Ε.Ε: Νέες προϋποθέσεις θέτει η Ουγγαρία για την ανανέωση των κυρώσεων στη Ρωσία

Array

Την ανανέωση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας απειλεί να εμποδίσει η κυβέρνηση της Ουγγαρίας  καθώς η Βουδαπέστη αξιώνει να αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος τριών Ρώσων ολιγαρχών χωρίς να εξηγούνται και λόγοι.

Διπλωματικές πηγές ενημέρωσαν το Γερμανικό Πρακτορείο ότι  πρόκειται για τους Αλίσερ Ουσμάνοφ, Πιοτρ Άβεν και Βίκτορ Ράσνικοφ.

Οι ευρωπαίοι διπλωμάτες σημείωσαν ότι ήδη  η Ουγγαρία άσκησε βέτο σε προσπάθειες να επεκταθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες, καθώς ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ούρμπαν, διατηρεί φιλική σχέση με τον πρόεδρο Πούτιν.

Η Ε.Ε, στο κοντινό παρελθόν, εξ αιτίας των ουγγρικών ενστάσεων, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχέδιο να επιβληθούν κυρώσεις στον επικεφαλής της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας, τον πατριάρχη Κύριλλο, καθώς και το πλήρες εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου.

Οι Ουσμάνοφ, Άβεν και Ράσνικοφ συμπεριλαμβάνονται στα περίπου 1.200 πρόσωπα στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις από την ΕΕ διότι υποστήριξαν τον πόλεμο που κήρυξε ο πρόεδρος Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας. Οι πόροι τους στην ευρωπαϊκή επικράτεια έχουν δεσμευτεί και τους έχει απαγορευτεί η είσοδος έως τη 15η  Σεπτεμβρίου.

Όλα δείχνουν, ότι μέχρι τότε θα υπάρξει νέος κύκλος διαπραγματεύσεων αφού για την παράταση των κυρώσεων απαιτείται ομοφωνία  των κρατών μελών της Ε.Ε .

Στις 28 Φεβρουαρίου σύμφωνα με την απόφαση των κυρώσεων  οι Ουσμάνοφ και Άβεν  εντάχθηκαν στη λίστα των κυρώσεων ο πρώτος γιατί φέρεται να είναι  η βιτρίνα του προέδρου Πούτιν όταν ενσκήπτουν προβλήματα επιχειρηματικής φύσης και ο δεύτερος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους περίπου 50 Ρώσους επιχειρηματίες με μεγάλες περιουσίες οι οποίοι συναντώνται, συχνά πυκνά, με τον πρόεδρο Πούτιν στο Κρεμλίνο. Φέρεται να είναι μεγαλομέτοχος του Alfa Group, ομίλου στον οποίο ανήκει μια από τις μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζες.

Ο κ. Ράσνικοφ περιγράφεται σε απόφαση της ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων τη 15η Μαρτίου ως ιδιοκτήτης και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της σιδηρουργίας και χαλυβουργίας Μαγκνιτογκόρσκ. Φέρεται να δραστηριοποιείται σε τομείς της οικονομίας που εισφέρουν μεγάλα έσοδα στον ρωσικό κρατικό προϋπολογισμό.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος