Θ. Τσακίρης, καθ. Γεωπολιτικής: Άλλαξε ο τρόπος που αντιμετωπίζει η Ρωσία τις ήττες της (video)

Array

«Έχουμε μια ξεκάθαρη κλιμάκωση των επιχειρήσεων από πλευράς της Ρωσίας σε ότι αφορά την έμφαση που μέχρι στιγμής έλειπε, τον πυραυλικό και αεροπορικό τομέα» δήλωσε στις «Συνδέσεις» της ΕΡΤ ο Θεόδωρος Τσακίρης, καθηγητής Γεωπολιτικής και Ενεργειακής Πολιτικής με αφορμή το μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων στην Ουκρανία.

Μιλώντας για τη νέα τακτική που εγκαινίασε ο ρωσικός στρατός με τυφλά χτυπήματα σε κατοικημένες περιοχές και σε δίκτυα ύδρευσης και τηλεπικοινωνίας ο κ. Τσακίρης τόνισε ότι εάν αυτό συνεχιστεί σε συστηματικό επίπεδο, αυτό πρακτικά σημαίνει πως έχει αλλάξει ο  τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσει η Ρωσία από εδώ και στο εξής τις πολύ σημαντικές ήττες που έχει υποστεί στο πεδίο των επιχειρήσεων στην ανατολική και νότια Ουκρανία.

«Εάν συνεχίσει τις επόμενες μέρες, σημαίνει ότι πλέον χτυπά και θέλει να θέσει εκτός λειτουργίας τις βασικές δομές λειτουργίας του ουκρανικού κράτους στις περιοχές που αυτή τη στιγμή ελέγχει» πρόσθεσε ο κ. Τσακίρης.

Θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου αν εμπλακεί η Λευκορωσία

Σχολιάζοντας την πιθανή εμπλοκή της Λευκορωσίας στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας ο καθηγητής Γεωπολιτικής και Ενεργειακής Πολιτικής εξέφρασε την άποψη ότι ακόμη αυτό είναι ένα αμφίβολο δεδομένου ότι θα ανοίξει τον «ασκό του αιόλου» για ένα δικτατορικό καθεστώς που έχει ακόμα λιγότερη νομιμοποίηση στο εσωτερικό του.

«Θα είναι πιο πολύ μια προσπάθεια ενδεχομένως να μπορεί να πιέσει τους Ουκρανούς να αποσύρουν δυνάμεις, εφόσον η απειλή αυτή από τον Βορρά προς το Κίεβο θεωρηθεί ότι είναι αξιόπιστη, προκειμένου να αποσυμπιέσουν την πίεση που αυτή τη στιγμή ασκούν στο μέτωπο της ανατολικής και της νότιας Ουκρανίας», ανέλυσε.

Μιλώντας για τις στρατιωτικές συγκρούσεις μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας και την ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της Δύσης που ενισχύει οικονομικά και στρατιωτικά τον Ζελένσκι υποστήριξε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την έκβαση του πολέμου.

Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις της Δύσης

«Το πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Δύση είναι αν θα πρέπει να δώσει τα καλύτερα δυνατά αεροπορικά αντιαεροπορικά συστήματα που διαθέτει και αν αυτό θα θεωρηθεί κίνηση κλιμάκωσης από της Ρωσίας, με αποτέλεσμα να φέρει ακόμα πιθανότερο το ενδεχόμενο μιας νέας κλιμάκωσης από την πλευρά της. Η απάντηση στο ερώτημα είναι πώς θα πάνε οι επιχειρήσεις στο μέτωπο και σε τι βαθμό η Δύση θα είναι έτοιμη να εξοπλίσει την Ουκρανία με τα αντιαεροπορικά συστήματα», δήλωσε σχετικά.

Από την πλευρά του ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Κίεβο, Κώστας Ονισένκο, πρόσθεσε ότι οι χθεσινές (10/10) επιθέσεις είναι κυρίως χτυπήματα τα οποία στοχεύουν στο εσωτερικό ακροατήριο της Ρωσίας, προκειμένου ο Πούτιν να δείξει ένα σθένος και μια πυγμή. Ενας επικοινωνιακός τρόπος για να απαντήσει στην έκρηξη στην γέφυρα της Κριμαίας που έπληξε το γόητρό του πυραυλικές επιθέσεις.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος