Δριμύ κατηγορώ της ιταλικής εφημερίδας Il Manifesto κατά της ελληνικής διαχείρισης των πυρκαγιών

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Το Σάββατο 7 Αυγούστου η εφημερίδα Il Manifesto του Ιταλικού κομμουνιστικού κόμματος ασχολήθηκε με το θέμα της διαχείρισης της κρίσης των πυρκαγιών στην Ελλάδα, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως πρόκειται περί μιας “καταστροφής Βιβλικών διαστάσεων” η οποία “καταπίνει την Ελλάδα με περισσότερες από 120 μεγάλες πυρκαγιές σε ολόκληρη την επικράτεια. Η πρωτεύουσα στην οποία ζει και εργάζεται σχεδόν ο μισός ελληνικός πληθυσμός βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο. Η Αθήνα πολιορκείται από ένα τεράστιο μέτωπο πυρκαγιών.”

Η εφημερίδα μιλά και για την πυρκαγιά στο Πεδίον του Άρεως “έναν από τους κύριους πράσινους πνεύμονες της πρωτεύουσας, ο οποίος φυλάσσεται στενά από την Αστυνομία”, ενώ αναφέρεται και στον θάνατο του Κωνσταντίνου Μίχαλου από καρδιακό επεισόδιο, “ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ένας βιομήχανος μεγάλης εκτίμησης από τα συνδικάτα, ενώ προσπαθούσε να διασώσει το εργοστάσιό του κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς.”

Η εφημερίδα δεν διστάζει επίσεις να εξαπολύσει δριμύτατη επίθεση για την διαχείριση της κρίσης. “Αντιμέτωπη και με προφανή αδυναμία να περιορίσει την καταστροφή, η Κυβέρνηση υιοθέτησε τη λιγότερο επιβλαβή διαχείριση σε επικοινωνιακό επίπεδο. Η στρατηγική είναι να αφήσουν τις φλόγες να καταβροχθίσουν τα πάντα στο πέρασμά τους, αλλά να αποφύγουν τα θύματα με κάθε κόστος, που θα μπορούσαν να επιφέρουν το τελειωτικό χτύπημα στην ήδη κλονισμένη Κυβέρνηση.”

Τα πυρά της εφημερίδας Il Manifesto συνεχίζονται και κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος “το βράδυ της Πέμπτης εμφανίστηκε στην τηλεόραση για το πρώτο και μέχρι στιγμής μοναδικό του μήνυμα προς τους πολίτες. Επανέλαβε ότι «το μόνο που έχει σημασία είναι οι ανθρώπινες ζωές», ενώ «τα σπίτια θα ξαναχτιστούν και τα δάση θα μεγαλώσουν ξανά». Ακούγοντάς το από κάποιον που έχει περίπου εξήντα ακίνητα, φαίνεται σαν αστείο.”

Η επίθεση συνεχίζεται με το άρθρο να σχολιάζει πως το διάγγελμα της Πέμπτης “κρίθηκε ομόφωνα ως ένα ντροπιαστικό μήνυμα, σαν να παρακαλούσε για την κατανόηση των πολιτών. Ο Μητσοτάκης γνωρίζει ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει και πληρώνει για την πλήρη αδιαφορία του για οτιδήποτε άλλο εκτός από επιχειρήσεις: δεν έχει ανανεώσει τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου των πυροσβεστών, δεν έχει αγοράσει οχήματα και δεν έχει επενδύσει ούτε ένα ευρώ για την πρόληψη.”

Το άρθρο κλείνει πικρά, πάλι κατά της Κυβέρνησης. “Καταρρέει επίσης το στέρεο αμυντικό τείχος της Κυβέρνησης που έστησαν οι τηλεοράσεις στα χέρια των ολιγαρχών. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ξεπερνούν την αυλαία της λογοκρισίας και προσβάλλουν τον πρωθυπουργό και την Κυβέρνησή του μπροστά στα μικρόφωνα πριν ο δημοσιογράφος τους αποκλείσει. Ακόμα και πολλοί δήμαρχοι, συχνά από το κυβερνών κόμμα, δεν διστάζουν να κατηγορήσουν ευθέως τον πρωθυπουργό ότι εγκατέλειψε τη χώρα στις φλόγες.”

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος