Σουηδία: Εκλογικό θρίλερ με διαφορά λίγων ψήφων

Array

Μία από τις πιο αμφίρροπες και καθοριστικές εκλογικές αναμετρήσεις στη νεότερη πολιτική ιστορία της Σουηδίας ολοκληρώθηκε. Ενώ τα πρώτα Exit Poll έδιναν μικρό προβάδισμα του κεντροαριστερού μπλοκ όσο η καταμέτρηση προχωρούσε το αποτέλεσμα δείχνει να είναι αμφίρροπο και τη βραδιά να εξελίσσεται σε εκλογικό θρίλερ.

Η συντηρητική συμμαχία εξασφαλίζει προβάδισμα βραχείας κεφαλής στις βουλευτικές εκλογές της Σουηδίας έναντι της κεντροαριστεράς, όπως μεταδίδει η δημόσια τηλεόραση SVT βάσει των αποτελεσμάτων από το 55% των περιφερειών.

Η συμμαχία δεξιάς/ακροδεξιάς προβλέπεται ότι θα εξασφαλίσει πλειοψηφία 175 εκ των συνολικά 349 εδρών του σουηδικού κοινοβουλίου, με την κεντροαριστερά της απερχόμενης πρωθυπουργού Μαγκνταλένα Άντερσον να καταλαμβάνει 174 έδρες.

Η εκλογική αναμέτρηση είναι εξαιρετικά αμφίρροπη και αναμένεται να κριθεί με διαφορά μερικών χιλιάδων ψήφων.

Μία εκλογική νίκη της δεξιάς/ακροδεξιάς θα εγκαινίαζε μία νέα πολιτική εποχή για την Σουηδία, η οποία αναλαμβάνει την 1η Ιανουαρίου την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα πρέπει να ολοκληρώσει την διαδικασία ένταξής της στο ΝΑΤΟ.

Αντίθετα, η επικράτηση της κεντροαριστεράς θα έθετε σε αμφισβήτηση το νέο και άνευ ιστορικού προηγουμένου σχήμα της συμμαχίας συντηρητικών-εθνικιστών και την απόφαση των Μετριοπαθών να προσεγγίσουν τους ακροδεξιούς Δημοκράτες της Σουηδίας.

Τι έδειχναν πρώτα τα exit poll

Σύμφωνα με τα exit poll της δημόσιας τηλεόρασης SVT το κεντροαριστερό μπλοκ της Σουηδίας φέρεται να λαμβάνει το 49,8% των ψήφων στις σημερινές βουλευτικές εκλογές, και κοινοβουλευτική πλειοψηφία 176 εδρών, που εγγυάται μία ακόμη πρωθυπουργική θητεία για την Μαγκνταλένα Αντερσον.

Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα εξασφαλίζει το 29,3% των ψήφων έναντι 28,3% το 2018, σύμφωνα με το exit poll της δημόσιας τηλεόρασης SVT.

Το ακροδεξιό κόμμα των Δημοκρατών της Σουηδίας συγκεντρώνει ιστορικό ποσοστό 20,5%-21,3%, σύμφωνα με τα δύο exit poll των τηλεοπτικών δικτύων SVT και TV4.

Οι Σουηδοί Δημοκράτες εξασφαλίζουν, σύμφωνα με το exit poll της δημόσιας τηλεόρασης, το 20,5% των ψήφων έναντι 17,5% το 2018.

Πηγή: ΑΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος