Άτυπη πενταμερής για Κυπριακό: Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων (video)

Ξεκίνησαν οι συνομιλίες στη Γενεύη, στο πλαίσιο της Άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, με συνάντηση των συμμετεχόντων και τις εναρκτήριες τοποθετήσεις του ΓΓ του Οργανισμού, των ηγετών των δύο κοινοτήτων, των Υπουργών Εξωτερικών και των τριών εγγυητριών δυνάμεων. Θα ακολουθήσουν διμερείς συναντήσεις του κ.Γκουτέρες με τα εμπλεκόμενα μέρη.

O απεσταλμένος της ΕΡΤ Nίκος Μελέτης μεταφέρει τις τελευταίες λεπτομέρειες για την άτυπη Πενταμερή, τις απαιτήσεις της Άγκυρας και τις προσδοκίες της Αθήνας, η οποία βάζει χαμηλά τον πήχη.

Η επίσημη ενημέρωση από την κυπριακή Προεδρία αναφέρει ότι οι διμερείς συναντήσεις αναμένεται να αρχίσουν στις 12:30 (ώρα Ελλάδας και Κύπρου) και να διαρκέσουν μέχρι και τις 20:00.

Απόψε, στις 22:00 (ώρα Ελλάδας και Κύπρου), ο κ. Γκουτέρες θα παραθέσει δείπνο με συμμετοχή 1 συν 1. Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα συνοδεύει στο δείπνο ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Από την ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης (27/04) στη Γενεύη, προκύπτει ότι στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών το απόγευμα της Τρίτης τέθηκε η αναφορά του (Γκουτέρες) πως σε περίπτωση αδιεξόδου, ο κ. Γκουτέρες θα επιστρέψει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τους όρους εντολής που έλαβε για το Κυπριακό.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΓΓ μοιράστηκε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη την σκέψη του αυτή, ενώ ο Κύπριος Πρόεδρος δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές.

Ο αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Farhan Haq κατά τη διάρκεια ανάγνωσης ανακοίνωσης προς τους δημοσιογράφους ανέφερε: «Η άτυπη συνάντηση 5+1 για το Κυπριακό ξεκίνησε στη Γενεύη πριν από λίγες ώρες. Όπως γνωρίζετε, ο Γενικός Γραμματέας αποφάσισε να διοργανώσει αυτή τη συνάντηση μετά από διαβουλεύσεις που διεξήγαγε εκ μέρους του τους τελευταίους μήνες, η Βοηθός Γενική Γραμματέας, Jane Holl Lute», ενώ μίλησε και για τις διμερείς συναντήσεις του ΓΓ με τους ηγέτες της Ε/κ και Τ/κ πλευράς και το δείπνο που οργανώθηκε. Και πρόσθεσε: «Την Τετάρτη το πρωί, θα πραγματοποιήσει συνεδρίαση της ολομέλειας με τα πέντε μέρη και στη συνέχεια το απόγευμα, αναμένεται να πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με κάθε μια από τις πέντε αντιπροσωπείες. Αργότερα το βράδυ, ο κ. Guterres θα παραθέσει ένα ανεπίσημο δείπνο για τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών. Περισσότερες συναντήσεις αναμένονται την Πέμπτη, για τις οποίες θα δημοσιεύσουμε λεπτομέρειες αργότερα. Σκοπός της συνάντησης θα είναι να προσδιορίσει αν υπάρχει κοινό έδαφος για να διαπραγματευτούν τα μέρη μια βιώσιμη, διαρκή λύση στο Κυπριακό ζήτημα, εντός ενός προβλέψιμου ορίζοντα».

Μετά τις συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν διμερείς συναντήσεις του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες με τα εμπλεκόμενα μέρη, στο κτήριο των Ηνωμένων Εθνών. Ειδικότερα, με συμμετοχή 1 συν 5, ο ΓΓ θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) και μια ώρα αργότερα θα ακολουθήσει διμερής συνάντηση του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια. Στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντόμινικ Ράαμπ και μία ώρα αργότερα με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ. Στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) ο ΓΓ του ΟΗΕ θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Στις 20:00 θα ακολουθήσει συνάντηση της ολομέλειας της διάσκεψης, και στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα παρακαθίσουν σε δείπνο.

Κατά την πρώτη ημέρα της Άτυπης Πενταμερούς, την Τρίτη 27/04, ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε χωριστές συναντήσεις με τους κ.κ. Αναστασιάδη και Τατάρ, ενώ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντήθηκε και με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια.

Την ίδια ώρα η Άγκυρα κρατά στάση αναμονής και όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Αριάνα Φερεντίνου, η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε καμία αναφορά, ενώ πρόσθεσε ότι ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ βρέθηκε στην Άγκυρα προχθές όπου είχε συνομιλίες τόσο με τον πρόεδρο Ερντογάν όσο και τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Αυτό που αναφέρθηκε μετά το πέρας των συναντήσεων ήταν ότι η βασική θέση της τουρκοκυπριακή πλευράς είναι ότι η ρίζα του Κυπριακού είναι το θέμα της κυριαρχίας των δύο κρατών και πως η θέση τους έχει αποσαφηνιστεί και δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Μάλιστα δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας “Χουριέτ” έχει τίτλο: “Κύπρος, το τελευταίο παζάρι”. Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως είπε η Αριάνα Φερεντίνου, ο Τατάρ θα παρουσιάσει μια 20σελιδη έκθεση με τις προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς.
Ωστόσο όπως είπε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, σημαντικό ρόλο στις συζητήσεις πρόκειται να παίξει η Βρετανία καθώς μετά το Brexit, έχει αναπτύξει περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις της με την Τουρκία, ενώ θέλει να παραμείνει εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο, γι’ αυτό και όπως αναφέρει η Sunday Express, η οποία είχε πάρει συνέντευξη από τον Ερσίν Τατάρ, η Βρετανία ετοιμάζει ένα δικό της σχεδιο όπου έμμεσα θα αναγνωρίζει το τουρκοκυπριακό κράτος.

Αποστολή για την ΕΡΤ: Νίκος Μελέτης
Ανταποκρίσεις: Μανιάνα Καλογεράκη (Λευκωσία), Αριάνα Φερεντίνου (Κωνσταντινούπολη)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος