Δανία: Δημοψήφισμα για την συμμετοχή της χώρας στην αμυντική πολιτική της Ε.Ε

Οι Δανοί αποφασίζουν με δημοψήφισμα για το αν η χώρα τους θα συμμετάσχει στην αμυντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχεδόν 4,3 εκατομμύρια πολίτες καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα του δημοψηφίσματος.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 09:00 ώρα Ελλάδος και θα κλείσουν στις 21:00. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται αργά σήμερα το απόγευμα.

Η Δανία είναι το μόνο κράτος μέλος του μπλοκ των 27 που δεν ανήκει στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, έχοντας εξασφαλίσει εξαιρέσεις από αυτήν και από το νόμισμα του ευρώ έπειτα από δημοψήφισμα το 1993 για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, το οποίο έθεσε τις βάσεις για τη σύγχρονη ΕΕ.

Εάν οι επικριτικοί προς την Ε.Ε Δανοί ψηφίσουν υπέρ της κατάργησης της ρήτρας αυτοεξαίρεσης, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, αυτό θα σηματοδοτήσει άλλη μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική για την Ευρώπη μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Κατά την τελευταία δημοσκόπηση πριν από το δημοψήφισμα, η οποία πραγματοποιήθηκε από το δίκτυο DR, 44% των Δανών τάχθηκαν υπέρ της κατάργησης της ρήτρας, ενώ 28% υπέρ της διατήρησής της.

Η πλειονότητα των κομμάτων, περιλαμβανομένων των Σοσιαλδημοκρατών της πρωθυπουργού Μέτε Φρεντέρικσεν, έχουν ταχθεί υπέρ της κατάργησης.

Συγκεκριμένα, 11 από τα 14 κόμματα της Δανίας–ποσοστό που αναλογεί σε πάνω από τα τρία τέταρτα των εδρών της βουλής–έκαναν έκκληση προς τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν υπέρ της κατάργησης της ρήτρας.

Παρά τις δημοσκοπήσεις ωστόσο, οι αναλυτές είναι επιφυλακτικοί ως προς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεδομένης της αναμενόμενης αποχής στη χώρα αυτή η οποία έχει πει πολλές φορές “όχι” σε μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, πιο πρόσφατα το 2015.

Η συμμετοχή στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας θα ανοίξει το δρόμο  στη Δανία να συμμετάσχει σε κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ, όπως αυτές στη Σομαλία, το Μαλί και τη Βοσνία.

Πηγή: Reuters,AFP, dpa

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος