Λύγισε η εθνική από την Ισπανία (73-71)

Κρίμα. Η εθνική ομάδα μπάσκετ έχασε από τον κακό δαίμονα της την Ισπανία με 73-71 στα προημιτελικά του Ευρωμπάσκετ και πλέον θα αγωνιστεί για τις θέσεις 5-8 στη διοργάνωση. Αντίθετα οι Ισπανοί που πέρασαν στα ημιτελικά θα αντιμετωπίσουν την Γαλλία που νίκησε την Λετονία με 80-74. Η εθνική θα παίξει με τους Λετονούς την Πέμπτη (17/9) για τις θέσεις 5-8.

Ο στόχος πλέον του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος επικεντρώνεται στο να μην καταλάβει την 8η θέση αλλά μία από τις υπόλοιπες τρεις (5-7) προκειμένου να κερδίσει τη συμμετοχή της στο προολυμπιακό τουρνουά που οδηγεί στο Ρίο.

Πρώτος σκόρερ για την εθνική ομάδα ήταν ο Καλάθης με καθοριστικούς πόντους στη τελευταία περίοδο που έβαλε την εθνική στη διεκδίκηση της νίκης, αλλά μεγάλο παιχνίδι έκανε ο Αντετοκούνμπο που πέτυχε νταμπλ-νταμπλ (12 πόντοι-17 ριμπάουντ). Για τους Ισπανούς πρώτος σκόρερ ήταν ο… συνήθης ύποπτος Γκασόλ με 27 πόντους.

Το ματς ήταν ντέρμπι από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο. Οι Ισπανοί αιφνιδίασαν με δύο τρίποντα και ξέφυγαν με 6-0 και στη συνέχεια με 8-2, όμως η εθνική με σερί 6-0 ισοφάρισε σε 8-8. Πάλι οι παίχτες του Σκαριόλο ξέφυγαν με +4 12-8, όμως οι διεθνείς ισοφάρισαν και το πρώτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με τις δύο ομάδες ισόπαλες 14-14.

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ξέφυγε για πρώτη φορά στο σκορ στο 12’ με καλάθι από τον Κουφό (17-18), όμως οι Ισπανοί αντέδρασαν και ξέφυγαν με +7 (27-20) στο 14’. Η ελληνική ομάδα έκανε αρκετά λάθη στο πρώτο μέρος (7) σε αντίθεση με τους Ισπανούς (μόλις 3) που αν και έχασαν τη μάχη των ριμπάουντ κατάφεραν να ξεφύγουν και με 9 πόντους (μεγαλύτερη διαφορά) 30 δεύτερα πριν το φινάλε. Με καλάθι του Μπουρούση γράφτηκε ο επίλογος του πρώτου μέρους με τους Ισπανούς να προηγούνται με 39-32.

Η τρίτη περίοδος ήταν και η καλύτερη για την εθνική ομάδα που έκανε επί μέρους σκορ 25-16 και έβαλε δύσκολα στον Σκαριόλο και στους παίχτες του. Όλα ξεκίνησαν με ένα τρίποντο του Σπανούλη και συνεχόμενος πόντους από τον Αντετοκούνμπο και τον αρχηγό του Ολυμπιακού, για να ακολουθήσει τρίποντο του Καλάθη που έφερε το ματς στα ίσια 42-42. Ωστόσο το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα αν και έβρισκε λύσεις απέναντι στους φούριας ρόχας, ωστόσο δεν μπορούσε να ξεφύγει στο σκορ και να αποκτήσει διαφορά ασφαλείας και το ντέρμπι συνεχίστηκε. Η τρίτη περίοδος ολοκληρώθηκε με τους παίχτες του Φώτη Κατσικάρη να προηγούνται με δύο (55-57) και να δείχνουν ικανοί να ξορκίσουν τον κακό δαίμονα.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο οι Ισπανοί βρήκαν λύσεις από τον πάγκο με τον Ρέγες να είναι καθοριστικός αλλά και τον Κλέβερ να δίνει σημαντικές λύσεις στους φούριας ρόχα και να προβληματίζει τον Κατσικάρη. Οι Ισπανοί γρήγορα έχτισαν μια διαφορά έξι πόντων (66-60) που διατηρήθηκε μέχρι το 38’. Επτά πόντοι του Καλάθη (δύο δίποντα και ένα τρίποντο) έφεραν και πάλι την εθνική σε απόσταση αναπνοής 14 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε (70-68), ενώ με το τρίποντο του Σλούκα η εθνική μείωσε στον πόντο (72-71) τέσσερα δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Ο Γκασόλ κέρδισε βολές έβαλε τη πρώτη και έτσι γράφτηκε ο επίλογος στο ματς με τους Ισπανούς να παίρνουν ακόμη μία νίκη (73-71) απέναντι στην εθνική.

Τα δεκάλεπτα: 14-14, 39-32, 55-57, 73-71

Διαιτητές: Λαμόνικα (Ιταλία), Μπελόσεβιτς (Σερβία), Ρότσα (Πορτογαλία)

Ισπανία (Σκαριόλο): Γκασόλ 27 (1), Φερνάντεθ, Ροντρίγκεθ 10 (1), Ρίμπας 3 (1), Ρέγες 5, Κλαβέρ 2, Γιουλ 8 (2), Αγκιλάρ, Μίροτιτς 18 (2)

ΕΛΛΑΔΑ (Κατσικάρης): Μπουρούσης 5, Ζήσης 5, Σπανούλης 10 (1), Καλάθης 14 (2), Περπέρογλου, Σλούκας 3 (1), Καϊμακόγλου, Κουφός 9, Πρίντεζης 13 (1), Παπανικολάου, Μάντζαρης, Αντετοκούνμπο 12 (2).

Δημήτρης Γιαχανατζής

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος