Ζωντανό κύτταρο πολλαπλών δράσεων το πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο (φωτο)

«Tιμά» το παρελθόν του με τη χρήση που έχει και στο παρόν. Όσο αδόκιμος και αν ακούγεται αφού πρόκειται για κτήριο, κατά την άποψή μας ισχύει στο έπακρο. Ο λόγος για το πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο στην Αθήνα και συγκεκριμένα στον Κολωνό στην οδό Λένορμαν 218.

Τα τελευταία χρόνια στεγάζονται τμήματα της βιβλιοθήκης της Βουλής και πολύτιμα ιστορικά αρχεία, ενώ μετά από αναμορφώσεις χώρων, έχει αναδειχθεί και σε χώρο πολιτισμού. Το 2021 στεγάστηκε η διεθνούς εμβέλειας έκθεση σύγχρονης τέχνης Portals | Πύλη, με τη συμμετοχή 59 καλλιτεχνών από 27 χώρες και 15 νέες αναθέσεις έργων από τον ΝΕΟΝ ειδικά για το χώρο του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου.

Πηγαίνοντας πίσω στο παρελθόν, το κτήριο αυτό άρχισε να λειτουργεί το 1930 και στέγαζε τις δραστηριότητες καπνοβιομηχανιών στην επεξεργασία και συσκευασία καπνού, καθώς και αποθηκών σε εποχές που κλάδος είχε σημαντική παρουσία τόσο μέσα όσο και έξω από τη χώρα.Ζωντανό κύτταρο πολλαπλών δράσεων το πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο (φωτο)

Αν και η περίοδος του Μεσοπολέμου χαρακτηρίστηκε από μεγάλη αναταραχή στον καπνεργατικό κλάδο, τον οποίο η κρίση, αλλά και η επέκταση της χρήσης μηχανών σε βάρος της ζωντανής εργασίας, άρχισε να περιορίζει και να συρρικνώνει, ήταν ακόμα υπολογίσιμο μέγεθος για την ελληνική οικονομία.

Ζωντανό κύτταρο πολλαπλών δράσεων το πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο (φωτο)
Koινωνιολογική και Πολιτική Εγκυκλοπαίδεια – Αύγουστος 1934, εκδότης Δημήτρης Πουρνάρας

Ζωντανό κύτταρο πολλαπλών δράσεων το πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο (φωτο)Στα δύσκολα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο χώρος επιτάχθηκε από τους Γερμανούς, ακολούθως χρησιμοποιήθηκε από τον ΕΛΑΣ και βομβαρδίστηκε από τους Εγγλέζους στα Δεκεμβριανά.

Ζωντανό κύτταρο πολλαπλών δράσεων το πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο (φωτο)
Η στέγη που εξασφαλίζει αρκετό φωτισμό στο εσωτερικό του κτηρίου.

Ζωντανό κύτταρο πολλαπλών δράσεων το πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο (φωτο)Για πολλά χρόνια στέγασε τμήματα δημοσίων υπηρεσιών, μέχρι να χαρακτηριστεί διατηρητέο το 1989, με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και τελικά ο χώρος να περάσει το 2000 στο σύνολό του, στη Βουλή των Ελλήνων.Ζωντανό κύτταρο πολλαπλών δράσεων το πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο (φωτο)

Ζωντανό κύτταρο πολλαπλών δράσεων το πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο (φωτο)Η πρόσβαση του κοινού και ειδικά των ερευνητών στα ιστορικά αρχεία, ειδικά τα ψηφιοποιημένα, αποτελεί την «πόρτα» που οδηγεί τους ερευνητές σε άλλες εποχές για να τις μελετήσουν, κάνοντας ένα συναρπαστικό ταξίδι πίσω στο χρόνο.

Μπορεί να αποτελεί ένα σημαντικό μνημείο βιομηχανικής αρχιτεκτονικής της δεκαετίας του 1930, αλλά η σημερινή του χρήση με τις υπηρεσίες που στεγάζει (ειδικά τα ιστορικά αρχεία που το συνδέουν και με το παρελθόν του) και το άνοιγμά του σε πολιτιστικές δραστηριότητες, κρατούν το Καπνεργοστάσιο ακόμα «ζωντανό» στον τομέα της προσφοράς.

Κείμενο & φωτο: Nάσος Μπράτσος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος