Όσο η Ρωσία αναζητά στρατηγική, τόσο θα ισοπεδώνει πόλεις – Η ανάλυση του Κ. Υφαντή (video)

Για τις εξελίξεις στο διπλωματικό επίπεδο για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις κινήσεις του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την έλλειψη στρατηγικής του Πούτιν και το αδιέξοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες μίλησε στην ΕΡΤ ο Kώστας Υφαντής, καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Από την πλευρά της η Ειρήνη Ζαρκαδούλα, ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, σχολίασε την “Στρατηγική πυξίδα”, που υιοθετήθηκε από τους Υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ και προέκυψε μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις.

«Είναι πολύ δύσκολη μία συμφωνία και όχι γιατί οι απαιτήσεις της Ουκρανίας είναι παράλογες. Είναι πολύ δύσκολο μία κυβέρνηση να πάρει απόφαση παραχώρησης επικράτειας» δήλωσε στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο κ. Υφαντής.

Μιλώντας στην εκπομπή για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και το τι μπορεί να κάνει ο Ουκρανός πρόεδρος επισήμανε ότι «το ζήτημα είναι τι είναι πολιτικά εφικτό για τον Ζελένσκι». Και όπως είπε, «η τοποθέτηση του Ουκρανού προέδρου για τη διενέργεια δημοψηφίσματος είναι διαπραγματευτική κίνηση».

Η Ρωσία αναζητά στρατηγική – Υπάρχει αδιέξοδο υπηρεσιακά

«Όσο κρατάει η Ουκρανική αντίσταση τόσο θα είναι πιο ισχυρή η διαπραγματευτική θέση της. Από την άνευ όρων συνθηκολόγηση, κάθε ημέρα που περνάει, ισχυροποιείται η θέση της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο κ. Υφαντής.

Το γεγονός ότι οι γραμμές του μετώπου παραμένουν σχεδόν στάσιμες δημιουργεί προβλήματα στο εσωτερικό της Ρωσίας: «Είναι μία επιχείρηση που βασιζόταν στο γεγονός ότι θα τελειώνανε πολύ γρήγορα και ότι θα κατέρρεε η κυβέρνηση Ζελένσκι. Δεν κατέρρευσε και αυτή τη στιγμή η Ρωσία αναζητά στρατηγική. Και όσο αναζητά στρατηγική, θα ισοπεδώνει πόλεις. Θα αναδιπλωθεί ή θα συνεχίσει να σφυροκοπά την Ουκρανία».

Σύμφωνα με την ανάλυσή του «είναι ξεκάθαρο ότι η Ρωσία προσέρχεται καθαρά προσχηματικά στο διάλογο. Δεν έχει καμία όρεξη να συζητήσει  επί της ουσίας», συμπλήρωσε.

Ανταπόκριση – Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος