“Δεν υπήρχε σχέδιο ούτε για να θάψουμε τους νεκρούς” κατηγορεί ο πρώην σύμβουλος του Μπόρις Τζόνσον την κυβέρνηση

“Ακατάλληλος για την δουλειά” του πρωθυπουργού ο Μπόρις Τζόνσον λέει ο πρώην σύμβουλος του

Ανταπόκριση από το Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη – τελευταία επικαιροποίηση 8μμ

Επτά ώρες και επτά λεπτά κατέθετε ο Ντόμινικ Κάμινγκς εξαπολύοντας σοβαρές κατηγορίες στην κυβέρνηση Τζόνσον και στον ίδιο τον πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid.

Μεταξύ άλλων ο Κάμινγκς κατηγόρησε την κυβέρνηση για την πρώιμη τακτική της στην πανδημία, λέγοντας ότι δεκάδες χιλιάδες “άνθρωποι πέθαναν άσκοπα λόγω αποτυχιών” και ότι “η ανοσία της αγέλης εκλαμβάνονταν ως αναπόφευκτο γεγονός”.

Ο Ντόμινικ Κάμινγκς κατέθετε από τις 9 το πρωί της Τετάρτης, σε μία από κοινού ακρόαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών, Υγείας & Κοινωνικής Φροντίδας, και Επιστημών & Τεχνολογίας.

Η κυβέρνηση απέτυχε στην πανδημία

Ο πρώην ισχυρός άντρας της Ντάουνινγκ Στριτ ισχυρίστηκε ότι ο Μπόρις Τζόνσον τον Φεβρουάριο του 2020 “απέρριψε τον Covid, ως μία τρομακτική ιστορία, όπως η γρίπη των χοίρων”.

“Όταν οι πολίτες μας χρειάζονταν περισσότερο, η κυβέρνηση απέτυχε”, είπε ο Κάμινγκς και ζήτησε συγνώμη από τον κόσμο εκ μέρους της κυβέρνησης.

Δεν υπήρχε σχέδιο ούτε για θάψουμε τους νεκρούς. – Δεν υπήρχε τίποτα”, ήταν το ισοπεδωτικό χτύπημα που έδωσε ο Κάμινγκς στην κυβέρνηση παρουσιάζοντας μία χώρα ισχυρή όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, εντελώς ανέτοιμη να αντιμετωπίσει την έκτακτη κατάσταση της πανδημίας Covid.

“Δεν υπήρχε πλάνο για απομόνωση των ανθρώπων που έπρεπε να απομονωθούν, δεν υπήρχε πλάνο για lockdown, δεν υπήρχε σχέδιο για προμήθεια νοσοκομειακής εξάρτησης, τεστ, φάρμακα, και εμβόλια”.

Το πρώτο lockdown θα έπρεπε να είχε επιβληθεί εβδομάδες νωρίτερα, είπε ο Κάμινγκς. Επανέλαβε μάλιστα τον ισχυρισμό, ότι ο κος Τζόνσον ήθελε να μολυνθεί με Covid σε ζωντανή μετάδοση στην τηλεόραση για να δείξει ότι δεν ήταν επικίνδυνο.

“Είναι τρελό που ο Τζόνσον είναι πρωθυπουργός”

Για τον ίδιο τον Μπόρις Τζόνσον ο Κάμινγκς είπε  ότι ήταν σαν ένα «καροτσάκι για ψώνια» που δεν μπορούσε να καθοδηγηθεί, και ότι είναι «περίπου 1.000 φορές πιο εμμονικός με τα μέσα ενημέρωσης, με έναν τρόπο που τον υπονομεύει να κάνει τη δουλειά του» ισχυρίστηκε  ο Κάμινγκς.

Όταν Ο Κάμινγκς ρωτήθηκε από τη βουλευτή Σάρα Όουεν αν ο Μπόρις Τζόνσον είναι κατάλληλος να οδηγήσει τη χώρα μέσα από μία κρίση, αυτός απήντησε: “Όχι”.

“Είναι εντελώς τρελό που κάποιος σαν κι εμένα έφτασε να βρίσκεται εκεί, ακριβώς όπως και ήταν τρελό που ήταν ο Μπόρις Τζόνσον εκεί” είπε ο Κάμινγκς για την εκλογή του Τζόνσον στη Ντάουνιγκ Στριτ.

Ο Μπόρις Τζόνσον απαντώντας στο κοινοβούλιο, στις ‘ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό’, υπερασπίστηκε την στρατηγική της κυβέρνησης, ως την καλύτερη που γινόταν σύμφωνα με τις επιστημονικές συμβουλές που είχαν έως εκείνη τη στιγμή. 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός αρνήθηκε επίσης, όπως τον πιέζει η αντιπολίτευση, να επισπεύσει την έρευνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας που έχει αποφασιστεί για την άνοιξη του 2022.

“Ψεύτης” ο υπουργός υγείας

Τα πυρά του έριξε ο Κάμινγκς και στον υπουργό υγείας, λέγοντας ότι ο Ματ Χάνκοκ θα “έπρεπε να απολυθεί για 15 έως 20 λόγους, συμπεριλαμβανομένου και του ψέματος προς όλους, πολλές φορές, σε συνάντηση μετά από συνάντηση στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου και δημόσια”.

Η αντίδραση ήρθε με το τέλος της κατάθεσης του Κάμινγκς από τον Ματ Χάνκοκ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργού υγείας είπε: «Απορρίπτουμε απολύτως τους ισχυρισμούς του κ. Κάμινγκς για τον υπουργό Υγείας». Ο κ. Χάνκοκ αναμένεται να δώσει συνέντευξη τύπου αύριο Πέμπτη.

Αντιδράσεις αναμένονται επίσης και από τη Ντάουνινγκ Στριτ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος