Bloomberg: Την τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας στόχευσε ο καμικάζι αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη

Ο βομβιστής αυτοκτονίας στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Κωνσταντινούπολης δεν είχε ως στόχο μόνο αθώους πολίτες αλλά έπληξε και μια βιομηχανία 32 δισεκ. δολαρίων, στην οποία είναι ήδη αισθητός ο αντίκτυπος ,  επισημαίνουν αναλυτές το πρακτορείο Bloomberg.

Κανείς δεν είχε πέρυσι μεγαλύτερη συνεισφορά στις τουριστικές εισπράξεις της Τουρκίας από τους Ρώσους και τους Γερμανούς, που βοήθησαν να καταστεί η χώρα ο έκτος πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός στον κόσμο. Οι Ρώσοι δεν πηγαίνουν πλέον στα θέρετρα της Μεσογείου , σύμφωνα με το Bloomberg.

Τώρα ακολουθούν και οι Γερμανοί, με τη χώρα τους να μετρά τους περισσότερους νεκρούς ανάμεσα στα 10 θύματα της χθεσινής επίθεσης στο πλέον πολυσύχναστο τουριστικό αξιοθέατο της Κωνσταντινούπολης.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ήρθε σε σύγκρουση με τον ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την κατάρριψη τον Νοέμβριο μαχητικού αεροσκάφους που συμμετείχε στον πόλεμο στη Συρία. Έκτοτε, απαγορεύθηκε στους Ρώσους ταξιδιωτικούς πράκτορες να πουλούν τουριστικά προγράμματα για την Τουρκία ενώ ανεστάλη το καθεστώς ελεύθερης βίζας μεταξύ των δύο χωρών.

Η τουριστική βιομηχανία επλήγη και από ένα κύμα βομβιστικών επιθέσεων που αποδίδονται στο Ισλαμικό Κράτος, συμπεριλαμβανομένου και του χτυπήματος στην Άγκυρα τον Οκτώβριο που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερα από 100 άτομα.

Η βόμβα στο ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, σε πολύ μικρή απόσταση από το Μπλε Τζαμί και την Αγιά Σοφιά, σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ξένοι τουρίστες βρίσκονται στο στόχαστρο  επίθεσης.
«Είναι ένα καλά υπολογισμένος στόχος που σκοπό έχει να υπονομεύσει την τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας», δήλωσε ο Οϊτούν Ορχάν, αναλυτής στο Κέντρο Στρατηγικών Μελετών της Μέσης Ανατολής στην Άγκυρα.

Ο τουρισμός αντιστοιχεί άμεσα στο 4,7% της τουρκικής οικονομίας συγκριτικά με ποσοστό 7% στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη για τις πόλεις-προορισμούς της Mastercard για το 2015, η Κωνσταντινούπολη φιλοξενεί κάθε χρόνο περισσότερους επισκέπτες από την Νέα Υόρκη.

ΠΗΓΗ: Bloomberg

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος