Στη Βουλή το ν/σ με το νέο Κώδικα Αντιντόπινγκ

Στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κατατέθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού το Σχέδιο Νόμου με τις «Αναγκαίες Ρυθμίσεις για την Εναρμόνιση της Ελληνικής Νομοθεσίας με το νέο Κώδικα Αντιντόπιγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπιγκ και άλλες διατάξεις».

Όπως είχε δηλώσει ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, το νομοσχέδιο κατατίθεται προς συζήτηση και ψήφιση ώστε να εναρμονιστεί απόλυτα η χώρα μας με τον κανονισμό του WADA κι έτσι να δοθεί τέλος στην… πορτοκαλί επιτήρηση που βρισκόταν μαζί με πολλές άλλες χώρες της υφηλίου.

Ο παγκόσμιος κώδικας κατά του ντόπινγκ υιοθετήθηκε για πρώτη φορά το 2003, τέθηκε σε ισχύ το 204 και εν συνεχεία τροποποιήθηκε και τέθηκε εκ νέου σε ισχύ το 2009. Το ιδρυτικό συμβούλιο του WADA προχώρησε σε αναθεωρήσεις του παγκόσμιου κώδικα στις 15 Νοεμβρίου 2015 στο Γιοχάνεσμπουργκ το 2013 οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2015.

Μεταξύ άλλων στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο προβλέπονται αλλαγές με τα εξής άρθρα:

Στο άρθρο 1.1 προσδιορίζονται οι φορείς που είναι αρμόδιοι για την καταπολέμηση του ντόπινγκ και αυτοί είναι το ΕΣΚΑΝ και ο ΕΟΚΑΝ, ο οποίος προορίζεται να αντικαταστήσει το πρώτο (αναμένεται η έκδοση προεδρικού διατάγματος ίδρυσής του)

Στο άρθρο 1.2 προβλέπεται η η υποχρεωτική εναρμόνιση με τους κανόνες αντιντόπινγκ όλων των εθνικών αθλητικών ομοσπονδιών, η οποία αποτελεί πλέον προϋπόθεση για την έκδοση ή την διατήρηση της ειδικής αθλητικής αναγνώρισης καθώς και κάθε κρατικής επιχορήγησης.

Στα άρθρα 1.5 και 1.6 προσδιορίζονται οι διαδικασίες ελέγχου ντόπινγκ εντός και εκτός αγώνων, ενώ στο άρθρο 2 γίνεται ο ορισμός του ντόπινγκ και προσδιορίζονται οι παραβάσεις των κανόνων του.

Στο άρθρο 4 προσδιορίζεται ο κατάλογος των απαγορευμένων ουσιών, στο άρθρο 6 οι ειδικοί κανόνες ανάλυσης των δειγμάτων, στο άρθρο 8 η πειθαρχική διαδικασία και τα όργανα που επιλαμβάνονται μετά την ένδειξη από το ΕΣΚΑΝ περί παραβίασης κάποιου κανόνα.

Στο 8.1 περιλαμβάνεται η μεγαλύτερη ίσως τομή που επιφέρει ο κώδικας και είναι η απεμπλοκή του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού οργάνου από τις εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες και η καθιέρωση της ανεξάρτητης πρωτοβάθμιας πειθαρχικής επιτροπής στα πλαίσια του ΕΣΚΑΝ. Η επιτροπή είναι εννεαμελής με τετραετή θητεία. Δευτεροβάθμιο όργανο είναι το ΑΣΕΑΔ, ενώ προβλέπεται και η δυνατότητα προσφυγής στο CAS.

Στο άρθρο 9 προβλέπεται η αυτεπάγγελτη ακύρωση όλων των επιδόσεων και προνομίων των παραβατών, στο 10 αυστηροποιούνται οι πειθαρχικές ποινές σε παραβάτες αθλητές, όπως η ακύρωση των αποτελεσμάτων, οικονομικές συνέπειες, αυτοδίκαια δημοσιοποίηση της κύρωσης.

Στο άρθρο 12 προβλέπονται για πρώτη φορά στην ελληνική νομοθεσία κυρώσεις και κατά αθλητικών ομοσπονδιών, ενώ στο άρθρο 16 προβλέπεται η εφαρμογή των κανόνων αντιντόπινγκ και σε ζώα που συμμετέχουν σε αγώνες και στο 17 η δεκαετής παραγραφή από τη γνωστοποίηση της παράβασης στον αθλητή.

Με το άρθρο 23 αθλητές ή αθλήτριες που έχουν καταδικαστεί ποινικά ή πειθαρχικά για ντόπινγκ εξαιρούνται των ωφελημάτων της κείμενης νομοθεσίας. Τα κάθε είδους προνόμια ή ωφελήματα που τους έχουν χορηγηθεί ανακαλούνται.

Με το άρθρο 29 καταργείται το Εθνικό Συμβούλιο Αθλητικού Σχεδιασμού, γιατί ουδέποτε λειτούργησε στην πράξη ούτε εκπλήρωσε τους στόχους για τους οποίους είχε συσταθεί.

Με το άρθρο 31 ρυθμίζεται το ζήτημα χορήγησης ειδικής άδειας για αθλητές και προπονητές που εργάζονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και συμμετέχουν σε αγώνες ύψιστης σημασίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος