Αργεντινή: Ορκίστηκε ο νέος Πρόεδρος εν απουσία της προκατόχου του

Η ιστορική αλλαγή φρουράς στην Αργεντινή, που οδηγεί έπειτα από 12χρόνια τους περονιστές στην αντιπολίτευση, ξεκίνησε με την απερχόμενη Πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες, να «σνομπάρει και να μποϋκοτάρει» την ορκωμοσία του νεοεκλεγμένου Μαουρίσιο Μάκρι.

Ο 56χρονος κεντροδεξιός Πρόεδρος, εμφανίστηκε συμφιλιωτικός κατά την τελετή ορκωμοσίας, παρά την αισθητή απουσία της προκατόχου του η οποία κανονικά έπρεπε να παραδώσει την προεδρική ράβδο στον κατά πολλούς «ορκισμένο εχθρό της», όπως είχε χαρακτηριστεί στα οκτώ χρόνια που παρέμεινε στο κυβερνείο του Μπουένος ‘Αϊρες, ο Μαουρίσιο Μάκρι.

Η ουσία είναι ότι η στιγμή που πολλοί περίμεναν με ανυπομονησία -όταν η Φερνάντες θα παρέδιδε στον πολιτικό της αντίπαλο- δεν θα μείνει στην ιστορία, καθώς δεν υπάρχει κανένα στιγμιότυπο να την θυμίζει.Αργεντινή: Ορκίστηκε ο νέος Πρόεδρος εν απουσία της προκατόχου του

Το ζήτημα προέκυψε όταν ο Μάκρι επέμεινε η παράδοση-παραλαβή να γίνει στο Προεδρικό Μέγαρο, την Casa Rosada, ενώ η Κριστίνα Φερνάντες αρνήθηκε, υπενθυμίζοντας ότι βάσει του Συντάγματος ο νέος Πρόεδρος ορκίζεται ενώπιον της Ολομέλειας του Κογκρέσου.

Μάλιστα, ο νέος πρόεδρος προσέφυγε στη Δικαιοσύνη προκειμένου να λυθεί το ζήτημα που «προέκυψε» με το πότε ακριβώς ξεκινά η προεδρία του. Είναι στις 24:00:01 της 10ής Δεκεμβρίου -οπότε το Σύνταγμα όριζε την τελετή παράδοσης ή στις 12:00 της 10ης Δεκεμβρίου, δηλαδή μετά την ορκωμοσία;
«Πραξικοπηματικά, η χώρα για 12 ώρες δεν θα έχει Πρόεδρο» δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της απερχόμενης κυβέρνησης.

Για τη συμμαχία του πολυεκατομμυριούχου Μαουρίσιο Μάκρι Cambiemos (Aς αλλάξουμε), η τετραετία άρχισε επεισοδιακά και τα δύσκολα έπονται, σύμφωνα με τους αναλυτές, που υπενθυμίζουν την ανεργία και τον πληθωρισμό, τη διαφθορά, την εγκληματικότητα και τους βαρόνους των ναρκωτικών.

Ως ακανθώδεις περιγράφονται οι σχέσεις της Αργεντινής με τις άλλες χώρες της περιοχής, ειδικά με τη Βολιβία και τη Βραζιλία που ως εμπορικός εταίρος της Αργεντινής, διατηρούσε σχετικά αρμονικές σχέσεις με τους περονιστές τα τελευταία 12 χρόνια.

ΠΗΓΗ:NEW YORK TIMES

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος