Α. Κλάψης για συμφωνία εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών: Ο Πούτιν προσπαθεί να εργαλειοποιήσει τα πάντα (video)

Array

«Όλα μπορεί να “στραβώσουν” ακόμα και την τελευταία στιγμή», επισήμανε ο διεθνολόγος Αντώνης Κλάψης, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις Έξι», ενόψει της συμφωνίας, μέσα στην εβδομάδα, για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών.

Ο ίδιος σημείωσε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα πολύπλοκο όσο και σημαντικό, όχι μόνο για τις άμεσα εμπλεκόμενες χώρες, αλλά και για ολόκληρο τον πλανήτη, μιας και όπως είπε:

«Η Ουκρανία υπήρξε για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ένας από τους εξαγωγείς σιτηρών προς τον υπόλοιπο κόσμο. Είναι κάτι το οποίο θέλουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συμβεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι απαραίτητα θα συμβεί και δεν υπάρχουν και προβλήματα τα οποία ενδεχομένως θα οδηγήσουν σε ναυάγιο την όλη διαδικασία. Μάλλον θα καταλήξει σε θετικό αποτέλεσμα, αλλά μέχρι να το δούμε να κρατάμε μικρό καλάθι».

«Ακόμα κι αν γίνει η συμφωνία, θα πρέπει να δούμε πώς θα εφαρμοστεί. Αλλιώς αποτυπώνεται στο χαρτί η βούληση των εμπλεκόμενων μερών και αλλιώς υλοποιείται στην πράξη (…) Είναι καλό να είμαστε αισιόδοξοι», σημείωσε ακόμη ο κ. Κλάψης.

«Είναι βέβαιο ότι ο κ. Πούτιν προσπαθεί να εργαλειοποιήσει τα πάντα. Από το φυσικό αέριο, μέχρι τα σιτηρά. Θέλει να ασκεί πίεση στο δυτικό κόσμο. Ο βασικός του στόχος είναι να εξαντλήσει τη Δύση, απο άποψη τουλάχιστον οικονομική, πριν ο ίδιος εξαντληθεί λόγω των κυρώσεων που του έχουν επιβληθεί», τόνισε μεταξύ άλλων.

«Κοντεύουμε να φτάσουμε στους πέντε μήνες και “φως στο τούνελ” δεν φαίνεται να βλέπουμε. Η γνώμη μου είναι ότι η ιστορία αυτή θα λήξει με έναν τρόπο που θα οδηγήσει σε μια παγωμένη σύγκρουση, δηλαδή με συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και μια de facto κατάσταση με κατοχή ουκρανικών εδαφών από τα ρωσικά στρατεύματα», είπε ακόμη ο διεθνολόγος.

Τοποθετούμενος στις εξελίξεις με την Gazprom, η οποία επικαλείται «ανωτερά βία» και σταματά τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ο κ. Κλάψης σημείωσε ότι θα είναι πολύ δύσκολος ο επερχόμενος χειμώνας, δεδομένου ότι η έλλειψη φυσικού αερίου θα δημιουργήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση «και στη θέρμανση, και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αλλά κατ’ επέκταση και στις τιμές όλων των προϊόντων».

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος