Τα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό ξεπέρασαν τα 12 εκατομμύρια παγκοσμίως, με βάση την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, καθώς εκτιμάται ότι ιός έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους μέσα σε επτά μήνες.
Τα κρούσματα έχουν διαγνωστεί επισήμως σε 196 χώρες, με τις ΗΠΑ να μετρούν το ένα τέταρτο από αυτά, καθώς χθες ξεπέρασαν το φράγμα των τριών εκατομμυρίων(3.022.899).
Η πανδημία έχει προκαλέσει τουλάχιστον 545.414 θανάτους παγκοσμίως από τότε που η Κίνα ανακοίνωσε επισήμως την εμφάνιση της ασθένειας τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι χώρες όπου αναφέρθηκαν οι περισσότεροι θάνατοι σε ένα 24ωρο είναι η Βραζιλία (1.254), οι ΗΠΑ (1.044), και το Μεξικό (895).
Οι ΗΠΑ, που κατέγραψαν τον πρώτο τους θάνατο από κορονοϊό στις αρχές Φεβρουαρίου, είναι η πλέον πληγείσα χώρα τόσο σε αριθμό νεκρών όσο και κρουσμάτων. Χθες κατέρριψαν το δικός τους θλιβερό ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων καταγράφοντας πάνω από 60.000. Μόνο το Τέξας και η Καλιφόρνια ανέφεραν από 10.000.
Σύμφωνα με τον επιδημιολόγο σύμβουλο του Λευκού Οίκου Αντονι Φάουτσι η χώρα παλεύει στα βαθιά με την πανδημία
Κατά τις δηλώσεις τους Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ωστόσο οι ΗΠΑ είναι σε “καλό σημείο” και η καμπύλη μετάδοσης επιπεδοποιείται οπότε και θα ασκήσει πιέσεις στους κυβερνήτες των Πολιτειών ώστε τα σχολεία να ανοίξουν το φθινόπωρο.
Ο αντιπρόεδρος Μ. Πένς επικεφαλής της Επιτροπής του Λευκοί Οίκου για τον κορονοϊό υποστήριξε ότι ούτε οι κανόνες χρειάζεται να είναι “πολύ σκληροί”.
President Trump tweets his disagreement with the CDC’s guidelines for reopening schools, calling them “very tough” and “expensive” https://t.co/b3reX7GgAq pic.twitter.com/YOwxgcaA6g
— CNN Politics (@CNNPolitics) July 9, 2020
Η Νέα Υόρκη ανακοίνωσε ότι θα ξανανοίξει τα σχολεία τον Σεπτέμβριο αλλά μόνο για τρεις ημέρες την εβδομάδα και με αυστηρά μέτρα προστασίας των μαθητών.
Μετά τις ΗΠΑ, η πλέον πληγείσα χώρα είναι η Βραζιλία με 66.741 νεκρούς και 1.668.589 κρούσματα, η Βρετανία με 44.517 νεκρούς (286.979 κρούσματα), η Ιταλία με 34.914 νεκρούς (242.149 κρούσματα) και το Μεξικό με 32.014 νεκρούς (268.008 κρούσματα).
Μεταξύ των χωρών που έχουν πληγεί πολύ σκληρά, το Βέλγιο θρηνεί τους περισσότερους νεκρούς σε σύγκριση με τον πληθυσμό του, με 84 θανάτους ανά 100.00 κατοίκους, ακολουθούν η Βρετανία (66), η Ισπανία (61), η Ιταλία (58) και η Σουηδία (54).
Η Κίνα (χωρίς το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο) μετρά επισήμως 83.572 κρούσματα (7 νέα) και 4.634 νεκρούς. Ο αριθμός των θανάτων, σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, παραμένει αμετάβλητος από τα μέσα του Μαΐου.
Πολλές από τις χώρες οι οποίες έχουν υποστεί σκληρά πλήγματα χαλαρώνουν τα μέτρα που είχαν επιβάλει για να επιβραδύνουν την εξάπλωση της πανδημίας, ενώ σε άλλες, όπως στην Κίνα και στην Αυστραλία, επιβάλλονται εκ νέου μέτρα σε τοπικό επίπεδο εξαιτίας αναζωπυρώσεων. Ειδικοί επισημαίνουν ότι οι ραγδαίες μεταβολές στην εργασιακή και κοινωνική ζωή ενδέχεται να διαρκέσουν ωσότου να είναι διαθέσιμο εμβόλιο.
Ο Bραζιλιάνος πρόεδρος, ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρου, επιβεβαιώθηκε ότι έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό, αλλά παραμένει αδιάλλακτος και συνεχίζει να υποβαθμίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης, όπως πράττει εξαρχής. Τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη Βραζιλία κυμαίνονται από τα 20.000 ως τα 50.000 ημερησίως από την 1η Ιουλίου. Η χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων θρηνεί σχεδόν 68.000 νεκρούς εξαιτίας της πανδημίας, ενώ τα κρούσματα μόλυνσης είναι πλέον πάνω από 1,7 εκατ., κατά τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας.
Η καταμέτρηση του Ρόιτερς, που βασίζεται στις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις, πιστοποιεί ότι η πανδημία εξαπλώνεται πλέον με τον ταχύτερο ρυθμό στη Λατινική Αμερική.
Συνολικά, στην αμερικανική ήπειρο καταγράφονται πάνω από τα μισά κρούσματα παγκοσμίως και σχεδόν οι μισοί θάνατοι. Βραζιλία και ΗΠΑ έχουν καταγράψει περί το 45% των νέων κρουσμάτων στον πλανήτη από την 1η Ιουλίου.
Η Ινδία — η χώρα με τον τρίτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης στον πλανήτη — είναι πλέον αντιμέτωπη με πάνω από 20.000 κρούσματα σε ημερήσια βάση.
Σε χώρες όπου οι δυνατότητες να γίνονται τεστ είναι περιορισμένες, οι αριθμοί των κρουσμάτων αντανακλούν απλά ένα μέρος της επιδημιολογικής εικόνας.
Ειδικοί επισημαίνουν εδώ και καιρό ότι τα επίσημα δεδομένα υποβαθμίζουν την πραγματικότητα τόσο ως προς τα κρούσματα μόλυνσης, όσο και ως προς τους θανάτους.
Πηγή ΕΡΤ με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος