Αυστρία: Νομοθεσία απ΄ευθείας απελάσεων στα σύνορα – Εξοργισμένη η Ρώμη για το σφράγισμα του περάσματος Μπρένερ

Την επομένη ημέρα του «θριάμβου» της άκρας δεξιάς στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, η Βουλή της Αυστρίας ενέκρινε την σκληρότερη νομοθεσία για τους αιτούντες άσυλο στην Ευρώπη. Προβλέπονται μάλιστα απελάσεις απ ‘ευθείας στα σύνορα, με αυτόματη απόρριψη αιτήσεων ασύλου ακόμη και σε πρόσφυγες πολέμου, όπως η Συρία. Η κατακραυγή από κόμματα της αντιπολίτευσης και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενισχύεται από τη Διεθνή Αμνηστία και την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ που προειδοποιούν την Αυστρία ότι «έδωσε τη χαριστική βολή στην Αρχή προστασίας των προσφύγων».

Το επίμαχο νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 98 ψήφους υπέρ 67 και επιτρέπει στην κυβέρνηση να κηρύξει «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», επικαλούμενη απειλή εθνικής ασφάλειας λόγω αύξησης των αφίξεων μεταναστών.

Ωστόσο, ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα επέμεινε ότι «δεν υπήρχε επιλογή για όσο διάστημα άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αδυνατούν να κάνουν το καθήκον τους, για να ελέγχουν την μεταναστευτική κρίση».

Θέμα ημερών το σφράγισμα του περάσματος Μπρένερ

«Επαίσχυντη η ιδέα του κλεισίματος του περάσματος Μπρένερ, αντίκειται στο ευρωπαϊκό δίκαιο», διαμηνύει ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, καταδικάζοντας τις απειλές  της αυστριακής κυβέρνησης να σφραγίσει τη δίοδο από την Ιταλία στην Αυστρία.

«Το αν θα κατασκευαστεί ο μεθοριακός φράχτης μήκους 400 μέτρων, θα εξαρτηθεί από την προθυμία της Ιταλίας να συνεργαστεί», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας στην επαρχία του Τιρόλου, Χέλμουτ Τόματς, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα Tiroler Tageszeitung, οι κατασκευαστικές εργασίες έχουν ήδη αρχίσει.

«Πρόκειται για την παράδοση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημαίνει ότι σηκώνει λευκή σημαία»
σημειώνει η πρόεδρος της ιταλικής Βουλής, Λάουρα Μπολντρίνι.

«H Iταλία δεν θα δεχθεί ελέγχους της Αυστρίας στο έδαφός της», δήλωσε η υπουργός αρμόδια για τις συνταγματικές αλλαγές Μαρία Έλενα Μπόσκι, σε συνέντευξή της στην ιταλική δημόσια τηλεόραση La7, σημειώνοντας ότι η Αυστρία, προς το παρόν, «έχει περιορισθεί μόνο σε απειλές, αλλά δεν έχει προβεί σε ενέργειες για τις οποίες να μπορούν να επιβληθούν κυρώσεις από την Ευρώπη».

Σχετική είδηση:Αυστρία: Ο ακροδεξιός Νόρμπερτ Χόφερ «θριαμβευτής» του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος