Διεμφυλικοί και αμερικανική πολιτική: Τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο στρατός και οι τουαλέτες

Η ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ για την απαγόρευση στράτευσης διεμφυλικών ατόμων στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις πυροδότησε πλήθος αντιδράσεων, δίνοντας και πάλι την ευκαιρία στα διάφορα αντίπαλα στρατόπεδα να τονίσουν τα όρια των διακριτών τους ιδεολογιών. Τα στρατόπεδα αυτά δεν διαχωρίζουν την αμερικανική πολιτική μόνο στις γενικότερες τάξεις των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών, αλλά βρίσκουν, όπως είναι και φυσικό σε κάποιο βαθμό, αντίπαλους ακόμα και εντός των αυτών κομμάτων. Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα που ανακίνησε η ενέργεια του Αμερικανού προέδρου δεν είναι ένα απλό πυροτέχνημα, και φαίνεται να συνδέεται με πλήθος σχετικών πολιτικών μαχών, οι οποίες διεκδικούν μία θέση στο πολιτικό προσκήνιο καθώς φουντώνει η μάχη για τις ενδιάμεσες εκλογές στις Η.Π.Α.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της πολιτείας του Τέξας, όπου, όπως αναλύει και ο Economist, προσφάτως η δράση μεταφέρθηκε στο παράδοξο, αλλά μάλλον σύνηθες πλέον, πεδίο των αποχωρητηρίων. Η νομοθεσία κάθε πολιτείας σχετικά με την χρήση της τουαλέτας που προορίζεται για το φύλο με το οποίο ταυτίζεται ο κάθε άνθρωπος έχει, όπως είναι αναμενόμενο, αναδειχθεί σε βασικό τμήμα της προώθησης των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ. Παρ’ ότι οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν τη χρήση της τουαλέτας σύμφωνα με αυτό το κριτήριο, οι Ρεπουμπλικανοί, σε μεγάλο βαθμό, αντιπροτείνουν πως το φύλο του κάθε ατόμου κατά τη γέννηση επιβάλλει και τις εγκαταστάσεις στις οποίες θα πρέπει να του επιτρέπεται η πρόσβαση. Αμφότεροι οι πολιτικοί αντίπαλοι χρησιμοποιούν το ζήτημα της ασφαλείας ως βασικό λόγο για την προώθηση των απόψεών τους. Οι Δημοκρατικοί αναφέρουν την άσκηση βίας εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ όταν αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν τις τουαλέτες ενός φύλου στο οποίο αισθάνονται δεν ανήκουν, και οι Ρεπουμπλικανοί υποστηρίζουν πως η παρουσία τους σε άλλες εγκαταστάσεις θα δώσει άλλοθι σε σεξουαλικούς εγκληματίες να μπουν στις τουαλέτες προσποιούμενοι πως είναι και εκείνοι διεμφυλικοί. Τα στοιχεία υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς των Δημοκρατικών και όχι τόσο των Ρεπουμπλικανών, όμως το επιχείρημα που πράγματι διχάζει τους συντηρητικούς πολιτικούς είναι άλλο.

Καθώς η Γερουσία της πολιτείας του Τέξας ενέκρινε προς ψήφιση στη Βουλή των πολιτειακών αντιπροσώπων σχέδιο νόμου που παραχωρεί πρόσβαση στις δημόσιες τουαλέτες με βάση το φύλο κάθε ατόμου κατά τη γέννηση, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι σκεπτικιστές δεν είναι –μόνο- κοινωνικό. Ασφαλώς, η σύγκρουση συντηρητικών αξιών, συχνά συνδεδεμένων με θρησκευτικές αντιλήψεις, και προοδευτικότερων απόψεων, σχετίζεται με ιδεολογικούς παράγοντες. Σε μια πολιτεία, όπως το Τέξας, όμως, όπου βρίσκονται ορισμένες από τις μεγαλύτερες αμερικανικές πόλεις και ο συνεδριακός τουρισμός είναι μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα προβλήματα γίνονται πολύ πιο πρακτικά, πολύ γρήγορα. Ο φόβος που εμπνέει στους Τεξανούς πολιτικούς η μοίρα της Βόρειας Καρολίνας δεν είναι αμελητέος. Η πολιτεία, η οποία τον προηγούμενο χρόνο είχε ψηφίσει παρόμοιο νόμο, βρέθηκε αντιμέτωπη με πολύπλευρο μποϊκοτάζ, με μεγάλο οικονομικό κόστος. Στο Τέξας ήδη έχουν ακυρωθεί εκδηλώσεις εκατομμυρίων δολαρίων, και πολλές εταιρείες, όπως η ΙΒΜ, που πρωταγωνιστούν στην τοπική αγορά εργασίας, έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε παρόμοιες πρωτοβουλίες. Το πρόβλημα για τέτοιους εργοδότες είναι πως, όπως αντιδρούν οι επισκέπτες του συνεδριακού τουρισμού, έτσι αντιδρούν σε νομοθετήματα που εκτιμάται πως περιορίζουν τις ατομικές ελευθερίες τα πλέον μορφωμένα, ικανότερα, και συνήθως προοδευτικότερα στελέχη που βρίσκονται στο στόχαστρο των προσλήψεών τους. Αν η πολιτεία του Τέξας διώξει αυτό το ανθρώπινο δυναμικό, οι εργοδότες θα πληγούν άμεσα.

Οι διαφορετικές ρεπουμπλικανικές δυνάμεις δεν είναι έτοιμες να συμβιβαστούν. Οι επικεφαλής των συντηρητικότερων πολιτικών έχουν καταστήσει σαφές πως θα πολεμήσουν τους προοδευτικότερους συναδέλφους τους μέσα στο κόμμα τους, βάζοντας στον προεκλογικό δρόμο τους αντίπαλους υποψηφίους. Μένει να φανεί πόσο ισχυρός σύμμαχος είναι για τον κοινωνικό προοδευτισμό το οικονομικό κεφάλαιο που βασίζεται σε αυτόν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος