ΗΠΑ: Ο Αφροαμερικανός Τζέιμς Στερν έγινε ηγέτης νεοναζιστικού κόμματος για να το διαλύσει

Σενάριο κινηματογραφικής ταινίας θυμίζει η είδηση ότι ένας αφροαμερικάνος, ο Τζέιμς Στερν, ανέλαβε την ηγεσία ενός από τα μεγαλύτερα νεοναζιστικά κόμματα στις ΗΠΑ, του ΕθνικοΣοσιαλιστικού Κινήματος (NSM), με σκοπό όχι να το υπηρετήσει, όπως είπε, αλλά να το… διαλύσει.

Την περασμένη Πέμπτη (28/2) ο νέος ηγέτης της νεοναζιστικής οργάνωσης άρχισε να δίνει συνεντεύξεις, εξηγώντας τα σχέδιά του για την ακροδεξιά οργάνωση. Βασικός του στόχος, όπως εξήγησε, είναι να τη διαλύσει.

Πέραν της αν μη τι άλλο μη αναμενόμενης εξήγησης, απορίας άξιο είναι το πώς ένας Αφροαμερικάνος  κατάφερε, όχι μόνο να διεισδύσει σε ένα νεοναζιστικό κόμμα, αλλά και να αναλάβει την ηγεσία του. Το ιστορικό της υπόθεσης έχει ως εξής, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Στερν: στα μέσα του Ιανουαρίου -όπως προκύπτει και από το γραφείο καταθέσεων ονομασιών οργανώσεων και οντοτήτων του Εφετείου του Μίτσιγκαν—ο μέχρι πρότινος ηγέτης του νεοναζιστικού κόμματος, Τζεφ Σεπ, πείστηκε να μεταβιβάσει την ηγεσία του NSM στον 54χρονο Στερν.

Ο Στερν, αν και μαύρος, μαχητικό στέλεχος με ακτιβιστική δράση από την Καλιφόρνια γνωριζόταν από παλιά με τον Σεπ. Όταν ο Αφραμερικανός ακτιβιστής εξέτιε ποινή φυλάκισης σε σωφρονιστικό ίδρυμα του Μισισιπί για απάτη κατά των Ταχυδρομείων, είχε ως συγκρετούμενό του στο κελί τον γνωστό ηγέτη της Κου Κλουξ Κλαν, Έντγκαρ Ρέι Κίλεν (που ήταν φυλακισμένος για τη δολοφονία τριών μελών του κινήματος υπέρ των φυλετικών δικαιωμάτων το 1964).

Υπομένοντας τις προσβολές από τον συγκρατούμενό του, ο Στερν κατάφερε τελικά να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Κίλεν, με αποτέλεσμα αυτός να του μεταβιβάσει πολλές από τις δραστηριότητές του στο κόμμα NSM, στο οποίο ο ηγέτης της Κου Κλουξ Κλαν ήταν μέλος.

Όπως εξηγεί ο Στερν, το 2014 ο Σεπ, άλλοτε ηγέτης του ΕθνικοΣοσιαλιστικού Κινήματος των ΗΠΑ , είχε έρθει σε επαφή μαζί του για να τον ρωτήσει σχετικά με τη σχέση του με τον Κίλεν (ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2018). Έτσι οι δύο άντρες γνωρίστηκαν μεταξύ τους και ανέπτυξαν μια σχέση στο πλαίσιο της οποίας αντάλλασσαν γνώμες για την πολιτική, τις φυλές και την Ιστορία.

Σήμερα, το NSM βρίσκεται αντιμέτωπο με τη δικαστική δίωξη για τη συμμετοχή του στα επεισόδια της ρατσιστικής πορείας στο Σαρλότβιλ της Βιρτζίνια το καλοκαίρι του 2017, όπου σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδιά ενώ μια λευκή γυναίκα δολοφονήθηκε αφού παρασύρθηκε από αυτοκίνητο που οδήγησε νεαρός ρατσιστής σκόπιμα εναντίον ομάδας αντιρατσιστών διαδηλωτών.

Οι εξελίξεις με αφορμή και τα τραγικά περιστατικά της βίας στο  Σαρλότβιλ ανησύχησαν τον Σεπ, ο οποίος στις αρχές του 2019 εκμυστηρεύτηκε τους φόβους του στον Στερν και αυτός με τη σειρά του προθυμοποιήθηκε να αναλάβει τη λύση της υπόθεσης.

Την περασμένη Παρασκευή, σε συνέντευξή του στο Associated Press, o πρώην ηγέτης του NSM εξέφρασε εκ νέου την ανησυχία του για την τύχη του, καθώς υποστήριξε πως ο Στερν τον παραπλάνησε, πείθοντάς τον πως οι μηνυτές του θα σταματούσαν τις διώξεις εναντίον του, εάν αναλάμβανε εκείνος την ηγεσία του κόμματος.  Μιλώντας για την μεταβίβαση της ηγεσίας του NSM από τον ίδιο στον Στερν, o Σεπ υποστήριξε: «Έχει μεν αυτό το κομμάτι χαρτί (της μεταβίβασης), αλλά δεν έχει αναγνωρισθεί ποσώς ως ηγέτης του Εθνικοσοσιαλιστικού Κινήματος». Κατά τη δική του εκδοχή, ο Στερν ήταν εκείνος που επεδίωξε να έλθει σε επαφή μαζί του (χρησιμοποιώντας τις συστάσεις του συγκρατούμενού του Κίλεν) και όχι το αντίθετο.

Αν και δεν αναγνωρίζεται ως ηγέτης της νεοναζιστικής οργάνωσης του Νιτρόιτ, ο Στερν έχει αρχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του και στο όνομα αυτών την περασμένη Πέμπτη κατέθεσε στο δικαστήριο ένα μνημόνιο σχετικά με την τραγωδία της Σαρλότβιλ στο οποίο τονίζει: «είναι απόφαση του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος να αναγνωρίσει την ενοχή του για τις δραστηριότητες που του επιρρίπτονται στην αγωγή εναντίον του».

Μετά το τέλος της δίκης, ο Στερν ανακοίνωσε πως σκοπεύει να μετατρέψει την ιστοσελίδα του κόμματος σε εκπαιδευτική πλατφόρμα, στην οποία ο καθένας θα λαμβάνει ενημέρωση για το τι πραγματικά συνέβη στο ναζιστικό Ολοκαύτωμα κατά των Εβραίων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ El Pais

Φωτογραφία: AP /Rogelio V. Solis

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος