Αϊτή: Ανησυχητική αύξηση των ύποπτων κρουσμάτων χολέρας

Array

Φόβους για νέα καταστροφή τροφοδοτεί ο αυξανόμενος αριθμός των μολύνσεων από τον ιό της χολέρας στην Αϊτή που είναι ήδη βυθισμένη σε ανθρωπιστική κρίση και γενική ανασφάλεια από τη δράση των συμμοριών.

Ως προχθές Δευτέρα (17/10), είχαν καταγραφεί 606 ύποπτα και 66 επιβεβαιωμένα κρούσματα χολέρας συνολικά, αναφέρεται στο επιδημιολογικό δελτίο. Με άλλα λόγια, τα καταγεγραμμένα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 222 από τη 13η ως τη 17η Οκτωβρίου. Έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα 22 θάνατοι σε δομές υγείας.

Ύποπτα κρούσματα αναφέρθηκαν σε νέες περιοχές της χώρας της Καραϊβικής, ειδικά στο κεντρικό της τμήμα και στην Αρτιμπονίτ.

Στο επίκεντρο της υγειονομικής κρίσης βρίσκεται φυλακή στο Πορτ-ο-Πρενς, με 271 ύποπτα κρούσματα, 12 επιβεβαιωμένα και 14 θανάτους.

Τα στοιχεία, απο το υπουργείο Υγείας της Αϊτής έρχονται στο φως την επομένη συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά την οποία συζητήθηκε η ενδεχόμενη ανάπτυξη διεθνούς ένοπλης δύναμης στην Αϊτή για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση και η δράση των συμμοριών, που έχει μετατραπεί σε γάγγραινα.

Την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων της χολέρας αυξάνεται, έχουν ξαναρχίσει οι διαδηλώσεις στο Πορτ-ο-Πρενς και αλλού με κεντρικό αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί. Κινητοποίηση αρκετών εκατοντάδων ανθρώπων διαλύθηκε προχθές Δευτέρα από αστυνομικούς με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, όχι μακριά από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Στην Αϊτή μαινόταν από το 2010 ως το 2019 επιδημία χολέρας —τον ιό μετέφεραν στη χώρα κυανόκρανοι του ΟΗΕ— με πάνω από 10.000 νεκρούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος