Ανάλυση: Aργός και ψυχολογικός ο αποκλεισμός των πόλεων – Στα 15 δισ. δολάρια το ημερήσιο κόστος του πολέμου

Ο αναπληρωτής καθηγητής διεθνούς πολιτικής στο Δημοκρίτειο Pανεπιστήμιο Θράκης, Σωτήρης Σέρμπος, μίλησε στην ΕΡΤ για τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας και την επιθετικότητα των Ρώσων που σφυροκοπούν από άκρη σε άκρη τη γειτονική χώρα.

«Υπήρχε μία αστοχία. Οι μόνοι που είχαν δίκιο ήταν οι Αμερικανοί που έλεγαν ότι οι Ρώσοι προετοιμάζονται για μία εισβολή στο σύνολο της Ουκρανίας. Γεγονός που οδήγησε σε πολύ σοβαρά λάθη υπηρεσιακά εκ μέρους των Ρώσων, περιμένοντας μια επιχείρηση γρήγορα και εύκολα», ανέφερε ο κ. Σέρμπος.

Αναλύοντας την στρατηγική της Ρωσίας δήλωσε στην εκπομπή «Από τις Έξι» ότι «η Ρωσία κάνει μία προσπάθεια να αποκλείσει την Ουκρανία από τη θάλασσα». Όπως είπε αν συμβεί αυτό, θα είναι μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη για τις γειτονικές χώρες αλλά και για τα Βαλκάνια.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «το να καταλάβεις και να διατηρήσεις τον έλεγχο σε μία χώρα σαν την Ουκρανία απαιτούνται περίπου 500.000 στρατιώτες. Η Ρωσία δεν έχει κινητοποιήσει πάνω από 200.000 στρατιώτες» είπε και πρόσθεσε ότι αν ο Πούτιν επιμείνει στα σχέδιά του, «η Ρωσία θα στερέψει από το σύνολο σχεδόν των συμβατικών της δυνάμεων και θα στερέψει προοδευτικά από το σύνολο των στρατιωτικών της δυνάμεων».

O κ. Σέρμπος τόνισε ότι ο Ρώσος πρόεδρος σύντομα θα έχει προβλήματα ότι μόνο στην Ουκρανία, εφόσον την καταλάβει, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας του.

Μεγάλο το οικονομικό κόστος του πολέμου για τους Ρώσους

Στην ΕΡΤ μίλησε και ο Βασίλης Πολίτης, υποναύαρχος Ε.Α. επισημαίνοντας ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει μόνο το 1/5 από τις χερσαίες δυνάμεις.

«Έχοντας 1 εκατ. στρατό έχει χρησιμοποιήσει μόνο 180.000, έχει χρησιμοποιήσει ελάχιστα τα αεροπλάνα (σύνολο 1.500) που είναι τέταρτης και πέμπτης γενιάς και δεν έχει χρησιμοποιήσει καθόλου τα πλοία, τα οποία αξιοποιούνται μόνο σε ρόλο αποκλεισμού», ανέφερε ο κ. Πολίτης.

Από πλευράς Ρώσων, «έχουμε έναν αργό και ψυχολογικό πόλεμο αποκλεισμού των πόλεων» και από πλευράς Δύσης θα έχουνε «έναν πόλεμο κυρώσεων», σχολίασε ο κ. Πολίτης.

Πάνω από 100 γιοτ Ρώσων στη χώρα μας

Ο υποναύαρχος Ε.Α. αναρωτήθηκε το πώς θα αντιδράσει και η ελληνική Πολιτεία καθώς στη χώρα μας έχουμε πάνω από 100 γιοτ, ρωσικά, τα οποία χρησιμοποιούνται και επαγγελματικά.

«Παίρνοντας τη Μαριούπολη η Αζοφική θάλασσα θα γίνει ρωσική λίμνη», επισήμανε ο στρατιωτικός αναλυτής. Σύμφωνα με τον κ. Πολίτη κάθε ημέρα που περνάει κοστίζει στη Ρωσία 15 δισ. δολάρια.

Δείτε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς φτάσαμε ως εδώ – Τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην εισβολή της Ρωσίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος