Τέταρτη θέση για την εθνική πόλο ανδρών-ήττα 10-13 από την Ουγγαρία

Εκτός βάθρου έμεινε η εθνική ομάδα πόλο των ανδρών στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Βελιγράδι. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έχασε στον μικρό τελικό της διοργάνωσης με 13-10 από την Ουγγαρία που πήρε την τρίτη θέση.

Τα πολλά αμυντικά λάθη κόστισαν την ήττα από την Ουγγαρία στον μικρό τελικό για την εθνική ομάδα πόλο των ανδρών που άργησε να μπει στο παιχνίδι και να διεκδικήσει τη νίκη. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα φάνηκε επηρεασμένο από την ήττα που δέχτηκε από το Μαυροβούνιο στα ημιτελικά και πλέον θα διεκδικήσει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς του Ρίο μέσω προολυμπιακού τουρνουά.

Οι Ούγγροι ήταν καλύτεροι πήραν προβάδισμα στο ημίχρονο με 8-4, διατήρησαν τη διαφορά στο τρίτο οκτάλεπτο (5-10) και όταν προσπάθησε η εθνική να μπει στο ματς ήταν ήδη αργά…

Η τέταρτη θέση που πήρε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, ισοφαρίζει την καλύτερη παρουσία της ελληνικής ομάδας στην ιστορία της διοργάνωσης (1999, Φλωρεντία).

Η εξέλιξη του σκορ: 0-1 Βάμος (περιφέρεια), 1-1 Βλαχόπουλος (περιφέρεια), 1-2 Ντέκερ (π.π.), 1-3 Χοσνιάνσκι (π.π.), 1-4 Μάνχερτς (π.π.), 2-4 Βλαχόπουλος (π.π.), 2-5 Ντέκερ (π.π.), 3-5 Γεννηδουνιάς (π.π.), 3-6 Βάμος (περιφέρεια), 3-7 Χαράι (κόντρα), 3-8 Μάνχερτς (π.π.), 4-8 Μουρίκης (π.π.), 4-9 Μπάτορι (κόντρα), 5-9 Φουντούλης (π.π.), 5-10 Βάμος (π.π.), 5-11 Μπάτορι (π.π.), 6-11 Μουρίκης (φουνταριστός), 7-11 Βλαχόπουλος (π.π.), 7-12 Χαράι (φουνταριστός), 7-13 Χοσνιάνσκι (π.π.), 8-13 Αφρουδάκης (περιφέρεια), 9-13 Βλαχόπουλος (περιφέρεια), 10-13 Αφρουδάκης (π.π.).

Η εθνική είχε 6/12 με παίκτη παραπάνω, τρία γκολ από την περιφέρεια και ένα από θέση φουνταριστού. Η Ουγγαρία είχε 8/15 με παίκτη παραπάνω, δύο γκολ από την περιφέρεια, ένα από θέση φουνταριστού και δύο στην κόντρα.

Με τρεις ποινές αποβλήθηκαν ο Δελακάς (6΄57΄΄ πριν τη λήξη του αγώνα), ο Φουντούλης (5΄02΄΄ πριν το τέλος του ματς), ο Ποντικέας (1΄12΄΄ πριν τη λήξη της αναμέτρησης) και ο Χοσνιάνσκι (28΄΄ πριν το τέλος).

Τα οκτάλεπτα: 2-4, 2-4, 1-2, 5-3

Διαιτητές: Σβαρτς (Ισραήλ), Κογκάνοφ (Αζερμπαϊτζάν)

ΕΛΛΑΔΑ (Θοδωρής Βλάχος): Φλέγκας, Μυλωνάκης, Δερβίσης, Γεννηδουνιάς 1, Φουντούλης 1, Ποντικέας, Αφρουδάκης 2, Δελακάς, Μουρίκης 2, Κολόμβος, Γούνας, Βλαχόπουλος 4, Γαλανόπουλος

Ουγγαρία (Τίμπορ Μπένεντεκ): Νάγκι, Γκορ Νάγκι, Μπάτορι 2, Ερντέλι, Βάμος 3, Χοσνιάνσκι 2, Ντέκερ 2, Μάνχερτς 2, Ντάνιελ Βάργκα, Ντένες Βάργκα, Κις, Χαράι 2, Μπιστριτσάνι

Απολύτως ειλικρινής και γνώστης της πραγματικότητας, ο ομοσπονδιακός τεχνικός των Ανδρών Θοδωρής Βλάχος παραδέχθηκε ότι η Εθνική μας ομάδα δεν άξιζε απόψε τη νίκη και το χάλκινο μετάλλιο, με την εμφάνισή της κόντρα στην Ουγγαρία στον μικρό τελικό του Ευρωπαίκού πρωταθλήματος. Ο Έλληνας κόουτς, όμως, τόνισε πως είναι ευχαριστημένος από τη γενικότερη εικόνα της ομάδας και την προσπάθεια των παικτών του σε αυτή τη διοργάνωση, καθώς η Εθνική παρέμεινε στην ελίτ των τεσσάρων καλύτερων και έδωσε το έναυσμα για τη νέα μεγάλη επιδίωξη που είναι η διάκριση στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο.

Ο Θοδωρής Βλάχος δήλωσε:

«Χάσαμε από μια καλύτερη ομάδα. Εμείς δεν ανταποκριθήκαμε ποτέ στις απαιτήσεις του αγώνα. Η Ουγγαρία ήταν καλύτερη σε όλη τη διάρκεια του ματς. Ήταν πολλά τα 13 γκολ που δεχθήκαμε στην άμυνα. Παίξαμε χωρίς μυαλό. Αν  αγωνιζόμαστε όπως ξέρουμε θα είχαμε πετύχει κάτι καλύτερο. Γενικά, όμως, είμαι πολύ ευχαριστημένος από τους παίκτες μου και την προσπάθεια που κατέβαλαν για να είμαστε στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Η ομάδα αυτή έχει μέλλον και αυτό κοιτάζουμε. Θέλαμε να πάρουμε το μετάλλιο, αλλά δεν το αξίζαμε και δεν το πήραμε».

Για τους επόμενους στόχους της Εθνικής: «Σήμερα δεν υπήρξε ένας τομέα στον οποίο να διακριθήκαμε. Αυτό έκανε τον αντίπαλο να είναι πιο καλός και πιο δυνατός. Οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι μπροστά μας και αποτελεί τον μεγάλο φετινό μας στόχο. Θα προετοιμαστούμε όσο καλύτερα γίνεται. Άλλωστε, έχουμε δει ομάδες που δεν τα πήγαν καλά σε μια διοργάνωση, να είναι πιο ανταγωνιστικές στην επόμενη. Αυτό θα προσπαθήσουμε κι εμείς. Μετά από ένα χαμένο μετάλλιο, να πάμε στο Ρίο και να προσπαθήσουμε να διακριθούμε».

Όσο για το τι είπε στους παίκτες του αμέσως μετά τη λήξη του μικρού τελικού, όταν τους μάζεψε γύρω του, μας αποκάλυψε: «Είμαι ευχαριστημένος από τους παίκτες μου. Τους είπα την αλήθεια και τους εμψύχωσα για τη συνέχεια. Δεν θέλω να τους βλέπω με σκυμμένα κεφάλια. Δεν κάναμε καλό παιχνίδι σήμερα, δεν αξίζαμε τη νίκη, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να πολεμάμε γερά και να επιδιώξουμε μια άλλη διάκριση. Θα μας δοθούν κι άλλες ευκαιρίες».

Ο αρχηγός του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, Χρήστος Αφρουδάκης αναφέρθηκε στη σημερινή εμφάνιση της Εθνικής μας, μιλώντας για το στοιχείο που στέρησε το μετάλλιο από την ελληνική ομάδα:

«Το συστατικό που μας έδωσε την πρόκριση στις 4 καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης, η άμυνα, ήταν αυτό που μας οδήγησε να στερηθούμε το χάλκινο μετάλλιο. Ήμασταν πολύ κακοί στην αμυντική λειτουργία, καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, κυρίως στα δύο πρώτα οκτάλεπτα. Είχαμε δεχτεί 6 στα 7 με παίκτη παραπάνω και δύο γκολ στα ίσια και σε ομάδες, όπως η Ουγγαρία, που έχουν επιθετικό ταλέντο, αν δεν ασκήσεις πίεση στη διάρκεια του παιχνιδιού και τους αφήσεις να εκμεταλλευτούν το χάρισμα που έχουν, είναι δύσκολο μετά να επανορθώσεις. Εμείς πέσαμε ψυχολογικά και θεωρώ ότι αν τυχόν ήμασταν καλύτεροι αμυντικά και πιο συγκεντρωμένοι επιθετικά θα είχαμε καταφέρει κάτι καλύτερο, αλλά δυστυχώς δε το κάναμε σε κανένα σημείο του παιχνιδιού».

Ο πολύπειρος Έλληνας πολίστας υπογράμμισε ότι το κακό αποτέλεσμα για την Εθνική μας είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας των διεθνών μας να ακολουθήσουν το ρυθμό των Ούγγρων, σε άμυνα και επίθεση: «Είθισται να λένε ότι η καλύτερη άμυνα ξεκινά από την επίθεση, όταν τελειώνεις με κακό τρόπο την επίθεση δεν έχεις και ψυχολογία στην άμυνα. Αντίστοιχα, όταν βλέπεις ότι δε μπορείς να ανταποκριθείς καλά στην άμυνα, η ψυχολογία σου πέφτει και στην επίθεση. Είναι συνδυασμοί πραγμάτων, ήμασταν σε ένα παιχνίδι που κρινόταν μετάλλιο, είναι πολύ σημαντικό. Αν καταφέρναμε επιθετικά να ακολουθήσουμε τους Ούγγρους, ίσως να πηγαίναμε σε ένα παιχνίδι της ρώσικης ρουλέτας, με πολλά γκολ. Σε τέτοιο στυλ παιχνιδιού, έχουν και πάλι προβάδισμα οι Ούγγροι όμως, οπότε σε κάθε περίπτωση δε καταφέραμε να είμαστε ούτε σκληροί στην άμυνα, ούτε να ακολουθήσουμε το ρυθμό τους».

Σχολιάζοντας τη συνέχεια γι’ αυτή την Εθνική μας ομάδα, ο Χρήστος Αφρουδάκης τόνισε πώς η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην ελίτ της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης, ενόψει και των Ολυμπιακών αγώνων, το ερχόμενο καλοκαίρι: «Είναι πολύ σημαντικό το ότι περάσαμε στις 4 καλύτερες ομάδες, λίγους μήνες μετά την επιτυχία στο Καζάν. Αυτό δείχνει την  ποιότητα και τη σταθερότητα αυτής της ομάδας. Το σημερινό παιχνίδι δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική της εικόνα, αλλά η αλήθεια είναι ότι μερικές φορές η ομάδα θα βρεθεί σε κακή μέρα. Εμείς είχαμε κακή εικόνα, σε μια σημαντική μέρα για εμάς και για την ελληνική υδατοσφαίριση, γιατί θα κάναμε κάτι που δεν είχαμε καταφέρει. Δεν πρέπει όμως να σκύβουμε το κεφάλι, γιατί είναι Ολυμπιακή χρονιά, είμαστε στην ελίτ του Παγκόσμιου πόλο. Χρειάζεται αυτοπεποίθηση και σκληρή δουλειά για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε όλες εκείνες τις πιθανότητες  που έχουμε για να πλασαριστούμε στις καλύτερες ομάδες της Ολυμπιάδας».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος