Τζίμι Χέντριξ – 18 Σεπτεμβρίου 1970

Ο Johnny Allen Hendrix γεννήθηκε στις 27 Νοεμβρίου του 1942 στην Ουάσιγκτον του Σιάτλ και έμεινε παγκοσμίως γνωστός ως Τζίμι Χέντριξ (Jimi Hendrix), τραγουδιστής, συνθέτης και ένας από τους πλέον επιδραστικούς κιθαρίστες  του 20ου αιώνα, χαρακτηρίστηκε από το Rock and Roll Hall of Fame ως ο μεγαλύτερος δεξιοτέχνης της κιθάρας στην ιστορία της ροκ μουσικής. Ξεκινάει να παίζει μουσική το 1961, αλλά όταν το 1966 δημιουργεί το συγκρότημα “The Jimi Hendrix Experience” ξεκινάει μια εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία από το Λονδίνο όταν μέσα σε λίγους μήνες τραγούδια του όπως το “Hey Joe”, “Purple Haze” και «The wind cries Mary”  κατακτούν το UK Top Ten. Πολύ γρήγορα καθιερώνεται και στις ΗΠΑ, ειδικά μετά την εμφάνισή του στο θρυλικό φεστιβάλ Monterey Pop Festival 1967. To 1968 o τρίτος του δίσκος “Electric Ladyland” θα κατακτήσει την κορυφή στα αμερικάνικα charts.  Συνολικά κυκλοφόρησε τέσσερις δίσκους, τρεις εξ αυτών με το συγκρότημα “The Jimi Hendrix Experience”: “Are You Experienced” (1967), “Axis: Bold As Love”, 1967 και “Electric Ladyland” (1968), ο τέταρτος και τελευταίος δίσκος με τίτλο “Band of Gypsys” κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 1970  και ήταν η ηχογράφηση ενός ζωντανού άλμπουμ της νέας μπάντας  του Χέντριξ (Band of Gypsys) από τις συναυλίες που δόθηκαν στις 31 Δεκεμβρίου 1969 και 1 Ιανουαρίου 1970 στο “Fillmore East” στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Οι ζωντανές εμφανίσεις του αποτελούν αντικείμενο συζήτησης μέχρι και σήμερα με κορυφαίες τις συναυλίες στο Woodstock και στο Monterey.  Μετά το θάνατό του κυκλοφόρησαν δεκάδες άλμπουμ με υλικό από διάφορες ζωντανές εμφανίσεις του, καθώς και από ανέκδοτες ηχογραφήσεις και sessions με σημαντικούς μουσικούς. Βρέθηκε νεκρός στο ξενοδοχείο “Samarkand” στο Λονδίνο στις 18 Σεπτεμβρίου 1970 από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών. Ήταν 27 ετών.  Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την επέτειο 50 ετών από το θάνατο του σπουδαίου κιθαρίστα και μουσικού, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει το κεντρικό θέμα από την εκπομπή της 18ης Σεπτεμβρίου 2017:

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΤΖΙΜΙ ΧΕΝΤΡΙΞ

(video)

Η εκπομπή του Πάνου Παπαδόπουλου «ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ» αφιερωμένη στον Τζίμι Χέντριξ παρουσιάζει βιογραφικά στοιχεία του μουσικού, αναφέρεται στη μουσική του καριέρα και στις πολιτικές του θέσεις αναφορικά με τον πόλεμο του Βιετνάμ, τον αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα στις ΗΠΑ, το ρατσισμό,  τους Μαύρους Πάνθηρες, αλλά και στη σχέση του με τα κυρίαρχα ΜΜΕ στις ΗΠΑ με αφορμή την εκκεντρική ή ακόμα και ακραία σκηνική του παρουσία. Η εκπομπή αναφέρεται επίσης στη μελαγχολική και μοναχική φύση του χαρακτήρα του και εξηγεί τον καταλυτικό ρόλο που έπαιξε η τραυματική παιδική ηλικία στην εξέλιξή του. Κυρίως όμως  μιλάει για το μοναδικό ταλέντο, την ιδιαίτερη φωνή, τους στίχους, την απίστευτη δεξιοτεχνία του με την κιθάρα και τη μεγαλειώδη καλλιτεχνική πορεία που διέγραψε μέσα σε μόλις 4 χρόνια από το 1966 μέχρι το 1970.

Στο αφιέρωμα περιλαμβάνονται επίσης αποσπάσματα από τις εμφανίσεις του Jimi Hendrix στις συναυλίες Monterey Pop Festival (1967) και το τραγούδι Hey Joe”, Miami Pop Festival (Μάιος 1968) και το τραγούδι Foxy Lady”, απόσπασμα από λήψεις κατά τη διάρκεια ηχογράφησης με ακουστική κιθάρα 12 χορδών σε στούντιο στο Λονδίνο και συγκεκριμένα το τραγούδι «Hear My Train A Comin” από το ντοκιμαντέρ Experience” (1968) σε σκηνοθεσία του Peter Neal.

Σκηνοθεσία: Πάνος Παπαδόπουλος

Έρευνα αρχείου – τεκμηρίωση: Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, Κώστας Παπαδόπουλος

Έτος παραγωγής: 2017

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος