ΕΚ: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενεργοποιεί τις διαδικασίες για την τροποποίηση των Συνθηκών της ΕΕ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία αναθεώρησης των Συνθηκών της ΕΕ, σημειώνοντας, ιδίως μετά τις πρόσφατες κρίσεις, ότι οι Συνθήκες «χρειάζεται επειγόντως τροποποίηση» για να διασφαλιστεί ότι η Ένωση μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικότερα σε μελλοντικές κρίσεις.

Για τον λόγο αυτό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέβαλλε σειρά προτάσεων στο Συμβούλιο στο πλαίσιο της συνήθους διαδικασίας αναθεώρησης βάσει του άρθρου 48 ΣΕΕ οι οποίες περιλαμβάνουν:

-Ενίσχυση της ικανότητας της Ένωσης να ενεργεί με μεταρρύθμιση των διαδικασιών ψηφοφορίας στο Συμβούλιο, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής της ψηφοφορίας με ειδική πλειοψηφία αντί της ομοφωνίας σε συναφείς τομείς όπως η θέσπιση κυρώσεων και οι λεγόμενες ρήτρες περαστικών και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

-Ευθυγράμμιση των εξουσιών της ΕΕ, ιδίως στους τομείς των απειλών για την υγεία και των διασυνοριακών απειλών για την υγεία, για την ολοκλήρωση της Ενεργειακής Ένωσης με βάση την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, στην άμυνα και στις κοινωνικές και οικονομικές πολιτικές.

-Τη διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής του ευρωπαϊκού πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων και την ενσωμάτωση της κοινωνικής προόδου στις Συνθήκες, που συνδέεται με ένα Πρωτόκολλο Κοινωνικής Προόδου·

-Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας της οικονομίας της ΕΕ, με ιδιαίτερη έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελέγχους ανταγωνιστικότητας, και την προώθηση επενδύσεων προσανατολισμένων στο μέλλον με έμφαση σε δίκαιες, πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις·

-Παροχή στο Κοινοβούλιο εξουσιών συναπόφασης σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ και το δικαίωμα να δρομολογήσει νομοθεσία και να τροποποιήσει ή να καταργήσει νομοθεσία

-Ενίσχυση της διαδικασίας προστασίας των αξιών στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και αποσαφήνιση του εντοπισμού και των συνεπειών των παραβιάσεων των θεμελιωδών αξιών.

Εναπόκειται τώρα στους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων των 27 κρατών μελών να αποφασίσουν, με απλή πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εάν θα συγκροτήσουν μια Συνέλευση. Πολλοί ευρωβουλευτές έχουν ζητήσει να συμβεί αυτό το συντομότερο δυνατό, δηλαδή στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 23-24 Ιουνίου, για να διασφαλιστεί ότι οι προσδοκίες των πολιτών θα εκπληρωθούν και τα αποτελέσματα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης θα εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατό. Η Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει στα μέσα Ιουνίου τα μέτρα που προτίθεται να λάβει σχετικά με τα αποτελέσματα της διάσκεψης. Η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συνεχίσει να εργάζεται για τις τροποποιήσεις που επιθυμεί να επιφέρει το Κοινοβούλιο στις Συνθήκες εν όψει μιας Συνέλευσης.

Ανταπόκριση – Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος