Εκτακτη σύνοδος ασφαλείας ΕΕ – Αντεπίθεση από Βρυξέλλες στις κατηγορίες του Ερντογάν

Στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων, η ολλανδική προεδρία συνέρχεται στις 4 μ.μ έκτακτο συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Ασφάλειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες στο οποίο την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός προστασίας του πολίτη Νίκος Τόσκας.

Ψηλά στην ημερήσια διάταξη, αναμένεται το ζήτημα του PNR, δηλαδή της καταγραφής σε ένα αρχείο των προσωπικών δεδομένων όλων των επιβατών των αεροπορικών εταιρειών, το οποίο θα αποτελεί κοινή τράπεζα πληροφοριών για τα κράτη – μέλη.

Την αναγκαιότητα η ΕΕ να γίνει και “Ενωση ασφάλειας” υπογράμμισε ήδη ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ενώ ο επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναφέρθηκε ήδη σε “ευρωπαϊκή απάντηση”, υπερτονίζοντας την ανάγκη συντονισμού μεταξύ των 27.

“Τα εξωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν έχουν αμέτρητα κενά”, είναι η προειδοποίηση που κομίζει στην έκτακτη σύνοδο ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, ζητώντας αποτελεσματικότερο σύστημα καταγραφής στα σύνορα αλλά και καλύτερη συνεργασία μεταξύ των 27 στην ανταλλαγή δεδομένων.

Οι πληροφορίες ότι ο καμικάζι αυτοκτονίας Ναζίμ Λαχράουϊ, είχε κρησφύγετο στην Ουγγαρία, αλλά και ότι ήταν κοινός ο τρομοκρατικός πυρήνας των επιθέσεων στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες, εντείνουν τις πιέσεις, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Η βελγική κυβέρνηση δέχεται ήδη πιέσεις να βελτιώσει τους ελέγχους στα σύνορα της οι οποίοι κρίνονται ανεπαρκείς, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Telegraph, καθώς απέχουν από τις οδηγίες που εκδόθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 29ης Φεβρουαρίου.

Σαφές μήνυμα προς Βρυξέλλες,  όπου αναμένεται και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, αποτελεί σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNN, η προειδοποίηση του  Αμερικανού υπουργού Αμυνας Ας Κάρτερ  που καλεί τους Ευρωπαίους εταίρους του ΝΑΤΟ να κάνουν περισσότερα στην εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Στο μεταξύ, οι Βρυξέλλες αποκρούουν κατηγορηματικά την κριτική που άσκησε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος καταδίκασε το Βέλγιο ότι απέτυχε να εντοπίσει τον καμικάζι αυτοκτονίας Ιμπραίμ  Ελ Μπακράουϊ,  που είχε ποινικό μητρώο για ένοπλη ληστεία και το 2015  είχε συλληφθεί από τις τουρκικές αρχές, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Οι  βελγικές αρχές αρνούνται  ότι είχαν ενημερωθεί για επικείμενο χτύπημα  και απαντούν στον  Ερντογάν ότι “δεν υπάρχει τρόπος να συλλαμβάνονται  ύποπτοι που εκδίδονται από την Τουρκία στην Ευρώπη, χωρίς σαφείς αποδείξεις εγκληματικής δράσης”.

Στη Γαλλία, η επικεφαλής της ειδικής επιτροπής για το Ισλαμικό Κράτος, γερουσιαστής Nathalie Goulet, υπενθυμίζει  το σήμα της Europol ότι 400 ως 600 τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους εκπαιδεύονται για πλήγματα όπως αυτά στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες , ενώ 5,000 Ευρωπαίοι πολεμούν στις τάξεις των τζιχαντιστών στη Συρία, μεταξύ αυτών 300 Βέλγοι.

ΠΗΓΗ:RT, Reuters
ΦΩΤΟ:Christian Hartmann / Reuters

Σχετική είδηση: Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού παραμένουν οι Βρυξέλλες- Πληροφορίες και για δεύτερο βομβιστή στο μετρό

Σχετική είδηση:Γιουνκέρ: «Στα σχολεία της Ευρώπης φοίτησαν οι τρομοκράτες»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος