του Γιώργου Συριόπουλου
ανταποκριτής Βρυξέλλες
Οι πολυαναμενόμενες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπισης της υπερβολικής αύξησης του ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι προτάσεις για ανώτατα όρια.
Όριο στην τιμή αγοράς του εισαγόμενου φυσικού αερίου. Όρια στην κατανάλωση με στόχο τη μείωσή της κατά 10% έως τις 31 Μαρτίου του 2023, σε σχέση με πέρυσι. Όριο στη ζήτηση τις ώρες αιχμής, με την υποχρέωση των κρατών μελών να επιβάλουν τη μείωση κατά 5%, προκειμένου να μειωθεί κατά 4% η χρήση του φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Ακόμη η Επιτροπή προτείνει προσωρινό ανώτατο όριο εσόδων για τους «υπο-οριακούς» παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας (κάτω από το οριακό κόστος), δηλαδή τεχνολογίες με χαμηλότερο κόστος, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η πυρηνική ενέργεια και ο λιγνίτης, οι οποίες παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο με κόστος χαμηλότερο από το επίπεδο τιμών που καθορίζουν οι ακριβότεροι «οριακοί» παραγωγοί. Αυτοί οι παραγωγοί πραγματοποιούν έκτακτα έσοδα, με σχετικά σταθερό λειτουργικό κόστος, καθώς οι δαπανηροί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με αέριο έχουν αυξήσει την τιμή χονδρικής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας που λαμβάνουν. Έτσι, η Επιτροπή προτείνει να καθοριστεί το υπο-οριακό ανώτατο επίπεδο εσόδου σε 180 EUR/MWh. Τα έσοδα που υπερβαίνουν το ανώτατο όριο θα εισπράττονται από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών και θα χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν τους καταναλωτές ενέργειας να μειώσουν τους λογαριασμούς τους.
Τα κράτη μέλη που εμπορεύονται ηλεκτρική ενέργεια ενθαρρύνονται, σε πνεύμα αλληλεγγύης, να συνάπτουν διμερείς συμφωνίες για τον επιμερισμό μέρους των υπο-οριακών εσόδων που εισπράττονται από το κράτος παραγωγής προς όφελος των τελικών χρηστών στο κράτος μέλος με χαμηλή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Τέλος, η Επιτροπή προτείνει επίσης προσωρινή εισφορά αλληλεγγύης πάνω στα υπερκέρδη που παράγονται από δραστηριότητες στους κλάδους του πετρελαίου, του αερίου, του άνθρακα και των διυλιστηρίων τα οποία δεν καλύπτονται από την εφαρμογή ανωτάτου ορίου τα υπο-οριακά έσοδα. Η εν λόγω χρονικά περιορισμένη εισφορά θα συντηρήσει τα επενδυτικά κίνητρα για την πράσινη μετάβαση. Θα εισπραχθεί από τα κράτη μέλη επί των κερδών του 2022 τα οποία υπερβαίνουν μια κατά 20 % αύξηση του μέσου όρου των κερδών των τριών προηγούμενων ετών. Τα έσοδα θα εισπράττονται από τα κράτη μέλη και θα ανακατευθύνονται σε καταναλωτές ενέργειας, ιδίως σε ευάλωτα νοικοκυριά, σοβαρά πληγείσες επιχειρήσεις και ενεργοβόρες βιομηχανίες.
Η Επιτροπή εκτιμά πως αυτές οι προτάσεις θα επιτρέψουν για πρώτη φορά ρυθμιζόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας κάτω του κόστους και θα επεκτείνουν τις ρυθμιζόμενες τιμές ώστε να καλύπτουν και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι προτάσεις της Επιτροπής θα πρέπει να αποκτήσουν κανονιστική ισχύ μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, ενώ ήδη χαρακτηρίζονται «ανεπαρκείς» από πολλούς ευρωβουλευτές όλων των πολιτικών ομάδων. Αλλά και οι στόχοι για όρια στις τιμές προμήθειας του φυσικού αερίου είναι αβέβαιο αν θα επιτευχθούν στο πλαίσιο της ελεύθερης προσφοράς.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος