Πολύ δύσκολη αλλά όχι απίθανη η αποπομπή Τραμπ (video)

Ένας πρόεδρος μπορεί να χάσει το αξίωμά του αν καταδικαστεί για προδοσία, δωροδοκία ή άλλα σοβαρά εγκλήματα, ορίζει το Σύνταγμα των ΗΠΑ. Γραφεία στοιχημάτων στη Βρετανία έχουν αρχίσει να «βλέπουν» το σενάριο ο Τραμπ να μην καταφέρει να ολοκληρώσει την τετραετή θητεία. «Κανένας άλλος πολιτικός στην ιστορία, και το λέω αυτό με πολλή σιγουριά, δεν έχει αντιμετωπιστεί πιο άδικα» από τα ΜΜΕ λέει ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν προσπαθεί να κατασιγάσει τον σάλο.

Η διαδικασία για την αποπομπή των προέδρων στις ΗΠΑ αρχίζει στη Βουλή των Αντιπροσώπων όπου με απλή πλειοψηφία μπορεί να περάσει η πρόταση μομφής. Επόμενο -και πιο δύσκολο- στάδιο είναι αυτό της Γερουσίας, όπου δικάζεται ο πρόεδρος και εκεί χρειάζονται τα 2/3 έτσι ώστε να αποπεμφθεί.

Στην ιστορία των ΗΠΑ δεν έχει ολοκληρωθεί ποτέ αυτή διαδικασία, ο Νίξον πρόλαβε και παραιτήθηκε. Οι άλλοι δύο πρόεδροι ήταν οι Μπιλ Κλίντον και Άντριου Τζόνσον οι οποίοι γλίτωσαν εξαιτίας της ψήφου στη Γερουσία.

Στην αγορά στοιχημάτων της Βρετανίας, οι πιθανότητες που δίνονται στο σενάριο ο Τραμπ να μην καταφέρει να ολοκληρώσει την τετραετή θητεία του μειώθηκαν στο 5/6 στο Betfair, που σημαίνει ότι έχει πιθανότητες 55% να αποχωρήσει πρόωρα από τον Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν προσπάθησε σήμερα να κατευνάσει τον σάλο που έχει ξεσπάσει μετά τα δημοσιεύματα κατά τα οποία ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τον πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ να ακυρώσει ορισμένες πτυχές της έρευνάς του για τη Ρωσία, λέγοντας ότι «χρειάζεται να μάθουμε τα γεγονότα» και προσθέτοντας ότι έχει εμπιστοσύνη στον ρεπουμπλικάνο πρόεδρο.

«Είμαι βέβαιος ότι θα θελήσουμε να ακούσουμε από τον κ. Κόμεϊ εάν αυτό συνέβη όπως φέρεται να περιέγραψε· γιατί δεν ανέλαβε δράση τότε; Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα», είπε ο Ράιαν στους δημοσιογράφους. «Αυτό που είπα στα μέλη μας είναι: τώρα είναι η στιγμή να συγκεντρώσουμε όλες τις σχετικές πληροφορίες».

Ερωτηθείς εάν έχει εμπιστοσύνη στον Τραμπ, ο Ράιαν απάντησε «ναι, έχω».

Εν τω μεταξύ, μετά τις αποκαλύψεις και την ουσιαστική παραδοχή του Ντόναλντ Τραμπ, ότι έδωσε κάποιες πληροφορίες στη ρωσική αντιπροσωπεία – ο ίδιος βέβαια αρνείται πως ήταν απόρρητες – ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρόσφερε τη βοήθειά του στον Αμερικανό πρόεδρο. Χαρακτήρισε σχιζοφρένεια μάλιστα την όλη ενασχόληση των Αμερικανών με τη Ρωσία.

Ο Τραμπ διαμαρτύρεται για την «άδικη» μεταχείρισή του από τα ΜΜΕ

Ο ρεπουμπλικάνος σε ομιλία του σε σπουδαστές της σχολής του λιμενικού σώματος κατά την τελετή αποφοίτησής τους δήλωσε,  ότι κανένας πολιτικός δεν έχει αντιμετωπιστεί «πιο άδικα» από τον ίδιο, μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας The New York Times κατά τις οποίες φέρεται να ζήτησε από τον πρώην επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ να κλείσει μια έρευνα για τον πρώην Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Μάικλ Φλιν.

«Κανένας άλλος πολιτικός στην ιστορία, και το λέω αυτό με πολλή σιγουριά, δεν έχει αντιμετωπιστεί πιο άδικα», υποστήριξε ο αμερικανός πρόεδρος στη σχολή λιμενικών.

«Δεν μπορείς να τους αφήσεις να σε νικήσουν», συνέχισε ο ρεπουμπλικάνος, ο οποίος εξελέγη τον Νοέμβριο έπειτα από μια εκστρατεία στην οποία η Ρωσία κατηγορήθηκε ότι επενέβη εναντίον της δημοκρατικής αντιπάλου του Χίλαρι Κλίντον.

Παράλληλα, δήλωσε σήμερα ότι κατά τη διάρκεια της επικείμενης επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία θα καλέσει τους ηγέτες των μουσουλμανικών χωρών να «καταπολεμήσουν το μίσος και των εξτρεμισμό» και να επιδιώξουν ένα ειρηνικό μέλλον για τους πιστούς του ισλάμ.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρεπορτάζ: Παντελής Γκόνος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος