Αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ιταλία στις 3 και 4 Οκτωβρίου: 12 εκατομμύρια πολίτες στις κάλπες εν μέσω πολιτικών αναταράξεων

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Την Κυριακή 3 και την Δευτέρα 4 Οκτωβρίου περίπου 12 εκατομμύρια Ιταλοί πολίτες (το 20% της χώρας) καλούνται στις κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. 

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική αναμέτρηση που εμπλέκει περίπου 1.700 Δήμους, ανάμεσά τους και σημαντικές πόλεις όπως η Ρώμη, το Μιλάνο, η Νάπολη και η Μπολόνια, αλλά και την κρίσιμη εκλογή νέου Περιφερειάρχη της Καλαβρίας.

Με την χαλάρωση των αποστασιοποιητικών μέτρων και μια γενικότερα πολύ καλή εμβολιακή κάλυψη του πληθυσμού, η προεκλογική εκστρατεία μπόρεσε και έφερε πλήθος κόσμου στις πλατείες, σχεδόν σε προ-πανδημίας επίπεδα.

Οι τοπικές εκλογές συχνά αποτελούν πυξίδα για την πολιτική διαδρομή της χώρας. Η Ιταλία είναι μια χώρα η οποία βγαίνει δοκιμασμένη από μια πανδημία, που χτυπήθηκε πρώτη στο Δυτικό κόσμο και που για διάστημα μερικών μηνών της άφησε το στίγμα του “άρρωστου ασθενή”. 

Από την άλλη, σήμερα οι οικονομικοί της δείκτες φαίνονται θετικότεροι από το αναμενόμενο, με μια μη εκλεγμένη κυβέρνηση ενός πολιτικά μικτού συνασπισμού με Κυβερνήτη τον Μάριο Ντράγκι. Και το γεγονός πως πρόκειται για τις πρώτες εκλογές ανά την επικράτεια μετά από τρία χρόνια, κάνει αυτή την αναμέτρηση πολύ σημαντική.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε πως η προεκλογική εκστρατεία υπήρξε πολύ έντονη, ειδικά την τελευταία εβδομάδα. Όχι τόσο για τους τόνους που χρησιμοποιήθηκαν στις πλατείες και στα τηλεοπτικά πάνελ, όσο για τις τελευταίες, ραγδαίες εξελίξεις όσον αφορά την Δεξιά και την Αριστερά.

Συγκεκριμένα, παραθέτω μερικές πρόσφατες αναταράξεις των πολιτικών παρατάξεων:

  • Η αποκάλυψη δικαστικής έρευνας για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών από τον υπεύθυνο της επικοινωνιακής εκστρατείας του Δεξιού κόμματος της Lega και του Matteo Salvini 
  • Η καταδίκη-σοκ σε 13 χρόνια κάθειρξη για υποστήριξη παράνομης μετανάστευσης του πρώην Δημάρχου του Riace της Καλαβρίας κ. Mimmo Lucano, γνωστός για την μετατροπή του χωριού του σε παράδειγμα ένταξης των μεταναστών και υποψήφιος για το περιφερειακό συμβούλιο της Περιφέρειας της Καλαβρίας (και που με την εν λόγω δικαστική απόφαση αποκλείεται από την εκλογιμότητα)
  • Η έρευνα από την διαδικτυακή Fanpage για χρηματοδοτήσεις του Δεξιού κόμματος Fratelli d’Italia της Giorgia Meloni από φασιστικό “μαύρο lobby” για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, με επίκεντρο τον Ευρωβουλευτή Carlo Fidanza ο οποίος αυτο-ανεστάλη του αξιώματος
Αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ιταλία στις 3 και 4 Οκτωβρίου: 12 εκατομμύρια πολίτες στις κάλπες εν μέσω πολιτικών αναταράξεων
Ο πολιτικός Domenico “Mimmo” Lucano μιλάει σε δημοσιογράφους στο Riace (AP Photo/Salvatore Cavalli)

Με αυτό το τεταμένο κλίμα οι Ιταλοί θα κληθούν στις κάλπες το επόμενη διήμερο. Στον πρώτο γύρο, στα μεγάλα κέντρα (άνω των 15.000 κατοίκων) ο νικητής της αναμέτρησης είναι αυτός που θα πάρει το 50%+1 των ψήφων. Σε περίπτωση που δεν συμβεί αυτό, θα υπάρξει δεύτερος εκλογικός γύρος στις 17 και 18 Οκτωβρίου. 

Σημειωτέον, αναμένεται το Μιλάνο να είναι πολύ κοντά στην επανεκλογή του Δημάρχου Beppe Sala (Δημοκρατικό Κόμμα) από τον πρώτο γύρο ανάμεσα σε λίστα 13 υποψηφίων Δημάρχων.

Αντιθέτως, είναι σχεδόν βέβαιο πως στη Ρώμη θα χρειαστεί και δεύτερος εκλογικός γύρος, εφόσον κανένας από τους 4 κύριους υποψήφιους δεν φαίνεται ότι μπορεί να συγκεντρώσει το μαγικό ποσοστό των 50%+1 ψήφων, και πως αυτό το διήμερο θα δοθεί μάχη για να κατακτηθούν οι απαραίτητοι ψήφοι που θα φέρει μόνο δύο εκ των υποψηφίων αντιμέτωπους σε δύο εβδομάδες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος