Υπό την απειλή της καταιγίδας Χάρβεϊ η καρδιά της βιομηχανίας πετρελαίου των ΗΠΑ

Η καταιγίδα Χάρβεϊ εξελίσσεται στον πλέον ακραίο καιρικό φαινόμενο που απειλεί την ηπειρωτική Αμερική τα τελευταία 12 χρόνια, κατευθυνόμενη στην καρδιά της βιομηχανίας πετρελαίου των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν ήδη κατά 40 σεντς ή 0,8% στα 47,83 δολάρια το βαρέλι για το αργό και η τιμή του μπρεντ σημείωνε άνοδο 49 σεντς ή 0,9% στα 52,53 δολάρια. 

Ο τυφώνας Χάρβεϊ, μετατράπηκε σε καταιγίδα με βαθμό επικινδυνότητας 2, στον Κόλπο του Μεξικού και όπως προειδοποιούν οι αμερικανοί μετεωρολόγοι ενδέχεται να έχει ένταση ανέμων μέχρι και 201 χλμ/ώρα, να ανεβάσει τη στάθμη της θάλασσας μέχρι και 3,7 μέτρα και να φέρει μέχρι και 35 ίντσες (97 εκατοστά) βροχής σε τμήματα της πολιτείας του Τέξας.

Η απειλή έχει οδηγήσει σε εκκενώσεις πόλεων, μέχρι το βόρειο Μεξικό και τη Λουιζιάνα όπου αναβλήθηκε και η έναρξη του νέου σχολικού έτους. Μόνο στο νότιο Τέξας, από το Κόρπους Κρίστι έως το Γκάλβεστον, κατοικούν 5,8 εκατομμύρια άτομα.

Οι εταιρείες ενέργειας έχουν κλείσει διυλιστήρια σε παράλιες περιοχές, έχουν ανακαλέσει εργάτες από πλατφόρμες εξόρυξης στον Κόλπο του Μεξικού και έχουν αναστείλει την εξόρυξη πετρελαίου σε περιοχές του νότιου Τέξας, από χθες.

Σχεδόν 10% της παραγωγής αργού πετρελαίου από τον Κόλπο του Μεξικού και σχεδόν 15% της παραγωγής του φυσικού αερίου είχαν διακοπεί μέχρι το μεσημέρι χθες, σύμφωνα με κρατικά στοιχεία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει ενημερωθεί για την καταιγίδα και βρίσκεται σε ετοιμότητα για την παροχή βοήθειας, αν χρειαστεί, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος χθες.
Το Χιούστον, η τέταρτη πολυπληθέστερη πόλη στις ΗΠΑ, προειδοποίησε τους κατοίκους του για πλημμύρες, καθώς η βροχή επί σειρά ημερών αναμένεται να φτάσει τις 20 ίντσες (50,8 εκ.)

Απότομη άνοδος τιμών βενζίνης

Πάνω από 45% του συνολικού δυναμικού διυλιστηρίων των ΗΠΑ βρίσκεται κατά μήκος του Κόλπου του Μεξικού, που “βρέχει” τα νότια τμήματα των πολιτειών Τέξας, Λουιζιάνα, Μισισίπι, Αλαμπάμα και Φλόριντα, ενώ σχεδόν ένα πέμπτο του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ παράγεται θαλάσσια στην ίδια περιοχή. Όλα τα λιμάνια από το Κόρπους Κρίστι μέχρι και το Χιούστον έχουν κλείσει για εισερχόμενα πλοία.

Οι φόβοι ότι ο Χάρβεϊ μπορεί να προκαλέσει ελλείψεις καυσίμων ώθησαν τις βασικές τιμές βενζίνης στο ψηλότερο σημείο των τριών τελευταίων εβδομάδων.

Οι τιμές βενζίνης σε διάφορα σημεία στις ακτές του Κόλπου ανέβηκαν ακόμα περισσότερο, φτάνοντας την μεγαλύτερη άνοδο μέσα σε ένα χρόνο.
Τα περιθώρια κέρδους για τα διυλιστήρια που παράγουν βενζίνη ανέβηκαν 12% και πλέον, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Reuters.
Τα τέσσερα διυλιστήρια που κλείνουν έχουν συνολική ικανότητα παραγωγής αργού 840.000 και πλέον βαρελιών τη μέρα.
Σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, η παραγωγή έχει επηρεαστεί συγκεκριμένα ως εξής: περίπου 167.000 βαρέλια τη μέρα, ή 9,6% της παραγωγής αργού στον Κόλπο έχει σταματήσει, όπως επίσης έχει σταματήσει και η παραγωγή 472 εκατ. κυβικών μέτρων τη μέρα φυσικού αερίου, ή 14,6% της παραγωγής.
Η καταιγίδα μπορεί επίσης να πλημμυρίσει και τα κοιτάσματα σχιστολιθικού πετρελαίου πιο ηπειρωτικά, στο νότιο Τέξας, τα οποία παράγουν πάνω από ένα εκατομμύριο βαρέλια τη μέρα.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος