Πίστωση χρόνου για το Brexit ζήτησε η Μέι από Μέρκελ – Ολάντ

Η νέα πρωθυπουργός του Βρετανίας Τερέζα Μέι ενημέρωσε την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ την Τετάρτη ότι η κυβέρνησή της θα χρειαστεί χρόνο προτού ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Μέι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, καθώς και με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, λίγες ώρες αφότου αντικατέστησε στην πρωθυπουργία τον Ντέιβιντ Κάμερον.

“Σε όλες τις τηλεφωνικές της συνδιαλέξεις, η πρωθυπουργός τόνισε τη δέσμευσή της να εκπληρώσει τη βούληση του βρετανικού λαού να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση”, δήλωσε μια εκπρόσωπος της Μέι. “Η πρωθυπουργός εξήγησε ότι θα χρειαστούμε λίγο χρόνο να προετοιμαστούμε για τις διαπραγματεύσεις αυτές και εξέφρασε την ελπίδα της ότι θα διεξαχθούν με εποικοδομητικό και θετικό πνεύμα”, πρόσθεσε.

Την ελπίδα της για θετικές συνομιλίες όσον αφορά το διαζύγιο του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ, αλλά και την ανάγκη χρόνου για να προετοιμαστεί, εξέφρασε η Τερέζα Μέι και στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, τόνισε πως προσκάλεσε τη νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας για συνομιλίες στο Βερολίνο και είπε πως προσβλέπει στη συνεργασία μαζί της.

“Είναι καθήκον μας να εργαζόμαστε πολύ στενά με τις κυβερνήσεις συμμαχικών χωρών”, δήλωσε η Μέρκελ προσθέτοντας πως υπάρχουν πολλά προβλήματα στον κόσμο που καθιστούν αυτή τη στενή συνεργασία απαραίτητη. Η καγκελάριος δήλωσε πως μίλησε με τη Μέι τηλεφωνικώς αργά χθες και την προσκάλεσε για συνομιλίες στο Βερολίνο. “Προσβλέπω στη συνεργασία μας”, πρόσθεσε.

Η Μέρκελ αρνήθηκε να σχολιάσει την απροσδόκητη απόφαση της Μέι να διορίσει υπουργό Εξωτερικών τον Μπόρις Τζόνσον, έναν από τους ηγέτες της εκστρατείας για το Βrexit, ο οποίος μέχρι πρότινος θεωρείτο ο κύριος αντίπαλός της για τη θέση του πρωθυπουργού.

Στο μεταξύ, ο Μπόρις Τζόνσον δηλώνει ότι οι σχέσεις της Βρετανίας με τις ΗΠΑ “θα έχουν προτεραιότητα”.

Η δήλωσή του αναφερόταν στην προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα πριν το βρετανικό δημοψήφισμα, σύμφωνα με την οποία η Βρετανία θα “έρθει τελευταία” όσον αφορά τις εμπορικές συμφωνίες, εάν αποφασίσει να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η δήλωση αφορούσε τις διαπραγματεύσεις για εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ μια νέα και ξεχωριστή συμφωνία για εμπόριο με τη Βρετανία θα μπορούσε να γίνει στο απώτερο μέλλον, αλλά “όχι σύντομα, εφόσον η προτεραιότητά μας είναι οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ”, όπως είχε δηλώσει ο Ομπάμα στο BBC και είχε μεταδώσει το Reuters.

Πάντως, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Πέμπτη με τη νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας προκειμένου να την συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων της, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επαναβεβαίωσε την προσήλωσή του στην «ειδική σχέση» της Ουάσιγκτον με το Λονδίνο.

Από την πλευρά των Εργατικών, ο διεκδικητής της ηγεσίας Όουεν Σμιθ δηλώνει στην εφημερίδα “The Guardian” ότι θα προσφέρει τη δυνατότητα δεύτερου δημοψηφίσματος ή γενικών εκλογών για το Brexit καθώς υποστηρίζει ότι πολλοί ψηφοφόροι που ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, παραπλανήθηκαν.

Το νέο δημοψήφισμα ή οι εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν όταν οι όροι αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ, ξεκαθαριστούν πλήρως, υποστηρίζει ο Όουεν Σμιθ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, The Guardian

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος