Χανιά: Σύσκεψη «κορυφής» για ΔΕΔΙΣΑ και κύτταρο, στην Κορακιά Ακρωτηρίου

Η αναγκαιότητα διατήρησης της λειτουργικής και διοικητικής αυτοτέλειας της Διαδημοτικής Επιχείρησης Στερεών Αποβλήτων και άμεσης έναρξης εργασιών επέκτασης του χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων, αναδείχθηκαν στην ευρεία συνάντηση κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών φορέων η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στις εγκαταστάσεις της ΔΕΔΙΣΑ στην Κορακιά Ακρωτηρίου.

Υπέρ της αυτοτέλειας της ΔΕΔΙΣΑ και ο Γιώργος Σταθάκης

Θέση για το θέμα που έχει ανακύψει με την Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων πήρε και ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης. Ο κ. Σταθάκης τάχθηκε υπέρ της αυτονομίας της ΔΕΔΙΣΑ κατά την διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης. Στην τοποθέτησή του ο υπουργός σημείωσε πως, «ο σχεδιασμός είναι Περιφερειακός, αυτή είναι στρατηγική επιλογή για τη χώρα. Εφόσον έχουμε συμφωνήσει ότι οι μονάδες θα είναι αυτόνομες, προφανώς δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην είναι αυτόνομες και αυτοτελείς, η νομοθεσία βέβαια χρειάζεται σαφή βελτίωση». Ο Δήμαρχος Χανίων τόνισε την κατεπείγουσα ανάγκη να προχωρήσουν τάχιστα από την Περιφέρεια Κρήτης οι δικαστικές διαδικασίες για την απαλλοτρίωση της έκτασης που απαιτείται για την επέκταση του Χ.Υ.Τ.Υ. Χανίων λόγω του επερχόμενου κορεσμού του υφιστάμενου κυττάρου, καθώς και οι διαδικασίες χρηματοδότησής του έργου. Τέλος, ο κ. Βάμβουκας, ανέφερε στους παρισταμένους ότι ο Δήμος Χανίων στηρίζει τις σημαντικά αυξημένες οικονομικές ανάγκες της ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ), καθώς κατόπιν πρωτοβουλιών που ανέλαβε ως Δήμαρχος σε συνεργασία με το Δ.Σ. και τους μετόχους της επιχείρησης, η διαχειριστική χρήση του έτους 2015, ύστερα από δύο συνεχείς ζημιογόνες χρονιές (2013, 2014), θα κλείσει θετικά. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, όπως δήλωσε, θα καλυφθούν οικονομικές ανάγκες της επιχείρησης, που κληρονομήθηκαν από το παρελθόν, αλλά και τρέχουσες χρηματοδοτικές απαιτήσεις της επιχείρησης, οφειλόμενες σε επικείμενες επενδύσεις της και στην αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ κατά 10% που επήλθε πρόσφατα στις υπηρεσίες που αυτή παρέχει. Κι όλα αυτά, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, χωρίς ο Δήμος Χανίων να προχωρήσει σε αύξηση των ανταποδοτικών τελών προς του δημότες του, καταβάλλοντας τεράστια προσπάθεια εξεύρεσης των επί πλέον εσόδων μέσω της διασταύρωσης των στοιχείων των ακινήτων, που έχει ως αποτέλεσμα ο κάθε δημότης να οφείλει να αποδώσει το ποσό που αναλογεί στην πραγματική και σωστή έκταση της ιδιοκτησίας του, γεγονός που οδηγεί σ’ ένα ρεαλιστικά δίκαιο καταμερισμό των δημοτικών ανταποδοτικών τελών. Ο κ. Βάμβουκας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση του Σταύρου Αρναουτάκη, στο αίτημα της επιτάχυνσης των διαδικασιών της απαλλοτρίωσης που αποτελεί υποχρέωση της Περιφέρειας, καθώς και για την υπόσχεση που έδωσε ότι θα συνεργαστεί στην συνέχεια για τη χρηματοδότηση του έργου. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, οι Βουλευτές Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνιος Μπαλωμενάκης, o Γραμματέας της Ν.Ε. Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Παπανδρέου, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περ/ντος και Χωροταξίας, Νίκος Καλογερής, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, ο Δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, ο Δημάρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ο Δήμαρχος Κανδάνου-Σελίνου Αντώνης Περράκης, τα μέλη του ΔΣ της ΔΕΔΙΣΑ και στελέχη της επιχείρησης.

Στο πλευρό της ΔΕΔΙΣΑ και ο Παύλος Πολάκης

Επίσης, το παρόν στη συνάντηση έδωσε δια εκπροσώπου του, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, εκφράζοντας την πλήρη στήριξή του προς τον Δήμαρχο Χανίων στις θέσεις που έθεσε προς συζήτηση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος