Διεθνής Αμνηστία: Εκατοντάδες οι νεκροί από αστυνομική βία στο Ρίο

Πάνω από 1500 άτομα έχουν σκοτωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, εξαιτίας της υπέρμετρης αστυνομικής βίας, σύμφωνα με νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Πρόκειται κυρίως για νεαρούς μαύρους και φτωχούς κατοίκους της πόλης που θα φιλοξενήσει τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, που μένουν στις φαβέλες.

Σύμφωνα με Οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η αστυνομία που ακολουθεί στρατηγική εκφοβισμού είναι υπεύθυνη για μία στις έξι ανθρωποκτονίες, από αξιωματικούς που βρίσκονται σε υπηρεσία.

Οι περισσότερες από τις υποθέσεις περιγράφονται ως θάνατος πάνω σε συμπλοκή, που έχει ως αποτέλεσμα από τις 220 περιπτώσεις ανθρωποκτονίας, μόνο μία να έχει οδηγηθεί στο ακροατήριο του δικαστηρίου.

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, που έρχεται ένα χρόνο πριν την επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών, αποτέλεσε αντικείμενο έντονης κριτικής από τις αρχές της πόλης.

Ο Υπουργός Ασφαλείας, Χοσέ Μαριάνο Μπελτράμε, χαρακτήρισε την έκθεση η ως «απερίσκεπτη και παραπλανητική», ισχυριζόμενος ότι δεν αναγνωρίζει ότι τα ποσοστά εγκληματικότητας έχουν μειωθεί κατά 85% στις φαβέλες όπου έχουν εγκατασταθεί μονάδες της αστυνομίας που αποσκοπούν στην ανάκτηση εδαφών από τους εμπόρους ναρκωτικών.

Ο ίδιος είπε ότι η μελέτη παραβλέπει επίσης το γεγονός ότι η αστυνομία έχει ήδη υιοθετήσει πολλές από τις συστάσεις που αναφέρονται στην έκθεση και έχει μειώσει την χρήση των όπλων.

Η αστυνομία επίσης υποστηρίζει ότι στον πόλεμο κατά των εμπόρων ναρκωτικών, περισσότεροι από 100 αξιωματικοί έχασαν τη ζωή τους το περασμένο έτος.

Οι εισαγγελείς διαψεύδουν επίσης τους ισχυρισμούς της Διεθνούς Αμνηστίας ότι η αστυνομία χρήζει ατιμωρησίας, υποστηρίζοντας ότι τα τελευταία πέντε χρόνια 587 αστυνομικοί έχουν προσαχθεί στη δικαιοσύνη.

Επίσης το γραφείο του γενικού εισαγγελέα έκανε λόγο για μια κενή και γενική έκθεση που δεν συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων, ενώ αρνείται ότι η αστυνομία έχει ασυλία, καθώς οι εισαγγελείς τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης 247 υποθέσεις αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας..

Ενώ τα περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι τα τελευταία δέκα χρόνια υπάρχουν βελτιώσεις στα επίπεδα της εγκληματικότητας και μεγαλύτερες προσπάθειες για να εξασφαλισθεί η πειθαρχία στην αστυνομία δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι τα επίπεδα των δολοφονιών από την αστυνομία είναι ακόμα ανησυχητικά.

Η πίεση προς τους αστυνομικούς να αλλάξουν αυξάνεται συνεχώς ενώ οι κάμερες των κινητών και το Διαδίκτυο κάνουν πιο δύσκολη την προσπάθεια της αστυνομίας να αποκρύψει ή να δικαιολογήσει δολοφονίες, ξυλοδαρμούς και «τυχαίους θάνατους», όπως αυτή του 10χρονου Εντουάρντο Φερέιρα που τον Απρίλιο σκοτώθηκε όταν προσπάθησε να βγάλει το κινητό του τηλέφωνο από την τσέπη, ή του 15χρόνου Λούκας Λίμα ο οποίος πυροβολήθηκε θανάσιμα γυρνώντας στο σπίτι του μετά από ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου.

Επίσης η ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών στις φαβέλες είναι πιο συστηματική σε σχέση με το παρελθόν, εξασφαλίζοντας μετά από διαμαρτυρίες έρευνα για την εξαφάνιση του Αμαρίλντο ντε Σόουζα, ο οποίος ενώ αρχικά είχε ταξινομηθεί ως «αγνοούμενος», αργότερα αποκαλύφθηκε ότι είχε βασανιστεί μέχρι θανάτου από την αστυνομία.

Πηγή: The Guardian

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος