Αμστερνταμ: Ατυπη σύνοδος υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ – Απειλές για αποβολή της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν

Την εκτίμηση πως η ζώνη Σένγκεν δεν βρίσκεται σε κίνδυνο εξέφρασε ο Έλληνας επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, προσερχόμενος στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, στο Άμστερνταμ.

Απαντώντας στα σενάρια για μίνι-Schengen και την αποπομπή της Ελλάδας από τη ζώνη, ο Έλληνας επίτροπος τόνισε ότι τίποτα τέτοιο δεν έχει προταθεί ή συζητηθεί, επισημαίνοντας πως αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι να διαχειριστούμε καλύτερα τα εξωτερικά σύνορά μας.

Επισημαίνοντας ότι επτά χώρες έχουν ήδη εγκαταστήσει ελέγχους στα σύνορά τους, ο υπουργός Εσωτερικών της Σουηδίας Αντερς Ιγκεμαν, προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών στο Αμστερνταμ με θέματα την τρομοκρατία και την προσφυγική κρίση, δήλωσε ότι “εν τέλει, εάν μία χώρα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, θα πρέπει να περιορίσουμε τις σχέσεις της με τη ζώνη Σένγκεν. Εάν δεν ελέγχεις τα σύνορά σου, θα υπάρξουν συνέπειες για την ελεύθερη κυκλοφορία“.

Τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης “θα μετακινηθούν προς την κεντρική Ευρώπη”, εάν η Ελλάδα δεν βελτιώσει τον έλεγχο των συνόρων της με την Τουρκία, προειδοποίησε νωρίτερα η υπουργός Εσωτερικών  της Αυστρίας, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ .

Είναι μύθος ότι τα ελληνο-τουρκικά σύνορα δεν μπορούν να προστατευθούν, το ελληνικό ναυτικό έχει αρκετές ικανότητες για να διασφαλίσει αυτά τα σύνορα, δήλωσε στους δημοσιογράφους η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ κάλεσε επίσης την Ελλάδα “να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της” , αλλά χωρίς να χρησιμοποιήσει τον απειλητικό τόνο της αυστριακής ομολόγου του και χωρίς να επαναλάβει τις απειλές για τον αποκλεισμό από τη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας.

Πάντως, ο Τόμας ντε Μεζιέρ υπογράμμισε ότι το σημείο κλειδί είναι η ταχεία εφαρμογή της συμφωνία με της ΕΕ με την Τουρκία για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

Σε ερώτηση σχετικά με την υπόθεση του αποκλεισμού της Ελλάδας από τη Σένγκεν, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.δήλωσε ότι “δεν πρέπει να υπάρχουν μικρά κομμάτια της Ευρώπης στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό” διότι θα ήταν η αρχή της διάλυσης.

« Η Ελλάδα  έχει ήδη απορρίψει τις προτάσεις για  κοινά μέτρα ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων της με την ΠΓΔΜ  και καταγγέλει τα σχέδια  ως  επικίνδυνο πείραμα», επισημαίνεται στο μεταξύ, σε εκτενέστατο δημοσίευμα των  Financial Times.

Σύμφωνα ωστόσο με την εφημερίδα, η πρόταση για αποστολή κοινών αστυνομικών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων της  ΠΓΔΜ με την Ελλάδα που κατέθεσε  ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Μίρο Τσεράρ, κερδίζει έδαφος. Το σχέδιο επιδιώκει να μετατοπίσει την πρώτη γραμμή των προσπαθειών για τον έλεγχο των προσφύγων στην Ευρώπη στα βόρεια σύνορα της  Ελλάδας.

Σύμφωνα με τη Σλοβενία υποστηρίζεται από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, ενώ η “θετικές ενδείξεις” είχε λάβει από τις Βρυξέλλες, αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα που καταλήγει με την προειδοποίηση του Ελληνα υπουργού Γιάννη Μουζάλα: «Δεν  έχουμε την πρόθεση να γίνει  η χώρα  νεκροταφείο ψυχών. Δεν έχουμε χρόνο για πειραματισμούς που μόνο την πληγή θα επιδεινώσουν».

Το σχόλιο των Financial Times είναι ότι πρόκειται για  ιδιαιτέρως αμφιλεγόμενο σχέδιο, διότι τα Σκόπια δεν είναι κράτος μέλος της ΕΕ  όπως η Αθήνα με την οποία εμπλέκονται σε διαμάχη για την επίσημη ονομασία  τους.

ΠΗΓΗ:  Financial Times, ΑΠΕ,ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος