Αντίστροφη μέτρηση για τα “Αισχύλεια 2016”

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί το αναλυτικό πρόγραμμα των “Αισχύλειων”, της μεγάλης πολιτιστικής διοργάνωσης που θα διεξαχθεί στην Ελευσίνα.

Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές: “Το 2016 θεωρείται μία από τις σημαντικότερες χρονιές της νεότερης ιστορίας της πόλης μας. Το στερεότυπο της υποβαθμισμένης πόλης παραμερίζεται με τη δυναμική παρουσία της Ελευσίνας, μίας πόλης που ξέρει, θέλει και μπορεί να μεταμορφωθεί σε βιώσιμη και δημιουργική οντότητα, πρότυπο προς μίμηση.

Ο πολιτισμός γίνεται στην πόλη μας τρόπος ζωής και βρίσκεται στον πυρήνα κάθε προσπάθειας για κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική αναβάθμιση. Σε αυτό το όραμα εντάσσονται εκδηλώσεις ποιότητας και ήθους, από τα τέλη Ιουνίου έως τα μέσα Νοεμβρίου.

Αντίστροφη μέτρηση για τα “Αισχύλεια 2016”Συνολικά φιλοξενούνται πάνω από 65 εκδηλώσεις: 25 παραστάσεις θεάτρου, χορού και χοροθεάτρου, 23 μουσικές, 8 κινηματογραφικές προβολές, 3 εικαστικές εκθέσεις, 3 περφόρμανς, ένας ημιμαραθώνιος αγώνας δρόμου, ένα διεθνές συνέδριο, μία διάλεξη και μία διεθνής ημερίδα. Το μεγάλο όχημα αυτής της προσπάθειας, το Φεστιβάλ «Αισχύλεια», είναι ένα προμήνυμα για αυτό που θα ακολουθήσει και θα είναι ο ούριος άνεμος για να γίνει η πόλη μας Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021″.

Αντίστροφη μέτρηση για τα “Αισχύλεια 2016”Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς, αναφέρει: “Στην Ελευσίνα έμελλε να διεπραχθεί η πιο μεγάλη ύβρις του ανθρώπου απέναντι στη φύση. Στην πόλη που φυλάει πιστά επί 2000 χρόνια το μυστικό των Ελευσινίων Μυστήριων έλαχε ο κλήρος να πληρώσει βαρύτατο το τίμημα για τη βιομηχανική ανάπτυξη στο όνομα του κέρδους, με καταστροφικές συνέπειες για το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον του ιερού τούτου τόπου.

Όμως ο μύθος, η ιστορία, ο πολιτισμός δεν εξαφανίζονται. Άσβεστα παραμένουν ακόμα στο λόφο των αρχαιοτήτων, στο Μουσείο, στην Ιερά Οδό, στις μεταβυζαντινές εκκλησίες, στην παραλία με τα κουφάρια των ανενεργών εργοστασίων, και κάθε Σεπτέμβρη αντιστέκονται, δείχνουν το μεγαλείο τους και γιορτάζουν, μαζί με τους Ελευσίνιους, στη μεγάλη γιορτή του πολιτισμού προς τιμήν του Αισχύλου.

Η Ελευσίνα του 21ου αιώνα αγωνίζεται δυναμικά ν’ αποκτήσει τη φυσιογνωμία που της αξίζει και χρησιμοποιεί ως εργαλείο τον πολιτισμό.

Τα ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ από το 1975 που καθιερώθηκαν, αποτέλεσαν για όλες τις Δημοτικές Αρχές το μέσον αποκάλυψης της ιερής αρχαίας μας ιστορίας, η οποία παρέμενε θαμμένη κάτω από τις καπνιές και τις σκόνες των εργοστασίων.

Σήμερα τα Αισχύλεια, αναβαθμισμένα ποιοτικά και αναγνωρισμένα πανελλαδικά, πραγματοποιούνται σε αργούσες βιομηχανικές εγκαταστάσεις χάρις στην ευγενική παραχώρηση του χώρου από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Η σημειολογία αυτής της περιοχής είναι τεράστια αφού γειτνιάζει με τον Αρχαιολογικό Χώρο και άμεσα θα γίνει δημοτική με τη διαδικασία της πολεοδόμησης η οποία ολοκληρώθηκε. Επίσης, στο χώρο αυτό, δύο πρωθυπουργοί έχουν υποσχεθεί ότι θα ιδρύσουν το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Η Δημοτική Αρχή Ελευσίνας και η Επιτροπή Διοργάνωσης Αισχυλείων με το φετινό πρόγραμμα φιλοδοξούν να προσφέρουν και πάλι πλήθος ποιοτικών εκδηλώσεων που θα απολαύσουν οι κάτοικοι της πόλης αλλά και οι επισκέπτες της πρωτεύουσας.

Αντίστροφη μέτρηση για τα “Αισχύλεια 2016”Σήμερα στην εποχή της κρίσης και της οπισθοδρόμησης, επιτρέπεται αλλά και επιβάλλεται να μην αντιστραφούν οι προτεραιότητές μας και να κερδίσουμε το στοίχημα για τις επόμενες γενιές. Σήμερα, η τέχνη και η παραγωγή πολιτισμού όχι μόνο δεν αποτελούν περιττή πολυτέλεια αλλά απεναντίας συνιστούν ελπιδοφόρο μήνυμα δημιουργίας και αφύπνισης, σημάδι εγρήγορσης και μελλοντικής προοπτικής, ανάχωμα στις ισοπεδωτικές λογικές και απάντηση διεξόδου και ζωογόνας ανατροπής στις απαξιωτικές φωνές και στην καταστροφολογία.

Στην προσπάθειά μας ζητάμε τη συνδρομή της Πολιτείας, αλλά και των Μέσων Ενημέρωσης, γιατί θα πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε ότι η Ελευσίνα δικαιούται και της αξίζει ένα καλύτερο αύριο.

Εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής επιθυμώ να ευχαριστήσω θερμά τους καλλιτέχνες που εφέτος θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις των Αισχυλείων, τους εργαζόμενους του Δήμου της Ελευσίνας, καθώς και όσους εργάστηκαν εθελοντικά στα πλαίσια της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΙΣΧΥΛΕΙΩΝ για τη διαμόρφωση του εξαιρετικού προγράμματος που σας καλούμε να παρακολουθήσετε”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος