Πού πηγαίνει η Ουγγαρία

Πού πηγαίνει η ΟυγγαρίαΜε τις κοινοβουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Ουγγαρία και είχαν ιδιαίτερη σημασία για την ίδια τη χώρα, αλλά λόγω συγκυρίας και για την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, ασχολήθηκε η εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου, με το «Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο». Καλεσμένος ήταν ο Νίκος Φωκάς, καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του πανεπιστημίου Ετβος Λοραντ της Βουδαπέστης, που είναι το αρχαιότερο και μεγαλύτερο της Ουγγαρίας. 

Ο κυβερνητικός συνασπισμός γύρω από τον Ορμπάν επικράτησε τελικά κατά κράτος, ανατρέποντας τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες μέχρι τέλους έδειχναν μια μικρή διαφορά έναντι της ενωμένης αντιπολίτευσης. Η τελευταία απέτυχε παταγωδώς προκειμένου να απομακρύνει τον Ορμπαν, αν και για το σκοπό αυτό αυτό, καθώς και λόγω πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος, συσπείρωσε τις δυνάμεις από την πρώην άκρα δεξιά και τους φιλελεύθερους μέχρι την αριστερά και τους οικολόγους. Μια τυχόν ήττα του Ορμπάν θα τερμάτιζε 12 χρόνια διαρκούς παραμονής του ίδιου και του συστήματος εξουσίας που δημιούργησε –για τους αντιδημοκρατικούς κανόνες του οποίου έχει καταγγελθεί πλειστάκις από την ΕΕ- αλλά και την ειδική σχέση που εξακολουθεί με κάποιο τρόπο να έχει Ουγγαρία με τη Ρωσία.  

Η συζήτηση έγινε πριν την έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων, όμως η ανάλυση που περιλαμβάνει εξηγεί πολλές από τις αιτίες της κυριαρχίας του Ορμπανισμού, καθώς και την γενικότερη πολιτική, κοινωνική και οικονομική κατάσταση στην Ουγγαρία.  

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος