο μαγνήτης του Εσκή Σεχήρ […] Διά πλείστους λόγους, τους οποίους και άλλοτε μας εδόθη ευκαιρία να εκθέσωμεν, επιβάλλεται η εκκαθάρισις της περιοχής της Νικομηδείας μέχρι της εκβολής του Σαγγαρίου»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙ ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ

«Ούτω μανθάνομεν, ότι το Βενιζελικόν κόμμα δεν απέθανεν, αλλ’ έχει λαμπρόν μέλλον, διότι είνε κόμμα δημιουργηθέν διά της θελήσεως του Λαού […] Το δε Βενιζελικόν κόμμα δεν απέθανε, εθανατώθη διά της χειρός του Ελληνικού Λαού. Διότι ουδείς δύναται να αρνηθή τούτο. Το Βενιζελικόν κόμμα επήγασεν εκ της Λαϊκής βουλήσεως και ενεδύθη το προσωπείον κόμματος ιδεολογικού. Αλλά μοιραίως, εις το κόμμα τούτο εισέβαλον αφανείς και περιφανείς τυχοδιώκται και ούτω από κόμματος πολιτικού, μετεβλήθη ολίγον κατ’ ολίγον εις πολιτικήν επιχείρησιν, εις μίαν συμμορίαν ληστών και εκβιαστών και κακούργων»

  • ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • ΤΟ ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟΝ ΔΡΑΜΑ

«Εχόρτασαν από περιφρόνησιν οι δημόσιοι υπάλληλοι και από αδικίαν παντός είδους. […] Να διατί καταράται εις το λίκνον η μητέρα το παιδί της να μη γίνη δημόσιος υπάλληλος. Δια τους λόγους αυτούς, διότι, δηλαδή, το Κράτος έγινε κακής πίστεως, διότι θεωρείται ανήθικος, άπιστος, άδικος η Πολιτεία μας, διότι κατήντησαν αυτήν τόσον ευτελή ανάξιοι πολιτικοί, ώστε οι μεν εκτός της υπηρεσίας προσπαθούσι διά παντός τρόπου να μη εισέλθωσιν εις τα δίκτυά της, οι δε ανήκοντες εις τον κλάδον των Δημοσίων υπαλλήλων πώς να φύγωσιν, έστω και γυμνοί, χάνοντες και αυτήν την σύνταξίν των»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΑΙ ΑΓΓΛΟΪΤΑΛΙΚΑΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΠΡΟΣΕΚΡΟΥΣΑΝ ΕΙΣ ΣΟΒΑΡΑΝ ΔΙΑΦΩΝΙΑΝ ΔΙΑ ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ. Η ΙΤΑΛΙΑ ΦΟΒΕΙΤΑΙ ΜΗΠΩΣ Η ΔΙΑΣΚΕΨΙΣ ΤΗΣ ΧΑΛΑΣΗ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ

«Εκ Λονδίνου αγγέλλεται ότι παρά τας διαβεβαιώσεις των γαλλικών και ιταλικών εφημερίδων ότι επήλθεν κατ’ αρχήν συμφωνία Αγγλίας και ιταλίας διά το Αλβανικόν ζήτημα, υπάρχουν σοβαραί ενδείξεις πείθουσαι ότι αι σχετικαί διαπραγματεύσεις τας οποίας διεξάγει ο εν Λονδίνω Ιταλός πρεσβευτής μετά του φόρεϊν Όφφις προσκρούουν εις σοβαράν διαφωνίαν παρακωλύουσαν την λύσιν του προβλήματος των Αλβανικών συνόρων»

  • ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΣ ΤΟΥ ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΥ κ. Σ. ΣΙΜΟΥ. ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ. Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ Β. ΗΠΕΙΡΟΥ ΘΑ ΕΣΗΜΑΙΝΕΝ ΕΘΝΙΚΗΝ ΣΥΜΦΟΡΑΝ. ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΙΝ ΤΟΥ κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. ΔΥΟ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΕΙΝΕ Η ΥΠΑΡΞΙΣ ΔΥΝΑΤΗ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΜΑΣ

«Η Ελλάς κατήλθεν εις τον αγώνα χάριν του ιδίου αυτής συμφέροντος, και το συμφέρον της τούτο θα το επιδιώξη. Τα πράγματα έχουν εξελιχθή υπέρ αυτής, και θα προσπαθήση να διατηρήση την κατάστασιν ταύτην, εν τη πεποιθήσει, ότι η παγία εγκατάστασίς της εν Μικρά Ασία, αυτή καθ’ εαυτήν, μειώνει τον μουσουλμανικόν κίνδυνον, εκ του οποίου και η ιδία, εν τινι μέτρω, απειλείται […] Η Ελλάς έχει την αντίληψιν, ότι διά του αγώνος της συνεχίζει τον ευρωπαϊκόν πόλεμον, ο οποίος δεν έληξεν ακόμη εν Ανατολή […] Εν τω αγώνι της υπάρχει η συμμαχική ιδέα και το συμμαχικό συμφέρον. Και αν Δυνάμεις τινές δεν θέλουν ν’ αναγνωρίσουν τούτο, ουδείς όμως, εν πάση περιπτώσει, δύναται να εμποδίση ημάς ν’ αναγνωρίσωμεν τουλάχιστον το ίδιον ημών συμφέρον, και να ενεργήσωμεν όπως το συμφέρον μας τούτο επιτάσση»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 1921

ΠΡΩΙΝΗ

  • Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΥΠΕΡΑΝΩ ΠΑΝΤΩΝ

«Επανήλθον οι Βενιζελικοί πάλιν εις τον προσφιλή των στόχον […] Ο Βασιλεύς είνε αδιάσειστος και θα παραμένη ακλόνητος εν Ελλάδι, οι δε Βενιζελικοί, οίτινες εν τη τυφλότητι του φανατισμού των και εν τη εξυπηρετήσει της τυχοδιωκτικής ιδιοτελείας των, ακονίζουν τα ξίφη και τας γλώσσας κατά του Στέμματος, πρέπει να αννοήσοουν, ότι ο βασιλεύς απετέλεσεν εγγύησιν της σωτηρίας των και ο Βασιλεύς αποτελεί εγγύησιν της ασφαλείας των»

  • ΚΛΕΙΣΑΤΕ ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΑΣ

«Προσέξατε πολύ, σας επαναλαμβάνομεν, διότι εάν θιχθή και μία έστω θριξ του Βασιλέως μας, η κεφαλή σας δεν στέκεται καθόλου καλά»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 1921

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΤΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΣΑΣ

«Και έγινεν αυτό το θαύμα, το πρωτοφανές εις την ιστορίαν, να πέση μία αιμοδιψής τυραννία και να μη ματώση ουδέ μύτη […] Αλλά προς θεού! Μη εξωθήτε την υπομονήν του Λαού εις τα άκρα […] Μη ομιλήτε ανευλαβώς περί Εκείνου ο οποίος διά της επιβολής του απεσόβησε τον εμφύλιον σπαραγμόν. Διότι ο λαός ο νήφων, ο Λαός ο αφιλέκδικος, ο Λαός ο θέλων να λησμονήση, ο Λαός ο τυραννηθείς και πιεσθείς και υβρισθείς θα χάση την υπομονήν του»

  • Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΡΧΙΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ‘’ΘΑ ΗΤΟ ΑΝΩΦΕΛΗΣ…’’

«Ειδοποιούμεν την λογοκρισίαν ότι δεν θα ανεχθώμεν τα τερτίπια της. Μεροληψία απέναντι των άρθρων μας, διαστρέβλωσις των σκέψεών μας, βία και τυραννία, κακοήθεια και παρανομία, αυτή είνε η απέναντί μας λογοκρισία»

  • ΟΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΙ ΕΡΓΑΤΑΙ ΑΠΟΚΗΡΥΣΣΟΥΝ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓ. ΣΥΝΕΔΡΙΟΝ ΤΗΣ ΓΕΝΕΥΗΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • ΕΞΗΣΦΑΛΙΣΘΗ Η ΥΠΕΡΟΧΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ
  • ‘’ΚΛΑΨ’ ΤΟΝ ΚΑΝΑΛΛΑΡΗ ΚΛΠ’’

«Διά τους Βενιζελικούς η κατάστασις των εθνικών μας ζητημάτων είναι απειλητικώς τραγική και απελπιστική […] Ο λαός ακούει τας σπερμολογίας των και τας κωμικάς ελπίδας των και γελά […] Ας μελαγχολήσουν εκείνοι, οίτινες εμπορεύονται φιλίαν μεν προς τους Τούρκους, επαγγέλλονται δε τον προστάτην της ειρήνης. Η Ελλάς καλά στέκεται και καλλίτερα θα σταθή. ‘’Κλάψ’ τον καβαλλάρη που κρέμονται τα πόδια του’’

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑΙ ΔΥΣΧΕΡΕΙΑΙ

«Δεν υπάρχει δε τρομερώτερος κίνδυνος από τον οικονομικόν. Τα οικονομικά αποτελούν τας βάσεις του εθνικού και κοινωνικού οικοδομήματος, και αν αι βάσεις αύται διασαλευθούν κίνδυνος είνε το όλον οικοδόμημα να καταρρεύση […] Ο απειλών κίνδυνος είνε κοινός και κοινή δέον να είνε επίσης, η προς αποτροπήν αυτού προσπάθεια»

  • Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥ 1870

Συγκριτικοί πίνακες προς την Αγγλικήν Ναυτιλίαν κατά δεκαετίαν. Μία ενδιαφέρουσα στατιστική

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος