Χανιά: Μικροσκοπικές Μελανές Οπές – Ένα νέο παράθυρο στο Σύμπαν

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικής Φυσικής(CERN), η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) και ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χανίων διοργανώνουν απόψε, στις 20:00 στο Νεώριο Μόρο, ομιλία του καθηγητή Ηλία Κυρίτση «Μικροσκοπικές Μελανές Οπές: Ένα νέο παράθυρο στο Σύμπαν»

Από τι είναι φτιαγμένο το Σύμπαν;
Πως εξελίχθηκε στην σημερινή του μορφή μετά την Μεγάλη Έκρηξη;
Κύρια αποστολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικής Φυσικής – CERN είναι η εξέλιξη της βασικής επιστήμης γύρω από τα πιο θεμελιώδη ερωτήματα της σύγχρονης φυσικής. Πρόκειται για ορισμένα από τα θεμελιώδη ερωτήματα της σύγχρονης φυσικής που οι επιστήμονες του CERN προσπαθούν να απαντήσουν. Στην ομιλία του ο κ. Κυρίτσης θα παρουσιάσει τις πρόσφατες προόδους στα θέματα της ισχυρής αλληλεπίδρασης, την ανακάλυψη μια καινούργιας φάσης της ύλης (άγνωστης μέχρι τώρα) και την σύνδεσή της με ένα από τα πιο εξωτικά αντικείμενα της θεωρίας βαρύτητας του Einstein: τις μελανές οπές (μαύρες τρύπες).
Θα αναπτυχθούν δύο παράλληλες ιστορίες. Η πρώτη ακολουθεί την μυστηριώδη φυσική των μελανών οπών, παράξενη, και σε μεγάλο βαθμό θεωρητική.
Περιέχει μερικά από τα μεγαλύτερα μυστήρια της θεωρητικής φυσικής που έχουν απασχολήσει τους σύγχρονους φυσικούς. Από την άλλη πλευρά, στέκεται το τελειότερο ρευστό που έχουμε παρατηρήσει στην φύση, και η ενδιαφέρουσα ιστορία του μέσα από τον λαβύρινθο των ισχυρών αλληλεπιδράσεων. Οι δύο αυτές ιστορίες συναντήθηκαν τα τελευταία χρόνια παράγοντας ένα από τους πιο εξωτικούς συνδυασμούς πού βρήκε απροετοίμαστους ακόμα και τους φυσικούς.
Ο καθ. Ηλίας Κυρίτσης είναι τακτικός καθηγητής φυσικής υψηλών ενεργειών και κοσμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης και Διευθυντής Έρευνας του CNRS, στο εργαστήριο Astroparticule et Cosmologie στο πανεπιστήμιο Diderot, Paris 7, στο Παρίσι. Είναι διεθνώς γνωστός για τις επιστημονικές του εργασίες στην Φυσική Υψηλών Ενεργειών και την Κοσμολογία. Έχει συνεισφέρει στην Φαινομενολογία των Χορδών και πρότεινε νέες θεωρίες στην Κοσμολογία χρησιμοποιώντας τις τεχνικές των βρανών και χορδών. Πρόσφατα χρησιμοποίησε τις τεχνικές της θεωρίας των χορδών προς κατανόηση της φυσικής των μελανών οπών, της απεγκλωβισμένης φάσης της Κβαντικής Χρωμοδυναμικής και των ισχυρών αλληλεπιδράσεων στη συμπυκνωμένη ύλη.
Η ομιλία του κ. Κυρίτση διοργανώνεται στα πλαίσια του διεθνούς συνεδρίου φυσικής υψηλών ενεργειών “International Conference on New Frontiers in Physics”, από τους καθηγητές L. Bravina, Γ. Φωκά και Σ. Καμπανά (23-30 Αυγούστου 2015 στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, Κολυμπάρι) και την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης σε συνεργασία με την υπεύθυνη Διοργάνωσης των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Ι.Ο.Χανίων κ. Κάλλια Σωτηράκη. Η βραδιά θα κλείσει με άριες από γνωστές όπερες τις οποίες θα ερμηνεύσει η σοπράνο Καλλιόπη Πέτρου. Είσοδος ελεύθερη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος