Νέα απόπειρα για ευρωπαϊκή Superleague με νέα διοίκηση, πλάνο και όνομα σε τρία χρόνια;

Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους συνεχίζουν να πιέζουν για τη δημιουργία μιας Super League, που θα ξεκινήσει σε τρία χρόνια, με στόχο να τερματιστεί η κυριαρχία των αγγλικών συλλόγων και της Premier League. Για αρχή, υπάρχει ένας νέος επικεφαλής που φέρεται ότι θα αναλάβει να υλοποιήσει το project.

Πρόκειται για τον Μπερντ Ράιχαρτ, πρώην επικεφαλής του RTL, και πλέον υπεύθυνος για το project της Super League.

H εξαγγελία της Superleague συγκλόνισε το ποδοσφαιρικό κοινό τον Απρίλιο του 2021 αλλά γρήγορα εξελίχθηκε σε φιάσκο. Τα σχέδια αμφισβητήθηκαν έντονα από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, με επικεφαλής τον Σλοβένο πρόεδρο Αλεξάντερ Τσέφεριν. Με αποφασιστικές κινήσεις στην Αγγλία, αλλά και της PSG και της Μπάγερν, οι εννέα από τους αρχικούς 12 συλλόγους που ίδρυσαν την European Football League παραιτήθηκαν μετά από λίγες μόνο ημέρες. Μόνο Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους παραμένουν απομονωμένες και επίμονες σε αυτό το φιλόδοξο πλάνο.

Αλλά η «τριάδα» δεν τα παρατάει εύκολα και η νέα προσπάθεια απελευθέρωσης από τον έλεγχο της UEFA θα γίνει από τον Reichart, ο οποίος διηύθυνε τον ισχυρό γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό RTL μεταξύ 2019 και 2021, και τώρα είναι ο νέος πρόεδρος της A22 Sports Management, της υπηρεσίας πίσω από την περσινή αποτυχημένη προσπάθεια της Super League.

Αναφορικά με την διοίκηση και στελέχωση της νέας διοργάνωσης, ο Γερμανός ανακοίνωσε εκτενές διάλογο με όλους τους παίκτες του ποδοσφαίρου, συμπεριλαμβανομένων συλλόγων, παικτών, προπονητών, φιλάθλων και πολιτικών αποφάσεων.

Το ποδοσφαιρικό οικοσύστημα δεν είναι πλέον βιώσιμο. Το σύστημα έχει γίνει ασταθές και δεν είναι πλέον αυτοχρηματοδοτούμενο. Και η πανδημία τα έχει επιταχύνει όλα αυτά”, λέει ο Γερμανός, ο οποίος λέει ότι το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο χάνει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στον κόσμο: ” Δεν προσφέρουμε στους φιλάθλους μας τα καλύτερα παιχνίδια κάθε εβδομάδα. Οι συνέπειες είναι δραματικές, ειδικά οι νέοι παρακολουθούν όλο και λιγότερο το ποδόσφαιρο».

Ο Ράιχαρτ, επίσης διερωτάται δημόσια πώς σκέφτονται πραγματικά οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι για το νέο project και αν η UEFA έχει πραγματικά την υποστήριξη για να το αντιταχθεί. «Θέλω πραγματικά να μάθω πώς σκέφτονται οι σύλλογοι και αν ο Aleksander Čeferin μιλάει για όλους τους συλλόγους στην Ευρώπη».

Ο φάκελος, τον οποίο έλαβαν οι Times, προειδοποιεί ότι οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι υστερούν όλο και περισσότερο από τους Άγγλους, όχι μόνο όσον αφορά τα έσοδα από τα δικαιώματα των μέσων ενημέρωσης και τις πληρωμές αποζημιώσεων, αλλά και στον αγωνιστικό χώρο, όπου εδώ και πολλά χρόνια οι αγγλικοί σύλλογοι ήταν αυτοί που ήταν οι πιο επιτυχημένοι στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
«Το ποδόσφαιρο μπορεί να τα πάει καλύτερα», δηλώνει ο Bernd Reichart, ο νέος CEO. «Γι’ αυτό θα οργανώσουμε έναν ευρύ διάλογο με συλλόγους, φιλάθλους και όλους όσους θέλουν να χτίσουν ένα καλύτερο σπίτι για το #EuropeanClubFootball.»

Δείτε τη δήλωσή του στο βίντεο: pic.twitter.com/TbHntRy0pv

Στον αγώνα για τη δική του ευρωπαϊκή διοργάνωση συλλόγων, η πρώτη μάχη που πρέπει να δοθεί είναι μια δικαστική μάχη. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ECJ) θα πρέπει να αποφασίσει σε μια αγωγή εάν η UEFA και η FIFA ενεργούν σε συμπαιγνία κατά της Super League.

Η UEFA, μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ, υποστήριξαν στο δικαστήριο ότι ο οργανισμός-ομπρέλα προστατεύει τις αξίες του ευρωπαϊκού μοντέλου αθλητισμού, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να αποτρέπει την υπερβολική εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και να τον διατηρεί ανοιχτό και οργανωμένο.

Πηγή: The Times
Επιμέλεια-μετάφραση: Σπύρος Αμπελάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος