Αναφορά των Ιταλικών ΜΜΕ στις ελληνικές πυρκαγιές

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Εκτενή αφιερώματα και άρθρα του Ιταλικού τύπου στις πυρκαγιές που δοκιμάζουν την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην δραματική κατάσταση που επικρατεί στην Εύβοια.

Η εφημερίδα La Repubblica μεταφέρει με δραματικά βίντεο την καταστροφή και τονίζει πως “η δασώδης περιοχή βόρεια του νησιού της Εύβοιας, καίγεται εδώ και αρκετές μέρες και οι φλόγες έχουν κυκλώσει το χωριό Ελληνικά. Εκατοντάδες κάτοικοι έχουν καταφύγει στην παραλία, ενώ πολλοί άλλοι βοηθούν τους πυροσβέστες να προσπαθήσουν να σβήσουν τη γιγαντιαία φωτιά.”

Το πρακτορείο Adnkronos ξεκινά εκτενέστερο άρθρο λέγοντας πως “δεν έχει απομείνει τίποτα στο νησί της Εύβοιας, κατεστραμμένο από τις πυρκαγιές που μαίνονται για έκτη συνεχόμενη ημέρα σήμερα”. Το άρθρο συνεχίζει με αναφορά στους κατοίκους του νησιού “χιλιάδες εκ των οποίων έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους”. Στο άρθρο το Adnkronos επισημαίνει πως “πολυάριθμες πυρκαγιές ξέσπασαν αυτήν την εβδομάδα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, που επλήγησαν από έναν καύσωνα ρεκόρ που δεν είχε παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες” ενώ αναφέρει πως “η Ελλάδα έχει αναπτύξει τον Στρατό για να βοηθήσει στην καταπολέμηση των πυρκαγιών και πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Αιγύπτου, της Ελβετίας και της Ισπανίας, έχουν στείλει επίσης βοήθεια”.

Επίσης, και το πρακτορείο ANSA ασχολείται με το θέμα της τραγωδίας στη χώρα μας, με άρθρο που φέρνει τίτλο “Η Ελλάδα καίει ακόμα, η κόλαση είναι τώρα στην Εύβοια”. Στο άρθρο αυτό, ο δημοσιογράφος τονίζει την “δραματική κατάσταση στο ελληνικό νησί της Εύβοιας, όπου το χωριό Ελληνικά είναι σήμερα περικυκλωμένο από φλόγες, ενώ πυροσβέστες και κάτοικοι – όσοι δεν έχουν υπακούσει στην εντολή εκκένωσης να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους – προσπαθούν να σώσουν ότι μπορεί να σωθεί.” Το ANSA κλείνει το αφιέρωμα με την πτώση του πυροσβεστικού αεροσκάφους Pezetel που “συνετρίβη στο έδαφος κατά την διάρκεια κατάσβεσης στο πεδίο της πυρκαγιάς στη Ζάκυνθο στη δυτική Ελλάδα”. 

Σημαντικό αφιέρωμα και από την εφημερίδα Il Post, η οποία ξεκινά με τα επίσημα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Πληροφοριακού Συστήματος Δασικών Πυρκαγιών (EFFIS), τα οποία έδειξαν πως “τις τελευταίες δέκα ημέρες, περισσότερα από 56.000 στρέμματα γης έχουν καεί στην Ελλάδα” και τονίζει πως “για σύγκριση, όλο το 2018, το έτος κατά το οποίο περισσότεροι από 100 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους από τις μεγάλες πυρκαγιές στα περίχωρα της Αθήνας, κάηκαν περίπου 15.500 στρέμματα.”

Όπως και τα υπόλοιπα Ιταλικά ΜΜΕ, έτσι και το Il Post ασχολείται κυρίως με την καταστροφή της Εύβοιας. “Η μεγαλύτερη φωτιά συνεχίζεται εδώ και πέντε ημέρες στο νησί Εύβοια, το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ελλάδα, το οποίο βρίσκεται κοντά στη νοτιοανατολική ακτή της χερσονήσου: περισσότεροι από δύο χιλιάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί με πλοία. Μόνο τη νύχτα μεταξύ Παρασκευής και Σαββάτου, 1.400 άνθρωποι εγκατέλειψαν ένα από τα παραθαλάσσια θέρετρα του νησιού” γράφει η εφημερίδα, ενώ τονίζει πως “εκατοντάδες πυροσβέστες μάχονται για την κατάσβεση των πυρκαγιών, με τη βοήθεια αεροπλάνων, ελικοπτέρων και ενισχύσεων εδάφους από άλλες δέκα ευρωπαϊκές χώρες”. 

Σημειωτέον, το άρθρο του Il Post ασχολείται και με τις έρευνες σχετικά με τα αίτια των πυρκαγιών, τονίζοντας πως “την Παρασκευή συνελήφθησαν τρία άτομα με την κατηγορία της πρόκλησης, εκ των οποίων σε δύο περιπτώσεις σκόπιμα. Ένα τέταρτο άτομο συνελήφθη το απόγευμα του Σαββάτου στα περίχωρα της Αθήνας”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος