Τ. Χατζηβασιλείου: Είμαστε μια ψύχραιμη δύναμη σταθερότητας – H Τουρκία διεκδικεί ένα comeback (video)

«Η Αθήνα δε χάνει την ψυχραιμία της και αυτό είναι το κλειδί στην παρούσα κατάσταση. Είμαστε μια ψύχραιμη δύναμη σταθερότητας. Είμαστε μία δύναμη η οποία παρέχει ασφάλεια» δήλωσε στην ΕΡΤ ο διεθνολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Χατζηβασιλείου, σχολιάζοντας τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις.

«Παρακολουθούμε τι γίνεται στη γειτονική χώρα. Σαφώς και ανησυχούμε διότι η Τουρκία φαίνεται να χάνει την ψυχραιμία της», δήλωσε στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο κ. Χατζηβασιλείου σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις που βρίσκονται σε ρήξη εξαιτίας της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας.

Σχολιάζοντας τη ρητορική των Τούρκων αξιωματούχων ο κ. Χατζηβασιλείου επισήμανε ότι «είμαστε σε επιφυλακή και σε επαγρύπνηση. Δεν είμαστε εμείς εκείνοι οι οποίοι οξύνουν το κλίμα, αντίθετα παραμένουμε ψύχραιμοι, σοβαροί και υπεύθυνοι».

Η Τουρκία σήμερα προβάλει έναν γενικευμένο αναθεωρητισμό

Κάνοντας μια εκτίμηση των εξελίξεων αναφορικά με την στάση της Άγκυρας δήλωσε πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει: «Εκτιμώ ότι ένα συνειδητό θερμό επεισόδιο δεν είναι στις προτεραιότητες της Τουρκίας. Κάτι τέτοιο θα την ταύτιζε με τον αναθεωρητικό Πούτιν και θα δημιουργούσε πολλά περισσότερα προβλήματα στην εξωτερική της εικόνα, από όσα έχει να διαχειριστεί σήμερα».

Ο κ. Χατζηβασιλείου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις ενέργειες που κάνει η Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

«Η Τουρκία σήμερα προβάλει έναν γενικευμένο αναθεωρητισμό. Δυστυχώς, νιώθει σαν μια αυτοκρατορία παλιάς κοπής, η οποία έχει αδικηθεί από τη Δύση και αισθάνεται γεωπολιτικά περιορισμένη και αποκλεισμένη από τις δυτικές δυνάμεις», επισήμανε.

Αναλύοντας την στάση του Τούρκου προέδρου, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο βουλευτής της Ν.Δ. και διεθνολόγος υποστήριξε ότι «η Τουρκία διεκδικεί ένα comeback».

Και όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «αξιοποιεί τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη ρωσική εισβολή από τη μία για να κερδίσει οικονομικά. Η Τουρκία είναι μία από τις χώρες η οποία εξάγει δυτικά προϊόντα προς την Τουρκία, κερδίζοντας χρήματα άνευ λόγου και αιτίας και ταυτόχρονα θέλει να προσφέρει καλές υπηρεσίες όντας και με τον αστυφυλακα και με τον χωροφύλακα».

Εξηγώντας αν αυτή η στάση της Τουρκίας περνάει απαρατήρητη από τους διπλωματικούς εταίρους της Ελλάδας, ο κ. Χατζηβασιλείου ανέφερε ότι οι σύμμαχοι της Ελλάδας έχουν σχηματίσει πλήρη εικόνα. «Η Γερμανία αντιλαμβάνεται πια, ύστερα από τη συζήτηση των δύο ηγετών, τι εστί “Γαλάζια Πατρίδα”. Και εμείς εκεί εστιάζουμε: στη διεθνοποίηση του ζητήματος και στην ισχυροποίηση των συμμαχιών μας».

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι «ο Ερντογάν εκβιάζει σήμερα το ΝΑΤΟ με τη διεύρυνσή του. Ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να μπει στο οπτικό πεδίο του Αμερικανού προέδρου και να τους πείσει για την αξία της Τουρκίας. Αυτός είναι ο στόχος του και δεν το έχει καταφέρει ακόμα. Μπαίνουν κανόνες στο παιχνίδι και ο Ερντογάν δεν έχει μάθει να κινείται με κανόνες».

Δείτε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος