Εκρήξεις σε Χερσώνα, Nικόπολη και Μελιτόπολη – Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ από το Κίεβο την ώρα που ηχούν οι σειρήνες

Array

Αντιπυραυλικές σειρήνες ήχησαν το πρωί της Τετάρτης (12/10) στο Κίεβο με τις ρωσικές επιθέσεις σε νευραλγικούς στόχους αλλά και σε κατοικημένες περιοχές όπως η Χερσώνα, Νικόπολη και η Μελιτόπολη να συνεχίζονται. Ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Ουκρανία, Κώστας Ονισένκο, μετέδωσε το κλίμα που επικρατεί στην πόλη που μετρά τα θύματά της από το μπαράζ επιθέσεων.

Την ώρα που μιλούσε στις «Συνδέσεις» από την πλατεία Ανεξαρτησίας, τη λεγόμενη Μαϊντάν ανέφερε ότι περιμένει να δει αν σήμερα Τετάρτη θα συνεχιστούν οι πυραυλικές επιθέσεις που σημειώθηκαν προηγούμενες δύο ημέρες, ήχησαν οι σειρήνες. Ένας παρατεταμένος και απόκοσμος ήχος που δείχνει ότι παρά τις προσπάθειες των κατοίκων του Κιέβου να επιστρέψουν σε κάποια κανονικότητα, ο κίνδυνος παραμονεύει.

Oι Ουκρανοί ξανά στα καταφύγια

«Οι επιθέσεις αυτές ξεκινούσαν κάπου στις 8 – 9 το πρωί και συνεχίζονταν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τις προηγούμενες δύο μέρες έγιναν εκτεταμένες επιθέσεις με πυραύλους και με  καμικάζι drones σε διάφορα σημεία της Ουκρανίας, οι οποίες στόχευαν σε μεγάλο βαθμό το δίκτυο παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας» ανέφερε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τον κ. Ονισένκο τα ρωσικά χτυπήματα προκάλεσαν πολύ σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης σε όλη την Ουκρανία. «Μέχρι χτες το βράδυ τουλάχιστον 105 περιοχές παρέμειναν χωρίς ρεύμα και σε άλλες περιοχές γίνονταν διακοπές ρεύματος, ενώ οι αρχές ζητούσαν από τους πολίτες να κάνουν λελογισμένη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου να μην φορτώνεται υπερβολικά το δίκτυο μέχρις ότου να αποκατασταθούν οι ζημιές».

Υπό τον ήχο της αντιεροπορικής σειρήνας ο Κώστας Ονισένκο μετέδωσε ότι η εντολή για τους κατοίκους είναι να κατευθυνθούν άμεσα σε υπόγεια καταφύγια, σε σταθμούς του μετρό ή σε υπόγεια καταφύγια σε πολυκατοικίες, είτε σε άλλα σημεία που υπάρχουν υπόγεια καταφύγια μέχρις ότου να υπάρξει λήξη συναγερμού.

Πληροφορίες για εκρήξεις σε Χερσώνα και Μελιτόπολη

Μετά τη νέα κλιμάκωση των ρωσικών επιθέσεων ως απάντηση για την έκρηξη στην Κριμαία, η Ουκρανία όπως ανέφερε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ ζητάει συστήματα για την αντιεροπορική άμυνά της.

Ένα αίτημα που γίνεται ακόμη πιο έντονο μετά την είδηση ότι πέντε εκρήξεις ακούστηκαν νωρίς το πρωί της Τετάρτης στην Χερσώνα όπως μετέδωσαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης, προσθέτοντας ότι, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, ενεργοποιήθηκε το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας.

Η Χερσώνα, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, ήταν μία από τις πρώτες πόλεις που κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις μετά την εισβολή τους στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Πυραυλικές επιθέσεις σε πολλές πόλεις

Πυραυλικές περιοχές σε πολλές ουκρανικές πόλεις επιβεβαιώνει και το πρακτορείο nexta tv, όπως φαίνεται σε σχετικές αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Νωρίτερα σήμερα ο Ιβάν Φεντόροφ, ο εξόριστος δήμαρχος της Μελιτόπολης που πλέον επίσης ελέγχεται από τη Ρωσία, ανέφερε στο Telegram ότι μια ισχυρή έκρηξη ακούστηκε στην πόλη.

Το πρακτορείο RIA μετέδωσε, επικαλούμενο τη διορισμένη από τη Ρωσία αστυνομία της πόλης, ότι εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη κοντά στην κεντρική αγορά της Μελιτόπολης. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν υπάρχουν θύματα.

Aντίθετα, η επίθεση στην Νικόπολη είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών πολιτών μεταξύ των οποίων είναι και ένα 6χρονο κορίτσι, σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη.

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ – ΜΠΕ, nexta, The Kyiv Independent

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος