Αυστραλία: Αίτημα μη έκδοσης στις ΗΠΑ του Τζούλιαν Ασάνζ

Ανταπόκριση: Έμμα Παπαεμμανουήλ

Να παραμείνει στη Βρετανία ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ και να δικαστεί εκεί ή να επιστρέψει στην Αυστραλία, ζήτησε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μπάρναμπι Τζόις, από τις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται σε καραντίνα ως ασθενής με Covid.

Ο αρχηγός του κόμματος των Εθνικών κ. Τζόις λέει ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ και υποστήριξε επίσης τον τερματισμό της συνεχιζόμενης φυλάκισης του.

Ο ιδρυτής του Wikileaks αντιμετωπίζει μια νέα πιθανότητα έκδοσης στις ΗΠΑ, αφού το ανώτατο δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου την περασμένη εβδομάδα ανέτρεψε προηγούμενη απόφαση μή έκδοσης του στις Ηνωμένες πολιτείες.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει επιδιώξει την έκδοση του κ. Ασάνζ ωστε να αντιμετωπίσει κατηγορίες για κατασκοπεία, καθώς η οργάνωσή του, WikiLeaks, δημοσίευσε απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα  το 2010 και το 2011.

Ο Μπάρναμπι Τζόις έγραψε ένα άρθρο λέγοντας ότι ο Ασάνζ πρέπει να δικαστεί για οποιοδήποτε έγκλημα φέρεται να έχει διαπράξει στο βρετανικό έδαφος ή να σταλεί σπίτι του στην Αυστραλία.

“Ο Ασάνζ δεν παραβίασε κανέναν αυστραλιανό νόμο τη στιγμή των ενεργειών του. Ο Ασάνζ δεν βρισκόταν στις ΗΠΑ όταν έλαβε χώρα το συμβάν που συζητήθηκε σε δικαστήριο τώρα στο Λονδίνο”, έγραψε ο κ. Τζόις.

“Το ερώτημα είναι τότε: Γιατί πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ; Εάν προσέβαλε το Κοράνι, θα εκδιδόταν στη Σαουδική Αραβία;”

Οι δικηγόροι του κ. Ασάνζ λένε ότι θα ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης του Βρετανικού ανώτατου δικαστηρίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος