Αφγανιστάν: Οι Ιταλοί πολιτικοί σχολιάζουν (αρνητικά) την «αποτυχία της Δύσης»

Οι ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν ανησυχούν πολύ την Ιταλία, η οποία όλο το σαββατοκύριακο ασχολήθηκε με το γεγονός της ανόδου των Ταλιμπάν στην εξουσία. Περίπου 100 Ιταλοί, κυρίως διπλωμάτες, εγκατέλειψαν την Καμπούλ με πτήση του Ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών και θα αφιχθούν στην Ιταλία εντός των επόμενων ωρών. 

Εν μέσω εξελίξεων, πολλές υπήρξαν οι εν θερμώ αντιδράσεις των Ιταλών πολιτικών, οι οποίες συνοψίζουν το κλίμα ανησυχίας για τις εξελίξεις αλλά και απογοήτευσης για το πως η Δύση, και κυρίως οι ΗΠΑ, χειρίστηκαν την 20ετή κρίση στο Αφγανιστάν. 

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Σε δύο διαφορετικά άρθρα της, η εφημερίδα La Repubblica αναδεικνύει το κλίμα που επικρατεί μέσα από τις δηλώσεις σημαντικών Ιταλών πολιτικών.

Ο τέως Ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi μιλάει για “ιστορικό λάθος” των ΗΠΑ σχετικά με την απόσυρση του Στρατού από το Αφγανιστάν, εφόσον ο ίδιος συμφωνεί πως με τους Ταλιμπάν “είναι αδύνατον να υπάρξει συμφωνία”. Μάλιστα, κατά την διάρκεια συνέντευξης στην εφημερίδα, ο Renzi αναφέρθηκε και στα λόγια του Winston Churchill όπου ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει τα μέλη της φυλής Ταλίμπ «άγρια ​​σαν τίγρεις αλλά λιγότερο καθαρά – εξίσου επικίνδυνα αλλά με λιγότερη χάρη» και τόνισε πως μέσα σε περίπου έναν αιώνα “δεν έχουν αλλάξει πολλά”.

Μέσω του Twitter σχολίασε την κατάσταση ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος και τέως πρωθυπουργός της Ιταλίας, κ. Enrico Letta, λέγοντας πως “η Δύση βγαίνει από αυτήν την κατάσταση κομματιασμένη” και υπογραμμίζει πως “η φυγή από την Καμπούλ είναι η τραγωδία ενός λαού. Είκοσι χρόνια κακών επιλογών στις οποίες δυστυχώς ήμασταν κι εμείς μέρος. Η Δύση καταρρέει. Και είμαστε μόλις στην αρχή του αριθμού των καταστροφών.”

Πιο σκληρό το σχόλιο στο Twitter της αρχηγού του δεξιού κόμματος της Ιταλικής αντιπολίτευσης, Fratelli di Italia, Giorgia Meloni: “Όσον αφορά το Αφγανιστάν, μια ανόητη κίνηση για όλη τη Δύση που θα ξεσηκώσει τους φονταμενταλιστές και που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις και για την ασφάλειά μας. Δεν ήταν δυνατόν να κάνουμε χειρότερα από αυτό. Καλωσορίζουμε ξανά το κυνικό δόγμα Ομπάμα-Κλίντον-Μπάιντεν: «αν δεν μπορείς να κερδίσεις, δημιούργησε χάος». 

Σε παρόμοιο μήκος κύματος και ο Matteo Salvini, αρχηγός κόμματος της Λέγκα: “Η φυγή της Δύσης από το Αφγανιστάν, προσέξτε γιατί ο κίνδυνος της τρομοκρατίας με τους Ταλιμπάν στην Καμπούλ να κόβουν κεφάλια είναι στο σπίτι μας, αναρωτιέμαι γιατί η Δύση έφυγε δειλά”.

Η Lia Quartapelle, επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Ευρώπης και Διεθνών Υποθέσεων, εξέφρασε την ανησυχία της για την κατάσταση που εξελίσσεται στο Αφγανιστάν και ειδικά για όσους συνεργάστηκαν με τις δυνάμεις της Συμμαχίας. «Ενώ η Καμπούλ περνά στα χέρια των Ταλιμπάν υπάρχει μόνο ένα πράγμα που πρέπει να γίνει: να σωθούν όσοι έχουν συνεργαστεί με την Ιταλία, από τους γιατρούς έως τους μεταφραστές του Στρατού. Ευχαριστώ τους άνδρες και τις γυναίκες που, υπό τον συντονισμό του (Ιταλού) Υπουργού (Άμυνας) Lorenzo Guerrini, εργάζονται εντατικά για αυτό».

Τέλος, η γερουσιαστής Tatjana Rojc (Δημοκρατικού Κόμματος), μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στην Ιταλική Γερουσία, αφιέρωσε τις σκέψεις της στο πλέον αβέβαιο μέλλον των γυναικών στο Αφγανιστάν: “Τι θα γίνει με τις γυναίκες με την επιστροφή των Ταλιμπάν; Ας αναρωτηθούμε τι κάναμε και αν ήταν αναπόφευκτο να αφήσουμε έναν λαό στο έλεος του ισλαμικού εξτρεμισμού. Ας αναρωτηθούμε αν η πρόοδος που έχει σημειωθεί από τις Αφγανές κοπέλες που επέστρεψαν στα σχολεία και στην εργασία προορίζονται στην εξαφάνιση. (Ας αναρωτηθούμε) ειδικά αν θα πρέπει να υποστούμε όλα όσα συμβαίνουν με ανικανότητα αντεγκλήσεως ή εάν υπάρχουν πολιτικές πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν, δεδομένου ότι η στρατιωτική επιλογή έχει εγκαταλειφθεί».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος