WADA”: “Αναπόσπαστο μέρος της IAAF η διαφθορά”

Κόλαφος εναντίον της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF) είναι η έκθεση της εξεταστικής επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ (WADA) καθώς αναφέρει πως «Η διαφθορά αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF), της οποίας οι ηγέτες δεν μπορούσαν να αγνοούν την έκταση του φαινομένου του ντόπινγκ».

Στο δεύτερο μέρος της έκθεσης, η επιτροπή του WADA αναφέρει ότι η έρευνα κατά της διαφθοράς δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο σε κάποιους που δρούσαν μεμονωμένα, ενώ δεν ήταν αποφασιστική απέναντι σε μια σειρά από χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία. Μέχρι τον Αύγουστο στην ηγεσία της IAAF βρισκόταν ο Σενεγαλέζος Λαμίν Ντιάκ, τον οποίο διαδέχθηκε ο Βρετανός Σεμπάστιαν Κόε.

Οι κατηγορίες συνοπτικά, όπως αναφέρονται στην έκθεση της επιτροπής:
Ο Λαμίν Ντιάκ, πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF), ήταν «υπεύθυνος για την κατάσταση, αφού επέτρεψε τη συνωμοσία και τη διαφθορά που έλαβε χώρα στην IAAF».

Ο Ντιάκ φέρεται να είχε δημιουργήσει ένα στενό εσωτερικό κύκλωμα που λειτουργούσε ως «άτυπη παράνομη δομή διοίκησης» έξω από την IAAF.
Κατά του Ντιάκ ασκήθηκαν κυρώσεις και φαίνεται να είχε προσωπική γνώση της απάτης και του εκβιασμού των αθλητών που πραγματοποιούνται από τις ενέργειες της παράνομης διοίκησης που ο ίδιος είχε συστήσει.
Η IAAF είχε ανεπαρκή διαδικασία επίβλεψης για την πρόληψη της διαφθοράς που σημειώθηκαν, ενώ απουσίαζαν οι έλεγχοι και οι ισορροπίες στη χρηστή διοίκηση.
Φάνηκε πως δεν υπήρχαν κανόνες στη διοίκηση της IAAF και τις πολιτικές σχετικά με την απασχόληση των οικογενειακών μελών των ανώτερων στελεχών της IAAF.

Ήταν «εντελώς ακατάλληλη» η διοίκηση η οποία επέτρεπε τον έλεγχο των ύποπτων κρουσμάτων ντόπινγκ από τη Ρωσία να τον διαχειρίζεται ο προσωπικός νομικός σύμβουλος του προέδρου της IAAF.
Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι δεν θα ήταν νομικά δυνατό να πετύχει την διαδικασία επιβολής κυρώσεων εναντίον οποιουδήποτε αθλητή, με βάση τις πληροφορίες που περιέχονται στη βάση δεδομένων της IAAF.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος