ΗΠΑ: Aρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τον Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς;

Τι σημαίνουν οι ήττες που είχαν οι Δημοκρατικοί σε μια σειρά από τοπικές εκλογικές διαδικασίες την Τρίτη 2/11, ένα χρόνο μετά τις νίκες τους στις περσινές εκλογές για Πρόεδρο και Κογκρέσο. Ενδεικτικότερη περίπτωση θεωρείται η αποτυχία τους να επανεκλέξουν δικό τους Κυβερνήτη στην Πολιτεία της Βιρτζίνια, όπου πριν ένα χρόνο είχαν επικρατήσει στις προεδρικές με διαφορά σχεδόν 10 μονάδων.

Τα αποτελέσματα αυτά, σε συνδυασμό με μια σειρά από δημοσκοπήσεις που δείχνουν πτώση της δημοτικότητας και του ίδιου του Τζο Μπάιντεν, αποτελούν κακό οιωνό για το Δημοκρατικό Κόμμα και τις ενδιάμεσες εκλογές που θα γίνουν σε ένα χρόνο για αντικατάσταση του συνόλου της Βουλής των Αντιπροσώπων και του 1/3 της Γερουσίας; Προδικάζουν, επίσης, πως ο Μπάιντεν θα είναι Πρόεδρος μιας θητείας, όχι μόνο για λόγους βιολογικούς, αλλά και πολιτικούς;

ΗΠΑ: Aρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τον Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς;
Δημήτρης Καιρίδης

Ακόμη, ποιές συνέπειες μπορεί να υπάρξουν για τις κυριότερες πολιτικές που έχει δρομολογήσει ο νέος Πρόεδρος, καθώς οι Αμερικανοί δείχνουν να βγάζουν από τις προτεραιότητες την αντιμετώπιση της πανδημίας (τομέα που αποτέλεσε το μεγάλο ατού Μπάιντεν έναντι της πολιτικής Τραμπ) και να δίνουν τον τόνο στην ανάπτυξη της οικονομίας και την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Και στους τομείς αυτούς καταγράφεται η παραδοσιακή αντίδραση της πλειοψηφίας της αμερικανικής κοινωνίας για το «μεγάλο κράτος», που θεωρεί ότι υποστηρίζουν οι Δημοκρατικοί. Αυτό, μεταξύ άλλων, αντικατοπτρίζεται στα δύο εμβληματικά νομοσχέδια για τις δημόσιες επενδύσεις που έχει προωθήσει η κυβέρνηση Μπάιντεν στο Κογκρέσο, το ένα για τη βελτίωση των παραμελημένων υποδομών στην αμερικανική επικράτεια, το άλλο για την ενίσχυση της κοινωνικής πρόνοιας και τη χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης στις ΗΠΑ. Τα δύο νομοσχέδια, συνολικού προϋπολογισμού ύψους 3 τρισ. δολ., συνάντησαν στο Κογκρέσο την απόρριψη των Ρεπουμπλικανών, που ήταν αναμενόμενη, αλλά και τις αντιπαραθέσεις της αριστερής και δεξιάς πτέρυγας των Δημοκρατικών. Έτσι, μετά δυσκολίας πέρασε το πρώτο για τις υποδομές, ενώ στον αέρα παραμένει το δεύτερο.

Η ανάλυση του σχετικών θεμάτων έγινε στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» και καλεσμένο τον Δημήτρη Καιρίδη, βουλευτή και Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με ιδιαίτερη ενασχόληση επί της αμερικανικής πολιτικής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος