Ανεξάρτητη δημόσια έρευνα για την ανταπόκριση του Ηνωμένου Βασιλείου στην πανδημία

Array

Ξεκίνησε σήμερα η ανεξάρτητη δημόσια έρευνα η οποία θα εξετάσει την ανταπόκριση του Ηνωμένου Βασιλείου στην πανδημία Covid-19 (Αγγλία, Ουαλία, Σκοτία και Βόρεια Ιρλανδία).

Η ετοιμότητα και η ανθεκτικότητα της χώρας και η συνεργασία μεταξύ των τμημάτων της κυβέρνησης περιλαμβάνονται στους στόχους της ανεξάρτητης έρευνας, όπως και η εφαρμογή των lockdowns, της χρήσης μάσκας και των διαγνωστικών τεστ.

Παράλληλα, η δημόσια ανεξάρητη έρευνα θα εξετάσει τον αντίκτυπο που είχε η πανδημία στη χώρα, στους πολίτες και στις δομές. Επιπλέον, στοχεύει στην συγκέντρωση συμπερασμάτων για την πρόληψη και τον σχεδιασμό ανταπόκρισης της χώρας σε αντίστοιχες καταστάσεις στο μέλλον.

Πρόεδρος της έρευνας είναι η Βαρόνη Heather Hallett, πρώην δικαστής του Εφετείου, η οποία διορίστηκε τον Δεκέμβριο του 2021. Η έρευνα έχει συσταθεί βάσει του βρετανικού νόμου περί ερευνών (2005). Αυτό σημαίνει ότι η πρόεδρος θα έχει την εξουσία να υποχρεώσει την προσκόμιση εγγράφων και να καλέσει μάρτυρες να καταθέσουν ενόρκως.

Όπως αναφέρεται στην ειδικό ιστότοπο που δημιουργήθηκε, για την επίτευξη των στόχων της, η έρευνα σκοπεύει:

  • να εξετάσει τυχόν εμφανείς διαφορές στον αντίκτυπο της πανδημίας σε διαφορετικές κατηγορίες ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, εκείνων που σχετίζονται με προστατευόμενα χαρακτηριστικά βάσει του νόμου περί ισότητας του 2010 και κατηγοριών ισότητας βάσει του νόμου της Βόρειας Ιρλανδίας του 1998·
  • να ακούσει και να εξετάσει προσεκτικά τις εμπειρίες των οικογενειών που πενθούν και άλλων που υπέστησαν κακουχίες ή απώλειες ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Αν και η Έρευνα δεν θα εξετάσει λεπτομερώς μεμονωμένες περιπτώσεις βλάβης ή θανάτου, η ακρόαση αυτών των μερών θα εμβαθύνει την κατανόηση της για τον αντίκτυπο της πανδημίας και την ανταπόκριση, καθώς και για τα διδάγματα που πρέπει να αντληθούν.
  • να επισημάνει πως μπορούν να εφαρμοστούν τα διδάγματα που προκύπτουν από την ετοιμότητα και την απόκριση στην πανδημία σε άλλες πολιτικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης·
  • να λαμβάνει εύλογα υπόψη τις σχετικές διεθνείς συγκρίσεις· και
  • να συντάσσει έγκαιρα τις εκθέσεις της (συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων εκθέσεων) και τυχόν συστάσεις.

Η Δημόσια Έρευνα θα μεταδίδεται ζωντανά από το δικό της κανάλι στο youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=Giw7iQk2Z74

Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος